Tipy na výlet

Léto je již v plném proudu, a tak jsme pro tebe připravili tipy, kam by ses mohla vydat sama nebo s rodiči.

ZvířataZebra

Začneme něčím klasickým. Máš ráda zvířata? Pak bys rozhodně měla navštívit všechny ZOO, které u nás jsou, protože každá je úplně jiná a každá má něco speciálního. A ve kterých městech u nás můžeš ZOO najít? Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Plzeň, Liberec, Jihlava, Děčín, Zlín, Ústí nad Labem, Hluboká nad Vltavou, Hodonín, Vyškov a Dvůr Králové. To jsou ty největší a nejznámější, i v dalších městech se nachází menší, většinou specializované zoologické zahrady. Pokud už jsi všude byla nebo by tě zajímalo spíše něco jiného, je možnost jít za zvířaty do minizoo nebo na ekofarmu. O těch už jsme psali v tomto článku.

KarlštejnHrady a zámky

Na první pohled to zní jako nuda – dlouhé výklady, kterým pořádně nerozumíš, a procházení místnostmi, které ti nepřijdou moc zajímavé. Ale i na hradech a zámcích se dá dobře bavit.

Například zámek Radíč, který najdeš ve stejnojmenné obci poblíž Sedlčan (okres Příbram), ti nabídne něco víc než jen nudné výklady. Prohlídka může být třeba taková, že tě po zámku provádí princezna a ty se postupně dostáváš až k pokladu. Anebo chodíš po zámku s malířem a hledáte společně tajemné symboly a šifry v místních malbách. Po prohlídce se ti otevře takzvaný Budoár pro princezny, kde si můžeš zkusit dobové šaty i s doplňky jako paruky, krinolíny a vějíře, a také Dětská zbrojnice, kde si zase můžeš vyzkoušet, jak by ti slušelo opravdové brnění, a vzít si do ruky všechny možné zbraně.

Jestli máš ráda přírodu a chtěla by ses podívat, kde se natáčely různé scény z pohádek, je pro tebe to pravé Průhonický zámecký park, který leží u zámku Průhonice (nedaleko od Prahy). Příroda je zde opravdu krásná, celý park má rozlohu 250 ha. Park je dokonce zařazen v seznamu UNESCO.

A pokud tě přeci jen zajímají klasické hrady a zámky, máš na výběr z opravdu velkého množství. Namátkou vybereme třeba Karlštejn, Hluboká nad Vltavou, Loučeň, Lednice, Jezeří, Špilberk, Švihov nebo Červená Lhota. Je jen na tobě, kam se vydáš.

MuzeaMuzeum strašidel

Ani muzea nemusí být na první pohled nudné obrazy, ale skrývá se mezi nimi mnoho míst s velmi zajímavou expozicí. Namátkou vybereme například Muzeum strašidel v Plzni, kde potkáš (jak jinak) strašidla. Otevřou se před tebou podzemní prostory Plzně a ty se můžeš ponořit do míst protkaných pověstmi.

Že tě zrovna tohle neláká? Pak pro tebe máme jinou nabídku, Muzeum voskových figurín Grévin. Najdeš ho v Praze. Chtěla bys mít fotku s nějakou slavnou osobností, ale Bradovi Pittovi se do České republiky prostě nechce? Vyřeš to jednoduše a vyfoť se s voskovou figurínou. Focení je v celém muzeu povolené, takže můžeš mít fotky se všemi tvými oblíbenými hvězdami (samozřejmě pokud je tam mají). A všichni vypadají opravdu jako živí.

Dalším zajímavým místem je Muzeum a knihařská dílna Jendy Rajmana. Nachází se v Rožďalovicích nedaleko Nymburka a nejen že se zde můžeš projít jako v klasickém muzeu, ale za pomoci místních nástrojů si tu můžeš vyrobit vlastní knihu. Vzhledem k tomu, že to ale netrvá jen den, hned nad dílnou je k dispozici apartmán, ve kterém se dá ubytovat. Jeď si vytvořit svou prázdninovou knihu!

Skoro v každém muzeu dnes najdeš program zajímavější, než jen prohlížení místních exponátů. Stačí si jen najít, co baví zrovna tebe.

Skanzen v PřerověUčení se jinou formou

Chtěla by ses o prázdninách něčemu zajímavému přiučit, ale ne sezením v lavici nebo čtením učebnic? Možností je hned několik. Jestli tě zajímá historie, vydej se do některého ze skanzenů. Tím nejznámějším je skanzen v Rožnově pod Radhoštěm, který se jmenuje Valašské muzeum v přírodě. Zde, uprostřed Beskyd, se snaží oživit dnes již zapomenutá řemesla, na která se můžeš podívat ve třech expozicích nazvaných Dřevěné městečko, Valašská dědina a Mlýnská dolina. Další skanzeny najdeš například ve Strážnici (poblíž Hodonína) nebo v Přerově nad Labem. Takových míst je opět více, nachází se ve velkém převážně na Moravě.

Jsi spíše na vědu a podobné technické zajímavosti? Pak si určitě zajeď do Liberce do IQ parku, který je součástí zábavního centra Babylon. Nedá se popsat, co všechno je tady, musíš to prostě vyzkoušet. Interaguj se všemi místními atrakcemi, vyzkoušej si, jak nás šálí všechny smysly, hraj si a poznávej. Podobně funguje i Techmania Plzeň, kde najdeš vysvětlené různé zajímavé přírodní i jiné jevy. A pokud tě láká spíše něco z praxe, zajeď se podívat do Jaderné elektrárny Temelín. Přímo do ní tě nepustí, ale mají zde velmi dobře udělané informační centrum, svým způsobem zábavnější než elektrárna, protože si na mnoho věcí můžeš sáhnout a prohlédnout si je zblízka.

Jestli se těšíš, až budeš moci jako dospělá pít pivo, určitě bys neměla vynechávat Pivovarnávštěvu nějakého pivovaru, kde se podíváš, jak se pivo vyrábí. Navštívit můžeš například Plzeňský Prazdroj (překvapivě v Plzni), pivovar Svijany (v Přísovicích poblíž Turnova), pivovar Budějovický Budvar v Českých Budějovicích nebo pivovar Radegast v obci Nošovice v okrese Frýdek-Místek. V České republice je pivovarů opravdu hodně, tohle nejsou zdaleka všechny.

Pro přírody chtivé jsou tu naučné stezky. Výlet si tak můžeš spojit s tím, že se něco přiučíš. Stezky najdeš po celé České republice a každá má něco do sebe, všechny se zajímají o něco jiného. Většinou vedou krásnou přírodou.

Zajímá tě vesmír? Pak není nic jednoduššího, než si zajít do hvězdárny a prozkoumat všechno „zblízka“, podívat se na modely, do dalekohledu a zjistit mnoho nevídaných informací o vesmíru kolem nás. Některé hvězdárny nabízejí možnost přijít, až když je tma. Zážitek z dívání se dalekohledem je pak mnohem větší. A kde hvězdárny a planetária najdeš? V Praze, v Brně, v Ostravě, v Hradci Králové, ve Valašském Meziříčí, ve Vyškově, v Českých Budějovicích, v Pardubicích... Prostě ve skoro každém větším městě.

Lanový parkSport

Více než všechno to, co jsme doteď zmínili, tě zajímá sport a pohyb? Máš chuť vyzkoušet něco nového? V tom případě se podívej do jednoho z mnoha parků – jmenují se relaxparky, adrenalinparky, sportparky i jinak, ale vesměs nabízejí všechny podobné věci, tedy zábavu v podobě různých atrakcí jako bobové dráhy, trampolíny, velké prolézačky a další. Najdeš je v Peci pod Sněžkou, v Jeseníkách, v Kutné Hoře, dále třeba Active Park Lipno, Relax Park Třeboň a další. Sportovně se vyžít můžeš také v aquaparcích, ale o těch už máme samostatný článek.

Hry a filmyArkádové automaty

Nezaujalo tě nic jiného a nejradši ze všeho hraješ počítačové hry a koukáš se na filmy? V případě filmů je to jednoduché, prostě jdi do kina na normální nebo 3D filmy. Dá se získat ale i trochu jiný zážitek, a to když si zajedeš do Prahy, Brna, Zlína, Ostravy, Jihlavy, Kolína, Hradce Králové, Liberce, Děčína, Teplic, Mostu nebo do Českých Budějovic. Tento zážitek najdeš v takzvaném 5D kině. 3D kino dnes zná každý, obraz, který je zdánlivě trojrozměrný. V 5D kině se k tomu ale přidá něco jiného. Při filmu sedíš ve speciálních křeslech, která ti pomohou prožít skutečnou bouřku nebo třeba nárazový vítr, vyzkoušíš si volný pád do propasti i neuvěřitelné zrychlení. Promítání trvá kolem pěti minut a jsou to speciální filmy dělané právě na využití těchto speciálních efektů. Zažít tak můžeš klidnou výpravu do hlubin oceánu nebo jízdu na horské dráze. A třeba časem začnou v těchto kinech promítat i normální filmy.

Blízko Prahy v obci Unhošť najdeš jedinečnou videohernu. V té se nachází dnes již nepoužívané automaty s arkádovými hrami, které si můžeš zahrát. Některé tyto hry jsou staré více než 30 let! Vezmi s sebou rodiče a oni ti ukážou, že se takovými hrami možná bavili také. A ty si je můžeš vyzkoušet.

Tak kam se v létě vydáš?

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 13. 07. 2014   |   Zobrazeno: 10093x

Témata článku:Cestování,Rady a tipy

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.