Recepty na domácí zmrzlinu

Určitě moc dobře znáš ten pocit během parných letních dní, kdy se ti zastesklo po vynikající chuti oblíbené ledově vychlazené zmrzliny. A co teprve taková domácí zmrzlina domácí výroby? Ta chutná vůbec nejlíp! A že nemáš doma zmrzlinovač, se kterým jde práce rychle od ruky? To vůbec nevadí. Přinášíme ti hned několik receptů, podle kterých si můžeš vyrobit domácí zmrzlinu, bez toho aniž bys předem musela rodiče prosit o peníze na zmrzlinovač.

Vanilková zmrzlina se smetanou

Budeš potřebovat: 200g cukru moučka, 250ml smetany ke šlehání, 45ml mléka, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový lusk, 7 žloutků, 2-3 lžíce strouhané čokolády

Ze všeho nejdřív si připrav všechny žloutky do středně velké misky, ke kterým hned přidej moučkový a vanilkový cukr, společně všechno utři do hladké pěny. Dužinu z vanilkového lusku povař v odměřeném množství mléka, které dopředu smíchej se smetanou na vaření. Teď si připrav cedník, dej ho nad misku s utřenými žloutky a cukry a před cedník přeceď mléko se smetanou a vanilkovým luskem. Opět dej do hrnce a vař tak dlouho, dokud nezačne směs houstnout – pravidelně je potřeba směs míchat. Jakmile směs zchladne, přidej do ní kousky nastrouhané čokolády a minimálně na dvě hodiny dej do mrazáku vychladit.

Domácí čokoládová zmrzlina 

Budeš potřebovat: 150ml smetany ke šlehání, 50g nerafinovaného cukru, 100g čokolády na vaření, 285ml plnotučného mléka, 30g kakaa

Připrav si středně velký hrnec, ve kterém rovnou smíchej mléko společně s cukrem a jakmile směs přivedeš k varu, rovnou můžeš do mléka a cukru přidat i kakao a na menší kousky nalámanou čokoládu na vaření. Jakmile do mléka s cukrem dáš nalámanou čokoládu, vypni plamen a míchej tak dlouho, dokud se nerozpustí čokoláda – čokoláda je v horkém mléce rozpuštěná za pár minut. Teď nech několik minut vychladit a můžeš se pustit do šlehání smetany, kterou následně opatrně do čokoládové směsi zamíchej. Jakmile budeš mít hotovo, dej do vhodné nádoby, vlož do mrazničky a jednou za hodinu (cca 2x) zmrzlinu promíchej.

Domácí lískooříšková zmrzlina

Budeš potřebovat: 1l plnotučného mléka, 30dkg krupicového cukru, 25dkg lískových oříšků, 11 žloutků, 250ml smetany ke šlehání

Jako první si vyšlehej pořádně žloutky se smetanou, aby vznikla jemná a hladká pěna. Pak si připrav středně velký hrnec, do kterého naliješ mléko s cukrem a nechej několik minut společně svařit. Pak opět zapni šlehač a svařené mléko zašlehej ke žloutkům. Postupně se ti během šlehání začne tvořit jemný a hladký krém a právě to je stav, kterého potřebuješ při výrobě zmrzliny docílit. Nahrubo si nasekej lískové oříšky, hned je vmíchej do připraveného krému a na minimálně pět hodin nechej v mrazáku.

Malinová zmrzlina

Budeš potřebovat: 1 zakysanou smetanu, 1 smetanový jogurt, 1l čerstvých malin, 2 nízkotučné tvarohy, 2 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový cukr

Maliny si očisti, propláchni a dej do hluboké mísy, ve které je rovnou rozmixuj společně s cukrem – pokud máš ráda zmrzlinu sladší, klidně přidej na cukru. Jakmile budou maliny s cukrem rozmixovány, začni přidávat smetanový jogurt a vedle v misce si na hladký krém ušlehej vanilkový cukr, zakysanou smetanu a tvaroh a předchozí vyšlehaný základ z malin nalij do krému ze zakysané smetany. Pak už stačí dát zmrzlinu zamrazit a po několika hodinách (cca 5 hodin) si už můžeš vychutnávat vynikající malinovou zmrzlinu.

Netradiční citronová zmrzlina

Budeš potřebovat: 5 lžic cukru, 1 vanilkový pudink, 2 velké citrony, 500ml vody

Ze všeho nejdřív si opláchni oba dva citrony, jejich kúru nastrouhej a šťávu vymačkej pořádně do skleničky. Teď si připrav větší hrnec, do něj dej vodu, citronovou kúru i šťávu, cukr a nechej několik minut společně povařit. Mezitím, co se ti vaří základní citronová směs, ve skleničce si rozmíchej pudinkový prášek, který rázem nalij do připravené citronové směsi. Jakmile začne směs trošku houstnout, nalij ji do připravené formy a dej vychladit. Předtím ale nezapomeň ochutnat, jestli je zmrzlina dle tvé chuti a podle toho přidej buď citronovou šťávu, nebo cukr.

Základní jogurtová zmrzlina

Budeš potřebovat: 200g šlehačky, 200g plnotučného jogurtu, cukr dle chuti

Tahle základní zmrzlina je velmi jednoduchá, potřebuješ na ni minimální množství ingrediencí a hotová je za pár minut. Šlehačku si dej do větší nádoby, ušlehej dotuha a hned přidej jogurt a cukr. Poté ochutnej, a pokud je směs dost sladká, ještě chvíli prošlehej a následně nechej alespoň pět hodin chladit v mrazáku.

Jahodovobanánová zmrzlina 

Budeš potřebovat: 500g čerstvých jahod, 1 banán, 200ml smetany, 120g cukru

Připrav si větší misku, do které nakrájej na půlky nasekané jahody a na kolečka nakrájený banán. Teď na ovoce nasyp cukr, promíchej, ale dej pozor, aby se ti ovoce nerozmačkalo. Následně dej odpočinout na hodinku do ledničky a po hodině se zase můžeš pustit do práce. Po hodince si připrav mixér, do něj vhoď slazené ovoce, promixuj, a pokud je směs málo sladká, rovnou můžeš přisladit. Poté začni přilévat smetanu, opět promixuj, a jakmile začne vznikat ovocný krém, můžeš začít vlévat do misek, které jsou vhodné do mrazáku. Po několika hodinách v mrazáku je zmrzlina hotová.

Domácí kokosová zmrzlina

Budeš potřebovat: 5 vajec, 120g cukru moučka, 300ml smetany ke šlehání, 70g strouhaného kokosu

Nejdřív si odděl žloutky od bílků, ze kterých si hned vyšlehej hustý sníh a postupně do něj zašlehej i cukr. Hned si vedle v misce ze smetany vyšlehej hustou šlehačku a obě dvě vzniklé směsi hned smíchej dohromady a následně do nich zamíchej i nasekaný kokos. Teď směs ochutnej, a pokud je dostatečně sladká a kokosová, rovnou nechej několik hodin v mrazáku.

Domácí McFlurry

Budeš potřebovat: 1 vanilkový cukr, 1 balení smetany fix, 2-3 balení lentilek, 250ml smetany ke šlehání

Připrav si větší misku a mixér, protože většinu ingrediencí budeš mixovat dohromady už na samotném začátku. Smíchej smetanu ke šlehání, smetanu fix, cukr a vše společně vyšlehej na tuhou směs, do které vmíchej rozdrcení lentilky. Vše dej zatuhnout do mrazáku alespoň na 4 hodinky. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 02. 08. 2015   |   Zobrazeno: 19821x

Témata článku:Rady a tipy,Recepty

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.