Původ a význam jmen – červenec a srpen

Čtvrtý díl věnujeme jménům, které slaví svůj svátek v červenci a srpnu. Potěšíme tě významem i původem jednotlivých jmen mužských i ženských a stejně jako tomu bylo u minulých dílů, i teď se toho dozvíš mnoho zajímavého. Najdeš se v některém jméně i ty sama?

 

Markéta

Tentokrát s původem jména Markéta zamíříme až do samotného orientu. Říká se, že Markéta má svůj původ ve staroindickém slově mandžári, které se dá vyložit jako perla. Toto slovo se během let dostalo do Řecka, bylo přejato jako margarites a latina si jej později osvojila jako margarita. A odtud se vzala naše Markéta, která má svátek 13.7. a za jménem stojí řada slavných žen i českých vladařek – Marie Terezie Habsburská byla původním jménem Markéta.

 

Luboš

Křestní jméno Luboš je údajně slovanského původu, ale o jeho vzniku toho doposud není tolik známo. Nejčastějšími teoriemi je, že jméno Luboš je pouze odvozeninou jmen Lubomír, Luboslav nebo Lubomil. Nicméně tato skutečnost nebyla prokázána a význam slova Luboš se proto přikládá ke slovům milý nebo mírumilovný – stejně je to i se jménem Lubor. Jedna teorie dokonce tvrdí, že jméno Luboš, u kterého svátek spadá na 16.7., pochází ze slova ljublíbivý, příjemný.

 

Martina

O Martinách i Martinech – původ jména je téměř stejný, se toho říká hodně. Nejčastěji je však provází tvrzení, že Martiny dokáží v životě dosáhnout všeho, na co jen pomyslí. Jejich jméno je spojováno s Marsem, římským bohem války a není vyloučeno, že za splnění svých snů jsou ochotny bojovat. Původem vychází z římského jména Martinus a to v překladu znamená odevzdaný válce nebo bojovník. Martina je velmi oblíbené jméno, které stojí na zasloužené patnácté příčce četnosti, svátek spadá na 17.7. a významnými nositelkami jsou české sportovkyně – Martina Sáblíková a Martina Navrátilová.

 

Kristýna

Kristýna je křestní jméno křesťanského původu – stejně tak i další varianty tohoto jména, jako Kristína nebo Kristián. Původem jméno pochází z řeckého slova christianos, které se překládá jako křesťanka. O Kristýnách se často říká, že mají krásnou a klidnou duši, stejně tak jsou krásné i zvenčí. Svátek Kristýny vychází na 24.7. a o významné nositelky rozhodně není nouze nejen u nás, ale i v zahraničí, kde se užívá hlavně jméno Kristen nebo Christina. Určitě tě hned napadne Kristen Stewart nebo Christina Aquilera.

 

Jakub

Jakub se řadí mezi jedno z nejoblíbenějších mužských jmen, i když se v běžném životě víc užívá jméno Kuba. Za jeho původem se musí do hebrejštiny, vychází ze jména Jákob, který byl patriarchou hebrejského národa. Jákob byl dvojčetem a často se jméno překládá jako druhorozený. Jméno má velmi dlouhou a bohatou historii, která postupně dala jménu příjemný a zvučný tón. Jakub slaví svátek 25.7. a jeho nositeli jsou Jakub Prachař nebo slavný rybář Jakub Vágner.

 

Anna

Křestní jméno Anna se drží na čtvrtém stupni oblíbenosti a četnosti v České republice. Původ jména je spojován hlavně se jménem Hana, jejich původ vychází ze stejného slova, hebrejského channah, které se překládá jako milá nebo milostivá. Anna je jedno z nejoblíbenějších českých jmen a lze mluvit i o řadě jeho variant. Annám se často říká nejen Aničko, ale i Aňo, Ančo nebo Andulko. Svátku se Anny dočkají 26.7. a nositelkami jsou hlavně české herečky Aňa Geislerová nebo Anna Polívková.

 

Roman

V minulém století bylo jméno Roman nejoblíbenější jméno u nás, i když není ryze českého původu. Své kořeny totiž nachází až v Římě a vychází z latinského slova romanus, které se překládá jako Říman nebo římský. O Romanech se často říká, že jsou čestní bojovníci, kteří mají ochranitelské sklony. Romanové slaví svůj svátek 9.8. a nositelů je spousta. Lze jmenovat herce Romana Vojtka, sportovce Romana Šebrleho nebo hokejistu Romana Čechmánka.

 

Petra

Jedenácté nejčastější a nejoblíbenější jméno dle jmenné statistiky je právě jméno Petra. Stejně jako mužské jméno Petr, obě dvě nachází svůj původ přímo v Řecku, konkrétně vychází ze slova pétrá, které se překládá jako skála, tvrdý nebo skálopevný. Ne nadarmo se o Petrách říká, že jsou pevné jako skála a že hravě zvládnou každou situaci nebo potíže, které jim v životě zkříží cestu. Svátek slaví 17.8. a určitě si hned vzpomeneš na tenistku Petru Kvitovou nebo modelku Petru Faltýnovou.

 

Hana

Jak již bylo řečeno u jména Anna, jméno Hana vychází ze stejného slova hebrejského původu, ze slova channah. Je ale ještě jedna možnost, která udává, že jméno Hana se převzalo z arabštiny, kde existuje jméno Hana a překládá se jako šťastná nebo nadmíru spokojená. Odborníci se přiklánějí hlavně k první variantě a to hlavně z toho důvodu, že většina českých jmen je hebrejského původu. Hana slaví svátek 15.8., na stupnici četnosti oblíbených jmen se drží na čtvrtém stupínku – stejně jako Anna. Představitelkou je třeba Lucie Bílá, která se ve skutečnosti nejmenuje Lucie, ale Hana Zaňáková.  

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 12. 07. 2015   |   Zobrazeno: 7386x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

karca10

Sia23: nikoho ale nezajímá tvůj názor. Já si můžu napsat co chci a tobě do toho nic není!

karca10To se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.