Původ a význam jmen - květen a červen

Ve třetím díle se máš opravdu na co těšit. Věnuje se totiž převážně ženským jménům, jejich významům a původu. Květen a červen jsou měsíce bohaté hlavně na ženská jména a pokud jde o ta mužská, nejčetnější jsou jen dvě. Jan a Pavel. Co jména znamenají, to se můžeš dozvědět už teď.

 

Aneta

Milá, líbezná a velmi přátelská. Takovými přívlastky se mohou chlubit Anety, jejichž jméno bylo odvozeno z francouzského jména Anette. Přívlastky ale vychází z hebrejštiny a často se říká, že jméno Aneta bylo v minulosti velmi spokojováno se jménem Anna, které vzniklo z hebrejského jména hannah. 17.5. je velký den všech Anet, slaví se jejich svátek a když se řekne Aneta, určitě si hned vzpomeneš na zpěvačku Anetu Langerovou.

 

Monika

Moniky jsou bohyně. Alespoň jejich význam a překlad to udává a zároveň tohle jméno provází hned několik teorií. Zatím tedy není úplně jasné, jak jméno vzniklo, ale většina se přiklání k tomu, že původ jména vychází z jednoho řeckého ostrova jménem Monos. Monos v překladu znamená jediná nebo také jedinečná a proto jsou Moniky považovány za velmi výjimečné. Existuje i teorie, že jméno Monika pochází z fénického jazyka, kde toto pojmenování znamená bohyně. Moniky svátek slavíme 21.5. a zastupitelkou jména je například Monika Absolonová nebo Monika Bagárová.

 

Jana

Jméno, které se už řadu let drží na druhém stupínku oblíbenosti i četnosti v České republice. Jana je jméno, které velmi pěkně zní, je velmi jemné a pochází z hebrejštiny, stejně jako mužská varianta Jan. Obě dvě jména vychází ze slova Jochanan a to v překladu znamená, že Bůh je milostivý. Jany a Janové se tak často mohou setkat s tvrzením, že nad nimi bohové drží ochrannou ruku. Svátek Jany padá na 24.5 a nouze není ani o představitelky tohoto jména. Jana z Arku, Jana z Valois nebo slavná spisovatelka Jane Austin.

 

Iveta

Jméno Iveta je velmi populární a často se říká, že Ivety umí předávat energii, jsou velmi pozitivní a mají v sobě cosi francouzského. Germánský původ jméno rozhodně nezapře, vzniklo ze starého německého slova iv, ale k nám se údajně dostalo přes francouzštinu, ze jména Yvette. Význam jména přitom není dodnes naprosto jasný, ale často se udává, že Iveta znamená lučištník. Přirozená obrana, přesnost a preciznost je proto u Ivet na prvním místě. Svátku se Ivety dočkají 7.6. a pokud jde o slavné představitelky, je třeba zmínit Ivetu Bartošovou nebo Yvettu Blanarovičovou.

 

Jan

Stejně jako jméno Jana, o kterém již byla řeč, i jméno Jan se stále drží na druhém stupínku četnosti a oblíbenosti v České republice. Český Honza, jak se nejčastěji říká, je považován za jedno z nejpříjemnějších jmen a stejně jako jméno Jana, pochází z hebrejského slova Jochanan. Pokud jde o variantu Honza, jak se Janům běžně říká, slovo bylo odvozeno z německého Hans neboli Johannes. Jan slaví svátek 24.6. a protože je tak obvyklé, v minulosti i současnosti jej nosí řada slavných osobností. Jan Saudek, Jan Svěrák, Jan Werich nebo Jan Hus či Jan Žižka.

 

Pavel

Pavel je jedno ze jmen, které je poměrně univerzální a používá se prakticky po celém světě, třeba jako Paul nebo Pablo. Není ovšem žádnou výjimkou, že je jméno Pavel využíváno jako přijímení – Ota Pavel. Starý Řím je místem jeho původu, ale v době jeho vzniku se využívalo jen jako přijímení, nikoli jako jméno. Pavel se jako jméno začalo využívat až o desítky let později, vzniklo ze slova paulus. Paulus může mít mnoho významů, nejčastěji je však překládáno jako drobný, skromný nebo malý. Pavlové slaví svátek 29.6. a pokud jde o četnost v České republice, zastává pátou příčku.

 

Kamila

Kamila je jméno latinského původu a jeho vznik je spojován se slovem camilla, které doslova znamená, že je někdo vznešeného původu. Není se tak čemu divit, že se lidé často k tomuto jménu uchylují, protože je velmi jemné a vznešené. O vzniku jména hovoří několik dalších teorií, které se velmi různí, ale výše zmíněná je považována za nejpravdivější. Jméno Kamila má i svůj mužský protějšek, Kamil, o jehož původu lze mluvit stejně tak. 31.5. je den, během kterého slaví Kamily svátek a nositelkami jsou hlavně slavné herečky a zpěvačky Kamila Špráchalová, Kamila Nývltová nebo Kamila Magálová.

 

Stanislava

Stanislavy mají svátek 9.6. a mají i svůj mužský protějšek ve jméně Stanislav – původ i význam jmen je naprosto stejný. Jméno Stanislava je slovanského původ a dodnes není známo, z jakého slova nebo slovního spojení jméno vzniklo. Překládá se proto jako tvrdá bojovnice nebo se jméno přirovnávalo k osobám, které se chtěli stát slavnými. Ne nadarmo se říká, že Stanislavy si jdou tvrdě za svým a jsou velmi odvážné.  

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 05. 05. 2015   |   Zobrazeno: 8875x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.