Původ a význam jmen – leden a únor

Víš, kde se vzalo tvoje jméno, jména tvých rodičů nebo přátel? Připravili jsme pro tebe šestidílný seriál, ve kterém ti v každém z dílů představíme nejčastější česká jména pro konkrétní dva měsíce. Dozvíš se něco o jejich původu, historii a samozřejmě i četnosti. Tento díl je věnován osmi nejčastějším křestním jménům v lednu a únoru.

 

Diana

Diana je doslova božské jméno. Původ jména sahá až do starého Říma a jeho původní významnou nositelkou byla bohyně lovu Diana, latinsky diviana, což v překladu znamená božská. Význam jména Diana je často spojován i s latinským dies, v překladu jasná a zářivá. A říká se, že takové Diany skutečně jsou. Diana má svátek 4.1. a jednou z významných nositelek tohoto jména byla Diana, princezna z Walesu.

 

Edita

Edity jsou bojovnice. Dokládá to i původ a význam tohoto jména, které vzniklo ze staroanglického slova Éadgyth. Éad znamená štěstí a bohatství, gýth znamená boj nebo také válku. Edity byly v minulosti označovány za ženy, které doslova bojují za své blaho, štěstí a bohatství. Tak je tomu údajně i ve skutečnosti, Edity jsou nebojácné a nebojí se jít za svými cíly. Edita slaví svátek 13.1. a významnou nositelkou tohoto jména byla slavná francouzská zpěvačka Edith Piaf.

 

Alice

Původ a význam jednoho z nejčastěji se vyskytovaných jmen v České republice nemá úplně jednoznačný výklad. Alice je jméno, které je údajně odvozeno od jiných jmen, jako Adéla, Alžběta nebo Alexandra, což je jméno slovenské a u nás se jen převzalo. Často se říká, že Alice je jméno odvozené od starofrancouzského jména Aaliz a pak by v překladu znamenalo vznešená a ušlechtilá. Svátek Alice je 15.1. a významnými nositelkami jsou některé české herečky a režisérky, například Alice Bendová nebo Alice Nellis.

 

Ilona

Ačkoli je Ilona považováno za moderní jméno, jeho historie je velmi bohatá a sahá daleko do minulosti. Původ jména pochází z maďarského jména Helena a jeho podobu si s sebou nese dodnes. Jméno Helena zase vzniklo z řeckého názvu helené, které se překládá jako světlo nebo pochodeň. Dokazuje to, že Ilony mohou dokázat velké věci a mohou zazářit stejně, jako nejkrásnější bohyně světa Helena. Svátek Ilony slavíme 20.1. a významnými nositelkami jsou hlavně zpěvačka Ilona Csáková nebo herečka Ilona Svobodová.

 

Hynek

Jméno Hynek je považováno za tradiční české křestní jméno, ačkoli pochází z němčiny. Vychází ze jména Heinrich, v minulosti bylo počeštěno a překládá se jako vládce domu. Jméno Hynek je spojeno i se jménem Jindřich, protože Jidřichové se v minulosti museli přejmenovat právě na Hynky, aby vyjádřili vlastenectví. Hynek slaví svátek 1.2. a pokud jde o významné nositele, určitě si vzpomeneš na Karla Hynka Máchu, který byl českým básníkem.

 

Oldřich

Možná si myslíš, že Oldřich je ryze českého původu, ale ve skutečnosti jde původně o jméno německé. Oldřichové se totiž dřív jmenovali Uodalrých, později byli nazýváni jako Ulrich a až po letech vzniklo jméno Oldřich. Významově Oldřich znamená vládce bohatých, ale nemusí se vždy jednat jen o peníze a materiální zabezpečení. Jde i o bohatství duchovní, náboženské. Oldřichové slaví svátek 20.2. a určitě si hned vzpomeneš na slavného herce Oldřicha Kaisera, který je nositelem tohoto jména.

 

Lenka

Lenka je považováno za jednoduché jméno. To ale ani zdaleka neplatí o jeho nositelkách a historii. Názory na původ jména se poněkud liší, ale nejčastěji se říká, že je jméno Lenka odvozeno od jména Magdalena. Magdalena pochází z hebrejštiny a znamená původem z Magaly. Magala byla významná věž a často se říká, že Lenky jsou strážnou věží svých blízkých. Svátek Lenky padá na 21.2. a v České republice jsou nositelkami zpěvačky Lenka Dusilová a Filipová.

 

Petr

Petr je třetím nejčastějším křestním jménem v České republice a jeho nositelé jsou údajně mužní a sebevědomí. Jeho původ vychází z řeckého slova pétrá a překládá se jako kámen nebo sklála. Nositelé tohoto jména jsou údajně pevní jako skála a nic je nedokáže rozházet. Svátek Petra spadá na 22.2. nebo na 29.6. a významných nositelů bylo v minulosti hned několik, zejména pak v řadách apoštolských a světských – sv. Petr.

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 22. 03. 2015   |   Zobrazeno: 7980x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

FrozenElsa(ED)

Citronka.: Takové známé a používané jméno, moje sestřenice je taky Eliška a ráda bych se dozvěděla co její jméno znamená.smajl

FrozenElsaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.