Přehled minizoo a zooparků

Nevíš, kam o prázdninách vyrazit? Zoo ve svém okolí jsi už viděla všechny a ráda bys zkusila něco nového? Co třeba minizoo, ve které se můžeš seznámit s různými domácími zvířátky, a podle toho se třeba rozhodnout, jaké zvíře si pořídit domů? V mnohých těchto minizoo si můžeš zvířata i pohladit nebo je nakrmit.

Zookoutek v plzeňské zooOvce

V plzeňské zoologické zahradě najdeš koutek, který by se za takovou minizoo dal označit. Tento koutek najdeš u historického statku Lüftnerka a přezdívá se mu „hladící koutek“, můžeš si zde totiž přímo v ohradě pohladit různé malé druhy koz, miniprasátka nebo koně plemene mini appaloosa. Ve statku jsou dále zvířata jako koně, ovce, skot, kozy, prasata, králíci, psi, kočky, kachny, husy...  Nebo třeba i sovy a fretky. Statek je takovým jedinečným místem v České republice. Jedinou nevýhodou je, že se nachází v plzeňské zoo a pro vstup do něj je potřeba zakoupit si vstupenku do celé zoo.

Stanice přírodovědců DDM na Smíchově (Praha)

Pod Domem dětí a mládeže hl. m. Prahy funguje středisko Stanice přírodovědců. Nabízí nejen prohlídku jejich vlastní minizoo, ale i různé další volnočasové aktivity. Těmi se ale budeme zabývat jindy. Zvířata tu mají všelijaká. Jednak ta běžná, králíky, morčata, poníky, osmáky degu, tak i ta méně běžná jako leguány, krokodýly, klokany, nebo pštrosy. A pokud chceš vidět opravdu všechna zvířata, není nic jednoduššího, než se tam vypravit a přesvědčit se na vlastní oči. Areál najdeš v Praze na Smíchově v parku Sacre Coeur.

LemuřiZoopark Zájezd

Další zajímavou minizoo najdeš v obci Zájezd, několik kilometrů od Kladna. Zoopark se jmenuje stejně. Zvířaty, která má zoopark ve znaku, jsou lemuři, přesně takoví ti s pruhovanými ocasy, které můžeš znát z pohádky Madagaskar. Také zde najdeš další opice a poloopice, dravé ptáky nebo kočkovité šelmy. Vstupné je zde opravdu spíše symbolické, za dítě do 15 let je to 25 Kč.

Ekofarma Šťastná koza

Zajímá tě, jak se chovají šťastná zvířata na farmě, a to nejen kozy, ale i krávy, prasátka, koně, ovce a slepice? Tak přesně takovou farmu najdeš ve Velkých Albrechticích, nedaleko Ostravy. Nejedná se tolik o minizoo jako spíš opravdu o ekofarmu, která však s nadšením přijímá všechny návštěvníky. A když už tam budeš, můžeš ochutnat čerstvé kozí mléko, kozí syrovátku, kozí sýr, kozí tvaroh, kefír, jogurt... Vše z místního čerstvého kozího mléka.

Minizoo Aqua Terra ŠtramberkJeštěr

Zajímavou minizoo najdete také ve Štramberku, který je přibližně 25 kilometrů od Ostravy. Tentokrát jde o stálou výstavu akvarijních a terarijních zvířat, takže tu můžeš vidět třeba stovky tropických ryb nebo různé druhy hadů a ještěrů.

Pony Park Holubice

Takovým zvláštním druhem minizoo je Pony Park Holubice ve Středních Čechách. Zde si totiž můžeš vyzkoušet, jaké to je pohybovat se okolo koní a jezdit na nich. Při jezdecké lekci se nejdřív dozvíš, jak se okolo koní chovat, pak poníka vyčistíš a osedláš ho a nakonec probíhá tréninková lekce, při které si vyzkoušíš cviky na udržení rovnováhy. Jsou tu také příměstské tábory, vyjížďky do terénu a podobně. Pokud máš ráda koně, tahle minizoo je přesně pro tebe.

LamaMinizoo Babiččin dvorek Kobylé u Žlutic

Na Karlovarsku bys mohla najít tuto příjemnou malou farmu neboli minizoo. Jde o ukázkový chov především hospodářských zvířat, ale našla bys tu i lamu, pštrosa nebo páva. A co teprve roztomilý mýval! Také zde najdeš agility školu pro začátečníky – agility je cvičení se psy. Můžeš se i svést na koni nebo vyzkoušet místní dětské hřiště.

Minizoo v přírodní rezervaci Chuchelský háj

Lesy hlavního města Prahy provozují v Chuchelském háji v Praze minizoo. Chovají zde převážně zvířata z českých lesů jako muflony, daňky, divoká prasata, srnky, výra, káně, rysa ostrovida, ale i třeba polární lišku, kozy a ovce. A také tu mají mluvícího krkavce!

 

Tak co, už sis vybrala, kam se vydáš o prázdninách? Jistě existuje i mnoho dalších minizoo, které jsme tu nezmínili a které stojí za to. Zjisti, která se nachází ve tvém okolí, a vydej se s kamarády nebo rodiči na výlet! 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 27. 06. 2014   |   Zobrazeno: 12380x

Témata článku:Cestování,Rady a tipy

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.