Policejní metody při vyšetřování - 1. díl

Detektivové a forenzní vyšetřovatelé jsou v rámci policejních složek nejvíce hýčkanými osobami. Důvod? Bez jejich expertíz, vědomostí a postupů se totiž neobejde žádné vyšetřování a nemusí se přitom vždy jednat jen o závažné trestné činy, jako jsou vraždy nebo útoky na veřejnost. Detektivové a forenzní vyšetřovatelé uplatňují své zkušenosti dokonce i v souvislosti s padělky – peníze, obrazy, nebo loupežemi. Metody vyšetřování se přitom v jednotlivých oblastech různí, vždy je ale nutné zajistit stopy, které se na místě činu nachází. Kriminalisté a forenzní vyšetřovatelé proto postupují podle následujících zavedených metod.

Daktyloskopie

Daktyloskopie je nejčastěji využívanou metodou pro odhalování zločinců. Jedná se o přímou identifikaci osob, která je prováděna na základě kožních linií na prstech, nohou i dlaních. Každý člověk má kožní linie naprosto jedinečné, díky čemuž je možné konkrétního pachatele přímo identifikovat a následně usvědčit. Daktyloskopie se už po mnoho let řadí mezi nejlevnější metody vyšetřování, protože k sejmutí stop je zapotřebí jen chemického prachu.

  • na světě neexistují dvě stejné osoby, které by měli stejné otisky – kromě jednovaječných dvojčat
  • otisky prstů, dlaní i nohou se během života nijak nemění a jsou stále stejné
  • otisky nelze změnit

Postup odebírání otisků prstů:

 

Trasologie

Trasologie přichází na řadu hned jako druhá metoda nebo ve chvíli, kdy nejsou na místě činu žádné otisky různých částí lidského těla – prstů, nohou, dlaní apod. Trasologie přímo zkoumá otisky obuvi, pneumatik, rukavic, ale i například přesunování předmětů z místa na místo. Dnes jsou běžně používány technologie, které kus práce udělají za kriminalisty. V minulosti tomu ale tak nebylo. Stopy se proto musely odebírat následujícími způsoby, některé jsou používány i dnes, ale jen pokud jsou na místě činu ztížené podmínky.

  • pokud byla stopa málo viditelná, kriminalisté ji museli i hodiny nasvěcovat z různých úhlů tak, aby bylo možné nakonec stopu odebrat
  • odléváním sádrou nebo voskem, například u stop pneumatik
  • pokud byla stopa zajištěna na některém předmětu, odebíral se z místa činu celý předmět

 

Balistika

Balistika přichází při vyšetřování na řadu ve chvíli, když se na místě činu nachází střelná zbraň. Balistika je náročným vědním oborem, který zkoumá zbraně, kulky, jejich letovou dráhu i účinnost nebo pohyb. Ačkoli se zdá být balistika zanedbatelným oborem, pomohla vyřešit nebo alespoň nastínit některé vraždy. Právě díky této metodě se veřejnost dozvěděla, že kulka, která zabila amerického prezidenta Kennedyho, změnila svůj směr hned několikrát. Díky balistice bylo možné přesně určit, na jakém místě se střelec nacházel nebo jakou měl v ruce zbraň. Jinak tomu nebylo ani při rekonstrukci vraždy slavného Johna Lennona.

 

Nutno zmínit, že vyšetřovací tým tvoří několik specialistů, obory jsou vzájemně propletené a veškeré metody vyšetřování jsou prováděny současně, což vede k daleko rychlejšímu postupu vyšetřování. Výsledky, například z DNA testů, je možné znát už během několika hodin, a pokud je DNA nebo otisky prstů v databázi, pachatele je možné dopadnout prakticky okamžitě. Tyto postupy ale ani zdaleka nejsou jediné, které jsou při vyšetřování uplatňovány. V dalších dílech se tak můžeš těšit i na viktimologii, která se zabývá obětmi na místě činu nebo na písmoznalectví, které se využívá hlavně při padělatelství.

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 01. 09. 2015   |   Zobrazeno: 5270x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

bibinečka(Moderní čarodějky)

Otisky prstů jdou změnit. Když si každ den ryjete do prstu jednoho dne se vám tam od toho udělají rýhy. Skoušela jsem to jako malá a ty rýhy mi tam zůstaly na tom ukazováčku. Jinak dobrej článek.

bibinečkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.