Paměť 1. díl: druhy paměti a rozdělení

Paměť je, velmi stručně řečeno, proces uchovávání, vštěpování a vybavování zkušeností a informací, které jsou ukryty v centrální nervové soustavě. Připravili jsme pro tebe dva díly, ve kterých se dozvíš nejen o fungování paměti, ale i o jejím procvičování nebo poškozování.

Přesvědč se o tom, jak dobrou paměť ve skutečnosti máš a vyzkoušej náš test Jak dobrou máš paměť?!

Paměť se rozděluje na …

na krátkodobou a dlouhodobou. Krátkodobá paměť umožňuje zapamatování nebo vybavení informací – slovních i zrakových, jen na omezeně krátkou dobu (30-90 vteřin). Mozek informaci buď dál zpracuje, nebo se zcela vytratí. Opakem je dlouhodobá paměť, kde má informace prakticky neomezenou dobu uložení v mozku a hlavně má nevyčerpatelnou kapacitu.

Dlouhodobá paměť se začíná rozvíjet u dětí ve čtvrtém roce života a díky ní si pamatujeme základní věci a zvyklosti, bez kterých se v životě nedokážeme obejít, a především uchovává vzpomínky, které jsou s našimi životy bezprostředně spojeny.

Informace si osvojujeme několika způsoby

Abychom si osvojili různé informace nebo znalosti, které jsou pro nás naprosto nezbytné, používáme k tomu několik druhů paměti. Jednak je to paměť mechanická, pak paměť logická a nakonec citová. Každý z nás si osvojuje a přijímá trvalé informace jiným způsobem – platí hlavně v souvislosti s učením. 

  • Mechanická – člověk si osvojuje informace na základě opakování různých procesů 
  • Citová – člověk si pamatuje city a neustále si vytváří citové vazby, které má později v mysli zakódovány
  • Logická – člověk si osvojuje informace na základě smyslu dané látky a souvislostí, které jsou s ní spojeny 

V souvislosti s pamětí je samozřejmě spojena i pozornost a myšlení každého jedince. Pozornost je velmi důležitým procesem, který se odehrává v mozku. Pozornost je navíc vlastnost, kterou lze, ve většině případů, výrazně ovlivnit. Když je člověk ve stresu, objevují se poruchy pozornosti a soustředění na konkrétní věc, činnost nebo látku a pozornost je výrazně narušena. To samé platí i v souvislosti s většinou běžných nemocí, jako jsou chřipky nebo jen zvýšená teplota. Pokud se choroba dostaví, většina z nás není schopna přemýšlet a soustředit se tak dobře, jako když je tělo úplně zdravé.  

Paměť se musí trénovat

Vždy je třeba myslet na to, že všechno, co člověka dělá, rozhoduje se nebo si pamatuje, je řízeno přímo v mozku. To dokazuje, jak je právě mozek naprosto dokonalým orgánem, který je ale zároveň velmi zrádný a nevyzpytatelný. Mozek je zároveň jedním z nejgeniálnějších orgánů, které nelze snadno pochopit a vyznat se v něm.

Pokud máš problém se zapamatováním, kde si ono ráno nechala klíče od domu, v které kapse tašky je tvůj mobil nebo jaké je číslo na tvou nejlepší kamarádku, rozhodně není důvod k panice. Tvá paměť rozhodně není poškozená, ale možná ti dává dostatečně dopředu najevo, že bys ji měla začít trénovat. V následujícím díle se proto podíváme na několik metod, s jejichž pomocí budeš mít dokonalou paměť a možná ti to dokonce pomůže i při učení. 

Trénování paměti si můžeš skvěle a naprosto efektivně zkoušet s pomocí našich paměťových her!

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 08. 09. 2015   |   Zobrazeno: 7005x

Témata článku:Zábava a kuriozity

Komentáře

Sia23VIP(Teorie velkého třesku)

Já mám taky někdy chuť zapomenout na všechno zlé, co se mi v životě stálo... Ale to se nedá... Každý se s tím musí smířit... Nebo si rovnou dopředu začít zlepšovat život...
Já to mám dost blbý... Důležité věci zapomenu po 2 vteřinách, a úplně nepotřebný věci si pamatuji rok...

Sia23To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

rezekVIP(Milujeme zvířata)

Pamatuju si celkem dobře, jeden čas jsem se do školy vůbec neučila... Popsala jsem to v komentáři k 2. dílu.

Na druhou stranu mám ale pocit, že by na některé věci bylo lepší zapomenout... Třeba něco z čeho mám fobii... Sice naštěstí to není něco třeba jako fobie z pavouků, které vidíš skoro každý den, ale stejně bych chtěla tu fobii nemít... Ráda bych vymazala tu část svého života, která za ni může... Jenom tu jednu část... Pak by bylo všechno úplně v tom největším pořádku...

rezekTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

RiveVIP(Svět Fantazie ^^)

Úča na dramaťáku říká, že mám "dar paměti". A možná je to pravda, učila jsem se dlouhou básničku, jednou jsem si jí přečetla a už jsem jí uměla. Dost mi to pomáhá, když se učím písničky, nebo na klavír.

RiveTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

teris204VIP(Svět Fantazie ^^)

Rive: to máš dobré smajl já když se učím básničku, tak ji umím, ale pak jak ji říkám učitelce, tak něktéré části z nervozity zapomínám smajl, ale když mi učitelka řekne první slovo...tak si naštěstí vzpomenu co tam je...smajl

teris204To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Vejisek72VIP(Svět Fantazie ^^)

Na ten 2. Díl se strašně těším! Doufám že tam bude těch metod na zapamatování dost. Budu si moc třeba rychle zapamatovat básničku do školy a mám více času pro sebe smajl

Vejisek72To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

fixaVIP(♥ We love DIY ♥)

S tímhle článkem se HPD hodně vytáhlo........ Ostatní články mě tak nezaujali, ale tenhle moc.
Něco si dokážu zapamatovat hodně dlouho a něco po sekundě nevím smajl Kdyby to bylo jako na blogu tak dávám + smajl

fixaTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.