Optické iluze (1)

Máme pro tebe k vysvědčení jeden malý dárek v podobě článku o nejlepších optických iluzích. Naše smysly nejsou dokonalé, ale o to větší je s nimi legrace. Optické klamy jsou ty, které se týkají očí. Vzhledem k nedokonalému vidění posílají oči do mozku pouze částečné informace, které si však mozek doplní. Vznikají tak zábavné optické iluze.

Tečky

Začneme něčím obyčejným, tohle jsou prostě jenom černé čtverečky. Nebo jenom bílé čáry. Ale co tam dělají ty šedivé tečky mezi tím? Vždyť by tám žádné být neměly. Jsou reálné nebo ne? My odpověď známe - mozek tě jenom klame a vytváří něco tam, kde nic přitom není.

Kolečka

Když už jsme u teček, přidáme ještě kolečka. Když se na obrázek podíváš, o kterém z oranžových koleček bys řekla, že je větší? My bychom hlasovali pro to vpravo. Vezmi si ale do ruky pravítko a během chvilky zjistíš, že kolečka jsou nachlup stejně velká.

Sloupy

U velikosti ještě zůstaneme. Prostředí, ve kterém se předměty nachází, nás může snadno zmást a my si tak myslíme, že jsou předměty stejně velké nebo naopak vypadají úplně jinak velké, než by měly být. Další příklad jsou sloupky na tomto obrázku. Mohou za to čáry vytvářející 3D efekt obrázku. Tvůj mozek tak má pocit, že by měly sloupky vypadat rozdílně velké, protože jsou přeci každý jinak daleko. Opět ti pomůže pravítko - všechny tři sloupky jsou úplně stejně velké.

Stejná barva

Následující obrázek je opravdu zajímavou ukázkou klamání našich smyslů. Podívej se pozorně na čtverec A a čtverec B. Prozradíme ti k nim jednu věc - mají úplně stejnou barvu. Ne, není to výmysl.

Tady máš důkaz - stačí oba čtverečky propojit a hned je to vidět lépe. Pokud chceš ale opravdu přesný důkaz, obrázek si vytiskni a oba čtverečky přilož k sobě, uvidíš, že mají stejnou barvu.

Trojúhelník

"Vždyť tohle je úplně obyčejný útvar vypadající jako 3D trojúhelník. Proč to sem vlastně dáváme? Co je na něm zajíma...počkat. Vždyť je to úplně divné! Jak to může takhle fungovat? Bylo by to vlastně nekonečné. Tohle nemůže reálně existovat!" Ne, opravdu to existovat nemůže. Ale na obrázku se dá útvar vykreslit natolik, aby si jej byl mozek (a díky tomu i ty) schopný představit, jak reálně vypadá. Vytvořit takový tvar ale opravdu není možné.

Dvojí vidění

Schválně, co uvidíš první? Možnosti jsou dvě. Nejdříve se podívej na obrázek.

Už ses podívala? A co jsi tedy viděla jako první? Vázu nebo obličeje? Zkus si na obrázku najít i to druhé - je to jen o úhlu pohledu a o odpoutání se od tvé první představy o obrázku.

Vlajka

Teď si zkusíme trochu jiný druh optického klamu. Dívej se přibližně na prostředek této podivné vlajky aspoň půl minuty a poté se rychle podívej na nějaký bílý povrch, například zeď nebo papír a několikrát zamrkej. Měla bys vidět českou vlajku, a to krásně barevnou! Povedlo se ti to?

Barevná kolečka

Začneme se trochu hýbat! Ale nemusíš se hýbat ty, stačí, že se budou hýbat obrázky. Tohle je přeci krásná animace točících se barevných koleček. Ale hýbou se ta kolečka doopravdy? Když se zadíváš na jedno konkrétní kolečko, to se pravděpodobně hýbat přestane, ale o to víc se budou hýbat ta ostatní. Díváš se totiž na perfektní optický klam.

Kávová zrna

A u hýbání už zůstaneme. Stačí vysypat trochu kávových zrn a hned z toho máš moře, dokonce i s vlnkami. A jak krásně se hýbou! Asi už ti nemusíme ani připomínat, že ani tenhle obrázek není pohyblivý, ale stroprocentně statický. Jen naše smysly si s námi hrají.

Tanečnice

Jako poslední ti ukážeme obrázek, který se opravdu hýbe, je to animace. Její vnímání se už ale u každého člověka liší. Někdo ji na první pohled vidí točit se doprava, někdo doleva. Když se chvíli soustředíš, můžeš zkusit si její směr v hlavě "otočit". Pro někoho je to těžší, pro někoho snadnější, ale opět to ukazuje krásné rozdíly ve vnímání světa okolo nás.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 29. 06. 2014   |   Zobrazeno: 42356x

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.