Ohňostroje – zajímavosti a fakta

 

Oslavy příchodu Nového roku se blíží. S tímhle příjemným zakončením vánočních prázdnin a započnutím dalšího roku se spojuje řada slavnostních zvyků. Lidé se znovu sejdou a hodují, otevírá se šampaňské, všichni se dobře baví. S odbytím půlnoci nastává čas k další tradici, odpalování zábavní pyrotechniky. Rachejtle, petardy a další typy podobných třaskavin zkrátka k oslavám pro některé neodmyslitelně patří. 1. ledna odpoledne pak v řadě měst pořádají zastupitelstva ohňostroje pro veřejnost, některé jsou doopravdy velkolepé. Ať už máš nebo nemáš ráda ohňostroje, rozhodně tvé pozornosti neujdou. Přečti si teď s magazínem hry pro dívky pár zajímavostí o této slavnostní aktivitě.

 explosion

 

Historie

 

První historické zmínky lze dohledat v Číně už v době kolem 2. století našeho letopočtu. Speciálně upravený a pražený bambus zvaný „bian pao“ naplněný střelným prachem se používal, aby svým hlukem zaháněl zlé duchy a démony, kolem 5. století se přidalo odpalování při modlitbách za štěstí a prosperitu. První skutečné ohňostroje pak v Číně odpalovali v 10. stoletím při podobně slavnostních příležitostech jako dnes. Do Evropy pronikala znalost střelného prachu, základní suroviny pyrotechniky až v průběhu středověku. V Čechách se objevují první zmínky kolem roku 1432. Slavnými ohňostroji proslul dvůr císaře Rudolfa II. Panovník, který měl v oblibě alchymii shromáždil na svém dvoře chemiky a různé učence, ti prováděli experimenty a pokusy, často vytvářeli i ohňostroje. Proslulým tvůrcem byl italský malíř a sochař Giuseppe Arcimboldo. Do Ameriky přinesly znalost pyrotechniky první osadníci. Při oslavách amerického státního svátku Dne Nezávislosti 4. července se pořádají velmi proslulé ohňostroje po celých Spojených Státech.

firework

Typy

 

Ohňostroje se rozlišují na několik typů s odlišnými efekty, zvukem, způsobem použití a vhodností pro určité podmínky:

 

Samoobslužné: - malé odpalovací kostky s efekty pro menší příležitosti, za nižší cenu. Vhodný

                              pro soukromé oslavy a menší setkání.

 

Klasické: - Standartní typ pro slavnostní příležitosti, vytvářející krásnou pyrotechnickou show.

                   Podle ceny a délky se rozdělují na malé, střední a velké.

 

Výškové: - Speciální ohňostroje s raketami a pumami vybuchujícími až ve výšce 150 metrů.

                   Proto vytvářejí krásné efekty viditelné i na velké vzdálenosti.

 

Tiché – Barokní: - Zvláštní nehlučné ohňostroje, pro oslavy, kde by mohl hluk způsobit

                               komplikace z důvodu přítomnosti malých dětí, zvířat apod.

 

Vodní světelná fontána: - Překrásné ohňostroje vytvářené speciálně pro použití na vodě.

                                              Rakety vytváří ve spojení se svým odrazem na hladině překrásnou

                                              show, nezapomenutelnou pro všechny diváky.

 

firework explosion

Kontroverze

 

Mnozí lidé začínají ohňostroje i zábavnou pyrotechniku odmítat. Důvodem jsou různé potíže a rizika při provozování pyrotechniky. Hluk dosahující hladiny hlasitosti až 190 decibelů působí velmi negativně na divoká zvířata. Ptáci často v hrůze vylétávají v noci ven, jsou zmatení a mohou narážet do budov. Mnohé další zvířata velice trpí, protože jejich sluch je až 3krát citlivější než lidský. Majitelky psů mohou velmi živě pozorovat, jak těžce jejich mazlíčci rány nesou. Pes zpanikařit a následně utíkat i několik kilometrů. Vážné jsou také dopady na životní prostředí. Při vysoké koncentraci ohňostrojů se zvyšuje koncentrace oxidu uhelnatého v ovzduší a kvalita vzduchu v místě klesá. Velmi hlasité ohňostroje také špatně nesou staří a nemocní lidé pro svou zvýšenou citlivost.

 

Zajímavost na závěr:

- Největší novodobý ohňostroj uspořádali obyvatelé malého norského městečka Søgne v roce 2014. Během 20 minut odpálili celkem 540 382 raket a rachejtlí.

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 28. 12. 2018   |   Zobrazeno: 4598x

Témata článku:Zajímavosti

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.