Nejslavnější taneční styly Street dance

Tanec a zábava jsou neodmylitelnou součástí života mladých i dospělých. Street dance zahrnuje velmi širokou škálu jednotlivých tanečních stylů, z nichž některé jsou ovlivněny hiphopovou nebo funky kulturou. A i když některé vypadají na první pohled stejně, přeci jen jsou v nich nepatrné rozdíly. Přinášíme ti stručný přehled těch celosvětově nejpopulárnějších tanečních stylů, které Street dance zahrnuje.

Odkud se vzal Street Dance

Street dance, v překladu pouliční tanec, je souhrný název pro několik tanečních stylů, které původně nevznikly ve slavných tanečních studiích, ale přímo v ulicích velkých měst, na školních hřištích nebo v některých malých tanečních klubech. Street dance vzal na popularitě velmi rychle, během let začaly vznikat nové a nové taneční styly, jako například Breakdance, Hip Hop style, Dancehall, Popping, R'n'B, Krump, New Jack swing, Locking, House dance, Eletric boogaloo. Každý z tanců je něčím výjimečný a liší se nejen v technice, ale především v hudbě, která tanec doprovází. V neposlední řadě i životním stylem, který je s tancem a kulturou neodmyslitelně spjat.

Breakdance

Breakdance patří mezi akrobatické druhy tance, který vznikl na začátku sedmdesátých let v Jižním Bronxu mezi afro-americkou školní mládeží. Veřejnost si tanec velmi rychle oblíbila a během let se začaly pořádat taneční souboje – battly, které se postupně dostaly i do dalších tanečních stylů. Breakdance se, jako jeden z mála stylů, skládá z různých tanečních prvků:

 

  • toprock – jeden ze základních kroků, který je ovlivněn hlavně tanečníkovým stylem tance
  • footwork – váha je na rukou, nohy jsou uvolněné a provádí velmi rychlé a náročné pohyby
  • uprock – kroky, které se používají k naznačení souboje
  • power moves – točení, ať už na rukou, na zádech nebo na hlavě
  • freeze – náhlé zastavení v akrobatické poloze

Hip Hop style

Hip Hop style je považován za nejoriginálnější taneční styl současnosti. V jeho souvislosti totiž neexistují žádné podmínky nebo předpisy, prvky a vazby, kterých by se bylo nutné držet. Hip Hop style je soubor různých tanečních stylů a každý ho tančí tak, jak to právě cítí. Hip Hip hudba, zejména tvorba zahraniční, je naprostou nezbytností a postupně se od Hip Hop style začaly odvíjet i některé další taneční styly, například freestyle hip hop nebo freestyle dance.

R'n'B

R'n'B – Rhytm and Blues, je taneční styl, který v sobě zahrnuje prvky z jiných tanečních stylů, hlavně z Hip-Hopu, Jazz Dance, Dancehallu nebo Funky Dance.  Pro R'n'B jsou naprosto typické ženské pohyby, kterým dominuje jak ladnost, tak tvrdost a rychlost. Jako jeden z mála tanečních stylů se choreografie tanečního čísla řídí zpravidla textem hudby a jejím rytmem.

House dance

House dance je považován za unikátní taneční styl, který navíc jako jediný na světě přímo vychází jen z house hudby. Vznikl někdy na začátku osmdesátých let v Chicagu, které dodnes hostí ty nejlepší taneční soutěže v House dance. House dance se soustředí hlavně na rychlé pohyby nohou, které provádí neuvěřitelně rychlé taneční kreace a jsou velmi přesné, horní polovina těla je povolena a nechává se unášet rytmem hudby.

Dancehall

Dancehall si našel příznivce hlavně u mladých dívek a to zejména díky tomu, že při tanci jsou využívány tělesné partie, jako boky a hrudník. Původ nalézáme na Jamajce a není se tak čemu divit, že vychází hlavně z africké hudby a reggae. Pro Dancehall je naprosto typickým tanečním prvkem tzv. třesení, které se daleko snáze a přirozeněji provádí dívkám, než chlapcům. Ovšem i chlapci si v posledních letech našli v tomto tanečním stylu zalíbení a díky tomu je možné pořádat po celém světě taneční soutěže, kterých se účastní jak jednotlivci, tak i dvojice nebo skupiny.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 22. 09. 2015   |   Zobrazeno: 5619x

Témata článku:Zajímavosti,Tanec

Komentáře

princezna126(♥♥FASHION♥♥)

já tančím už 4 roky a mooooooooooooooooooooooccc mě to baví TANČÍM VE SKUPINĚ ALL STYLE UNIT ,smajl,KDO BYDLÍ VE VSETÍNĚ,NEBO U VSETÍNA,PŘIJDTE SI TO SKUSIT ADRESA JE VSETÍN NÁMĚSTÍ SOKOL VSETÍN

princezna126To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

becher

Já tancuji 9 rokem a tanec je doslova můj život prostě ho miluju.... Tancuju Street dance, Hip hop.
Na soustředění K nám přijeli profesionální tanečníci a já jsem měla možnost vyzkoušet si i jiné taneční styly:
Jako je třeba: Lockin, Weak, Popin, Disko dance, apod.......
Tancuji v taneční skupině TAKT LIBEREC smajl

becherTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

sarah01129(ANIME!)

tancuji hip hop už od svích 6 takže se da rict že tancuji již 6 let ale bez taneční školy jsem samouk a neuveritelne me to baví

sarah01129To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Martaneksssss(ANIME!)

Tancuji v taneční škole u nás ve městě a je tam celý street dance takže naše choreografie má lockin,pop,house atd.Street tancuji 6 let a doopravdy mě to baví,ale podle mě jeden z nejlepších je Snachez smajl(nwm jak se to píše,ale je ze zahraničí a byl u nás na workshopu smajl+hodně jezdíme na groove days nejlepší smajl)

MartaneksssssTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.