Nejšílenější fobie na světě (1. díl)

Máš z něčeho strach? Určitě se najde minimálně jedna věc, které se bojíš nebo z ní nemáš dobrý pocit. Jedni mají fobii z pavouků nebo hadů, druzí zase z burákového másla nebo žluté barvy. Nevěříš? Uvěříš, až se podíváš na ty nejšílenější fobie. Zde jsou ty nejhrůzostrašnější. Před přečtením můžeš sama tipovat, co jejich podivné názvy znamenají.

Arachibutyrofobie

Tohle je opravdu kuriózní fobie a jde o již zmíněný strach z burákového másla. Lidé trpící touto úzkostnou poruchou nemají strach z másla jako takového, ale z toho, že se jim během konzumace přilepí na horní patro. Co si budeme povídat, taková fobie se u nás nevyskytuje, protože burákovému máslu se u nás takové oblíbenosti rozhodně nedostalo.

Cacofobie

Tak co bys řekla, že je Cacofobie? Jde o panický strach z ošklivosti. Nejde ovšem o ošklivost sama sebe, ale druhých lidí a věcí, které jsou obecně považovány za ošklivé. Ovšem pozor, jestli se ti připadá hrozně ošklivý nějaký tvůj spolužák, ještě to neznamená, že máš Cacofobii.

Alliumfobie

Tak tato fobie je naprosto typická hlavně pro upíry. Co tě hned napadne? Samozřejmě česnek! Osoby, které trpí Alliumfobií, mají přirozený strach z česneku a zápachu z něj. Česnekový zápach z úst není příjemný asi nikomu, ale že by se ho někdo bál? Proč ne, každý jsme nějaký.

Geliofobie

Mít tuhle fobii, určitě by ses nesmála. Jde totiž o strach ze smíchu a to nejen toho vlastního, ale i ze smíchu svých blízkých. Panika pak vzniká hlavně ve chvíli, když se všichni rozesmějí, až se za břicho popadají. Strachu ale nemocný může podlehnout jen z obyčejného malého úsměvu na tváři.

Hippopotomonstrosesquippedaliofobie

Tak schválně, dokážeš to vyslovit? Je to daleko náročnější, než se zdá, že? Tohle slovo je tak trošku paradox, protože se jedná o fobii z dlouhých slov. A proč je tak dlouhé bez ohledu na takovou fobii? Vzniklo právě proto, aby dokázalo co nejlépe vystihnout fobii a údajně, aby si jej lidé zapamatovali. Je to ale komické představit si člověka, který ani nemůže říct bez panické hrůzy název fobie, kterou má.

Somnifobie

Touto fobií trpí lidé, kteří mají panickou hrůzu z toho, že usnou. No dokážeš si to představit? Osoba trpící touto fobií má strach nejen z toho, že usne, ale hlavně, že nad sebou ve spánku ztratí kontrolu nebo jej dokonce dostihne během spánku noční můra.

Xanthofobie

Xanthofobie je fobie ze žluté barvy. Ano, je tomu skutečně tak. Někteří lidé mají strach ze žlutých barev a to nejen ze zářivé žluté, ale i z některých odstínů této barvy. Musí to být pro ně krutý život, když je plný barev. 

Eosopfobie

U této fobie si zase zavzpomínáš na upíry, protože se k nim tak trošku vztahuje. Jde totiž o strach ze slunečního světla a z ranního svítání. Není sice úplně jasné, jak se tito lidé slunci brání třeba během léta, ale snad na to mají své metody, které jim od strachu pomohou.

Anatidaefobie

Osoby, které trpí anatidaefobií rozhodně nežijí na vesnicích nebo malých městech. Trpí totiž strachem z kachen. Ano, kachen. Takový lidé mají obrovský strach z toho, že na ně někde z poza rohu kouká nějaká kachna, byť je dokonce sleduje a to kdekoli. Z pouhého pohledu kachny pak lidé dostávají záchvaty paniky.

Nomofobie

Máš někdy strach ze ztráty signálu? Možná i ty trpíš Nomofobií, která představuje nejen obávaný strach ze ztráty signálu, ale i ze ztráty internetového připojení. Tyto osoby trpí představou, že zůstanou zcela sami a nebudou mít možnost někoho kontaktovat. Záměrně se vyhýbají i místům a podnikům, kde je absence mobilního signálu. Tato fobie je tak důkazem, že i moderní svět nám přináší mnohá úskalí.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 21. 12. 2014   |   Zobrazeno: 13215x

Komentáře

Anne O

Já mám Arachnofobii...Příšernou...Strach z pavouků pokud nevítesmajl. A nejdivnější fobie je podle mě ze smíchu to si já nedovedu představitsmajl

Anne OTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

ja mám automatofobii
to je fobie z figurin co jsou v obchodechsmajl
ale važne ja ji mam tak trošku-bojim se že ta figurina ku mne promluvi nebo se mě dotkne nebo se pohnesmajl

Lucy LupinováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.