Nápady na vlastnoručně vyrobené dárky

Nestíháš nakupovat nebo na to nemáš peníze? A nebo chceš být letos prostě originální a věnovat svým blízkým něco, na čem se budeš sama podílet? Máme pro tebe několik tipů na dárky, které ti zaberou chvíli na přípravu. Ale za ten pocit to stojí.

Pečený čaj

Umíš dobře vařit? A nebo neumíš, ale chceš si to vyzkoušet? Pečený čaj určitě bude chutnat nejen tvé rodině, ale i tvým kamarádům. Je to čaj ze spousty sladkého ovoce ve skleničce, který už jen pak zaliješ vodou. Není to tak složité, jak to možná na první pohled vypadá. Ale to už si vyzkoušej sama.

Budeš potřebovat: ovoce všeho druhu (ananas, hrušky, jablka, mandarinky, pomeranče, citron, borůvky, maliny, rybíz,... Záleží na tvé chuti.), rozinky, koření (celá skořice, hřebíček, vanilkový lusk, cukr nebo med), rum, běžné kuchyňské náčiní, zavařovací skleničky a sklenice s víčkem

Postup

1. Zbav všechno ovoce nepoživatelných nebo tvrdých částí, jako jsou jadřince, bubáky, šlupky a podobně. Všechno nakrájej na stejně velké kousky a nasyp do jedné velké nádoby určené do trouby.

2. Dle chuti přidej rozinky a koření. Kousky koření nech vcelku, zůstanou tam a když si někdo zaleje čaj i s nimi, nevadí to. Přidej hodně cukru. Přesné množství se nedá říct, záleží na tom, kolik jsi použila ovoce.

3. Promíchej všechno dohromady a ovoce trochu podlij vodou. Nádobu přiklop a dej péct do předehřáté trouby. Peč zhruba hodinku na 180 stupňů.

4. Poté můžeš dle chuti přidat trochu rumu a také lesní plody, pokud nějaké máš. Zamíchej a nech ještě zhruba pět minut prohřát v troubě.

5. Po vyndání z trouby můžeš začít naplňovat sklenice, které bys měla mít předem vyvařené. Naplň sklenici vždy až po okraj, zašroubuj a dej vzhůru nohama. Tak je nechej úplně vychladnout, nejlépe třeba přes noc.

6. Teď už můžeš sklenice otočit normálně. Je dobré pečený čaj nechat odležet, třeba pár týdnů, ale použít se dá samozřejmě hned. Stačí dát trochu do hrníčku a zalít horkou vodou.

Balzám na rty

Pokud sháníš dárek pro někoho z něžného pohlaví, vlastnoručně vyrobený balzám na rty určitě potěší každou. Můžeš si vybrat vůni i barvu, kterou použiješ. Stačí poctivě sledovat video a řídit se podle něj.

Budeš potřebovat: prázdné zavírací mističky, vazelínu (seženeš v lékárně), oční stíny nebo tvářenka, párátka nebo lžičku, vonné kapičky, třpytky (pokud chceš), papírové utěrky

Postup

1. Trochu vazelíny dej do mističky.

2. Do vazelíny nakapej dvě kapky z vonných kapiček.

3. Namíchej si vlastní odstín balzámu - seškrábej do vazelíny trochu prášku z očních stínů nebo třeba tvářenky. Kombinovat můžeš dle libosti. Párátkem vše pořádně promíchej a otři opatlané okraje.

4. Mističku vlož do mikrovlnky a 15-20 sekund nech balzám rozehřát.

5. Vše znova promíchej. Otři okraje a zavři mističku.

6. Dej balzám na několik hodin do lednice, aby ztuhl. A máš hotovo!

Stojánek na tužky

Nevíš, co se starou krabičkou od Pringles nebo něčeho jiného? Vytvoř z ní originální stojánek na tužky nebo makeup, který můžeš věnovat jako dárek. Je to velmi jednoduché.

Budeš potřebovat: krabičku od Pringles, nůžky, lepidlo, barevné (třeba balicí) papíry, lepicí krajku

Postup

1. Krabičce od Pringles odstřihni vršek, několik milimetrů ztluštěného okraje.

2. Vyber si papír, který chceš použít, a odměř si, kolik budeš potřebovat. Raději přidej o kousek více, aby ti to vystačilo. Papír ustřihni.

3. Plechovku potři celou zvenku lepidlem (kromě dna, samozřejmě) a opatrně na ni nalep barevný papír a nech zaschnout. Případné přebytky ustřihni.

4. Ustřihni takový kus lepicí krajky, aby ti vystačil kolem dokola horního okraje stojánku. Pak ji nalep a máš hotovo.

Peelingové mýdlo

Jednoduše vyrobitelné peelingové mýdlo je skvělý dárek pro tvou kamarádku nebo maminku. A z čeho že je peelingový efekt vytvořen? Nech se překvapit.

Budeš potřebovat: kostku mýdla, ovesné vločky, struhadlo, misku, hrnce na vodní lázeň, vodu, lžíci, formičky na pečení

Postup

1. Nastrouhej kostku mýdla na hrubém struhadle.

2. Mýdlo rozpusť ve vodní lázni a přidej do něj 30 lžic vody.

3. Do vzniklé hmoty přidej tři lžíce ovesných vloček a pořádně promíchej.

4. Hmotu přendej do formiček na pečení, třeba do košíčků na muffiny. Mýdlo nech pořádně ztuhnout, alespoň přes noc.

5. Zabalit ho jako dárek můžeš třeba do celofánu.

Čokoládové lžičky

V Americe jsou čokoládové lžičky velmi oblíbenou záležitostí. Dají se použít do horkého kakaa, ve kterém je rozmícháš a čokoláda se rozpustí, ale čokoláda jde sníst samozřejmě i jen tak. Při vytváření můžeš velmi dobře každou lžičku přizpůsobit chutím toho, komu ji chceš věnovat.

Budeš potřebovat: pevné plastové lžičky, čokoládu různých barev (modrou asi v ČR jen tak neseženeš, ale bude stačit i mléčná, tmavá hořká a bílá), bonbony různých druhů (malé lentilky, cucací bonbony, gumové bonbony,...), kokosový olej (volitelné)

Postup

1. Rozpusť každý druh čokolády zvlášť. Můžeš ji třeba dát na chvilku do mikrovlnky (ale pozor, aby se nezačala připalovat) nebo ji rozpustit ve vodní lázni. Když do ní rozmícháš třeba lžičku kokosového oleje, bude se lépe rozmíchávat.

2. Na každou lžičku nalij dostatek horké čokolády, můžeš je i různě kombinovat a vytvářet třeba lžičky, které jsou půl na půl, nebo lžičku mléčné čokolády s trochou bílé čokolády uprostřed. Je to jen na tobě.

3. Bonbony, které dopředu nakrájíš na malé kousky, naaranžuj na lžičky dle libosti. Opět můžeš kombinovat chutě, barvy i tvary.

4. Výsledné lžičky nech několik hodin zatuhnout. Jako dárek můžeš například jen samotnou lžičku bez držátka zabalit do celofánu a ozdobit pěknou stuhou.

Sněhová koule

Vždycky jsi měla ráda těžítka, se kterými zatřeseš a vevnitř sněží? Pokud ano, je na čase si nějaké vyrobit sama. Je to skvělý dárek, který můžeš přizpůsobit vkusu obdarovaného.

Budeš potřebovat: destilovanou vodu (voda z kohoutku by mohla po čase začít dělat neplechu, není úplně čistá), sklenici se šroubovacím uzávěrem, glycerol (neboli glycerin, potřebuješ ho, aby sníh nepadal tak rychle), třpytky, dekorace (ideálně plastové či z jiného materiálu odolávajícího vodě), silné lepidlo (například vteřinové)

Postup

1. Sundej víčko ze sklenice a lepidlem na něj zevnitř připevni všechny dekorace, které chceš ve své sněhové kouli mít. Dekorace chvíli tlač k víčku a počkej, až lepidlo zaschne (to záleží na tom, jaké použiješ). Nech je zaschnout raději déle. Pokud máš nízkou sklenici, můžeš figurky přilepit i na dno sklenice, záleží na tobě.

2. Sklenici naplň několik centimetrů pod okraj destilovanou vodou. Přesná míra se těžko určuje, záleží na velikosti sklenice, ale zkus to odhadnout podle videa.

3. Do vody přilij trochu glycerolu, přibližně půl deci, ale opět to nelze říci přesně. Čím více glycerolu přidáš, tím pomaleji bude sníh padat.

4. Nasypej do sklenice třpytky nebo umělý sníh, dle tvého výběru. Zkus odhadnout množství, aby sněhu nebylo moc a figurky byly vidět.

5. Sklenici pořádně zavři, aby voda neměla šanci nikudy vytéct. Tvá sněhová sklenice je hotová!

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 24. 12. 2014   |   Zobrazeno: 17580x

Témata článku:Rady a tipy,DIY,Vánoce

Komentáře

Koko31

Ahojky všichni! Chtěla bych vyrobit nějaký krásný dárek k vánocům a teď mě napadlo, že bych mohla udělat tu kouli. Ale jsem docela nešikovná a nevím jestli bych všechno sehnala. Chtěla bych se zeptat, vyráběli jste ji už někdo?Je to snadné? Předem díky! smajl

Koko31To se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.