Logické hádanky

A protože hádanek není nikdy dost, máme tu pro tebe další, tentokrát jsou většinou logické. Nejprve si můžeš přečíst hádanky, dole najdeš řešení.

Hádanky

Žárovky

Stojíš před zavřenou místností u tří vypínačů. Víš, že patří ke třem žárovkám, které jsou v té místnosti. Ze svého místa nemůžeš vidět dovnitř, jestli světlo svítí nebo ne. Všechny tři vypínače jsou v poloze vypnuto. Můžeš s nimi manipulovat, jak chceš, a pak jednou projít do místnosti. Tam musíš říct, který vypínač je od které žárovky. Jak to uděláš?

Včera a dnes

Kde přichází včerejšek až po dnešku?

Tvoje

Patří to tobě, ale tví přátelé to používají více než ty. Co je to?

Datum narození

Kolik musí být ve skupině lidí, aby se určitě alespoň dva z nich narodili ve stejném měsíci?

Ponožky

V šuplíku máš 32 červených a 32 modrých ponožek. Levá a pravá se nedají rozeznat. Když je tma a ty potřebuješ vytáhnout poslepu minimálně dvě stejné ponožky, kolik nejméně jich musíš vytáhnout?

Soud

Obžalovaný u soudu je odsouzen k trestu smrti. Obhájci se ale podaří vyjednat následující podmínku – obžalovaný může říct jednu oznamovací větu na svoji obranu. Pokud ta věta bude lež, oběsí ho. Pokud věta bude pravdivá, zastřelí ho. Má obžalovaný šanci se zachránit?

Samohlásky

Najdeš v češtině slovo, ve kterém jsou za sebou samohlásky a e i o u y právě v tomto pořadí a právě jednou? Slovo „mateřídoušky“ se nepočítá, protože se v něm vyskytuje „í“ místo „i“.

Nehoda

V autě jede otec a jeho pokrevní syn. Bohužel se jim přihodí strašlivá nehoda a oba dva jsou zraněni. Sanitky je odvezou do různých nemocnic. Syn je na operačním sále, přijde k němu chirurg a řekne: „Nemůžu ho operovat, je to můj pokrevní syn!“ Jak je to možné?

 

Řešení

Žárovky

Zapneš první vypínač a chvíli počkáš. Pak ten první vypneš a zapneš druhý. Vejdeš do místnosti. První žárovka je horká, protože svítila, druhá svítí a třetí nesvítí.

Tato hádanka je stará a není jisté, že by fungovala u úsporných žárovek, které se dneska používají, většinou se moc nezahřívají.

Včera a dnes

Ve slovníku. „V“ je v abecedě až po „D“.

Tvoje

Tvé jméno.

Datum narození

Je potřeba, aby ve skupině bylo alespoň 13 lidí. Když jich bude 12 a méně, může se každý z nich narodit v jiném měsíci.

Ponožky

Úplně stačí vytáhnout tři ponožky. Alespoň dvě z nich budou mít vždy stejnou barvu.

Soud

Samozřejmě, že má. Stačí mu říct větu „Budu oběšen.“ Ve chvíli, kdy by ho oběsili, mluvil pravdu a nemohli by to udělat. Pokud by ho zastřelili, nemluvil pravdu. Obžalovaný byl tedy propuštěn, protože rozsudek nemohl být vykonán.

Samohlásky

Takové slovo opravdu existuje, „dvacetikoruny“.

Nehoda

To je přeci jednoduché, chirurg byl jeho matka.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 09. 09. 2014   |   Zobrazeno: 38592x

Témata článku:Hádanky

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.