Jak se zbavit kousání nehtů?

Kousání nehtů je zlozvyk, který trápí obrovskou část populace. I když by se na první pohled mohlo zdát, že se rozhodně není za co stydět, protože nehty si okusuje každý druhý, při pohledu na své okousané nehty se leckdo zarazí. A leckdo se taky snaží se svým zlozvykem bojovat. Pokud i tebe trápí kousání nehtů, inspiruj se některými tipy a skoncuj se zlozvykem nadobro.

Odhal příčinu

Odhalit příčinu kousání nehtů je prvním krokem, který bys měla udělat. Je prokázáno, že kousáním nehtů trpí nejvíc děti a dospívající, ale ani u dospělých rozhodně není tento zlozvyk žádnou výjimkou. Dospělí však mají tu výhodu, že si většinou nechají aplikovat gelové nehty, které nejsou zrovna nejlevnější záležitostí a lítost nad utracenými penězi je donutí si nehty nekousat. U dětí a dospívajících je to o něco složitější – na gelové nehty buď není pomyšlení, peníze nebo zkrátka a dobře při kousání překonají i velmi tvrdý gel na nehtech. Podle odborníků je nejčastějšími příčinami stres, potlačovaná agrese, strach, zlost, úzkost a samozřejmě nervozita. Poslední příčinou může být dokonce i nuda a je prokázáno, že děti si nejvíc okusují nehty během sledování televize.

Komplikace kousání nehtů 

Kromě toho, že okousané nehty nepůsobí z hlediska estetiky tím nejlepším dojmem, největší komplikací je bezpochyby infekce, kterou je možné z rukou celkem snadno přenést přímo do úst a tak i do zbytku lidského těla. Dvojnásobek to platí, pokud nejsou ruce právě umyté, případně když člověk propadne kousání nehtů na veřejnosti, je docela pravděpodobné, že si do těla zanese infekci.

Návštěva lékaře

Hlavně u dětí a dospívajících se rodiče často uchylují ke kroku, který berou jako jeden z posledních, jak zabránit navždy kousání nehtů svého dítěte. Jde o návštěvu odborného lékaře, psychologa, který je schopen objektivně odhalit příčinu kousání nehtů.

Je-li odhalena příčina, dá se pak snadno stanovit nejen léčba, ale i další postup, který by mohl vést dokonce až k úplnému odstranění zlozvyku. Ještě předtím, než se kdokoli rozhodne navštívit odborníka, měl by vyzkoušet některé metody, které už pomohli řadě lidem.

Jak proti kousání nehtů bojovat

Rukavice – Nosit doma rukavice rozhodně není nic, za co by ses měla stydět. Pokud si je navlékneš vždy, když přijdeš ze školy, dřív nebo později zjistíš, že ti pomáhají, aby sis nehty nemohla okousat. Pokaždé, když si budeš chtít okousat některý ze svých nehtů, narazíš na rukavici.

Náplasti – Ani tato metoda není úplně na škodu, a když přijdeš ze školy, stačí si konce prstů zalepit kouskem náplasti. Možná to není právě nejvzhlednější metoda, ale když to zkusíš, nic tím nezkazíš.

Manikúra – Jde sice o poměrně drahou metodu, ale třeba tě právě našetřené a rázem utracené peníze za manikúru donutí, aby sis nadobro přestala kousat nehty. Nemusíš si rovnou nechávat dělat gelové nehty, prostě jen stačí, že se tvým rukou dostane vhodné péče.

Lak proti kousání – Některé laky proti kousání nehtů opravdu fungují, ale základem je koupit vhodný lak. Ideálně jdi do lékárny, kde ti odborník poradí s výběrem. Laky proti kousání nehtů stojí asi 100,- Kč, vydrží několik umytí, a pokud si strčíš prst do pusy, chuť bude tak hořká a nepříjemná, že tě to za chvíli odradí. Problémem samozřejmě je, když ti lak zachutná.

Pravidelné zastřihování – pravidelné silné zastřihování nehtů taky není na škodu. Pokud si budeš nehty dobře zastřihávat tak, abys nemohla ani jeden z nehtů okousat, třeba bude právě tahle šetrná metoda jedna z těch, která tě navždy odnaučí kousat nehty

Bez silné vůle a motivace to nejde

Ale opravdu. Bez vůle skoncovat se zlozvykem to nepůjde. A co se týče motivace, tou ti může být už třeba jen to, že neokousané, pěstěné a pěkně upravené nehty vypadají skvěle a možná je dokonce v budoucnu bude leckdo obdivovat. Pamatuj, že čím déle si budeš nehty kousat, tím víc se ti budou třepit a poškozovat. V budoucnu bys pak mohla stát před problémem, že tvé nehty nebudou zdravé, pevné a ty budeš odkázána jen na ty gelové, které při pravidelném doplňování nejsou právě nejlevnější záležitostí.

Jak na správnou domácí manikúru

Budeš potřebovat: olej na změkčení nehtové kůžičky, pilník, pomerančové dřívko, pilník na leštění nehtů

  • ze všeho nejdřív musíš nehty zapilovat do tvaru, kterého chceš dosáhnout a zároveň potřebuješ, aby byly nehty všechny stejné délky – délku určuješ vždy podle nejkratšího nehtu
  • pokud máš zapilováno, pusť se do aplikace olejíčku na nehtovou kůžičku, olej jemně vmasíruj a připrav si pomerančové dřívko
  • pomerančovým dřívkem teď zastrkej veškerou přebytečnou kůžičku směrem od sebe – někdo používá nakonec i tzv. štipky, kterými lze po zatlačení kůžičku snadno odštípnout
  • pak už jen přelešti pilníkem pro leštění a zkontroluj, zda ve tvaru nejsou nějaké nedokonalosti – pokud ano, ještě dopiluj klasickým pilníkem
  • nakonec už jen použij na nehty odmašťovač, a pokud jej právě nemáš k dispozici, vezmi si na pomoc klasický odlakovač 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 15. 03. 2016   |   Zobrazeno: 9623x

Témata článku:Krása a móda

Komentáře

pumanike

já si je nekoušu.. já si je trhám, ano trhám si je.smajl
je to divné, ale tomhle mi zabrání jedině tak manikůra, ale kvůli sportu nemůžusmajl

pumanikeTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Beautty

Sedím tak u PC a vidím tenhle článek. Naráz mi dojde, že si celou dobu hryžu nehet... TO naštve smajlDDD

BeauttyTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.