Knižní novinky za duben 2016

Co sis mohla zakoupit během dubna na pultech knihkupectví? Bylo toho opravdu hodně a tady pro tebe máme výčet toho nejlepšího, těch nejlepších knížek, které během minulého měsíce vyšly. Určitě tě nejvíc zaujme hned třetí pokračování Sirotčince slečny Peregrinové, jehož první díl letos dokonce vstupuje i do kin ve filmové verzi. 

Dívka, která si říkala Tuesday (S. Williams) 

Tuesday žije v Londýně, ale ne jen tak na ledajakém místě. Žije pod ulicemi města v labyrintu dávno opuštěným tunelů a mimo civilizaci, protože jen tak mohla najít to správné útočiště a dokonalý úkryt. Tuesday si takové místo vybrala, aby se skryla před lidmi, kteří se na jejím životě krutě podepsali a ona se jim za to může zpoza úkrytu mstít. Její opravdový život jí byl lidmi upřen a ona je rozhodnutá za to zasadit všem ránu dvakrát větší. Náhle se objevuje spojitost mezi Tuesday a útoky na některé členy místního gangu a složka případu padne přímo na stůl jednoho vyhořelého detektiva jménem Losse, kterého pronásleduje stín minulosti. Jeho dcera byla zavražděna a on doteď nebyl schopen vraždu vyřešit. Jak se dostává ve svém pátrání dál a dál, začíná odhalovat některé skutečnosti, které ho přivedou právě k Tuesday, která je klíčem k pravdě a dokáže odpovědět na otázku, proč musela Losseho dcera zemřít. 

Láska mezi písmenky (Jodi Picoult, Samantha Van Leer)

Dokážeš si představit, co by se stalo a jak by to vypadalo, kdyby si obyčejný kluk z dnešního světa vyměnil roli třeba s princem z pohádky? Jak by se jim asi ve vyměněných rolích nějakou dobu žilo? Díky této knížce si to představovat moc nemusíš, protože výměna těchto dvou kluků je vepsána do stránek. Šestnáctileté Delilah se totiž povedlo něco naprosto nemožného. Vytáhla prince z pohádkové knížky a vyměnila ho za svého kamaráda Edgara, který se dostal přímo do pohádky a musí se zhostit role prince. Oba dva si musí zvykat na nové životy, které vůbec neznají. Princ bude muset začít chodit do školy a naučit se životu v jiném světě a Edgar se promění v chrabrého prince, který bude muset dodržovat dávno zapomenuté zvyky. 

Predátor – Vpád (Tim Lebbon)

Vpád je první knihou z připravované trilogie, která navazuje na filmový a komiksový vesmír plný mimozemských tvorů, predátorů a vetřelců. Lidstvo stále víc proniká do nekonečného vesmíru, který je plný nevyzpytatelných míst a neobjevené populace. Lidstvo bude rázem vystaveno katastrofě, jakou si jen těžko dokázal kdo představit. Predátoři jsou považováni za inteligentní rasu, která nikdy nebyla ve sporu proti lidem, rázem se však k Zemi řítí invazivní armáda, které se lidé hodlají postavit. Mylně se lidstvo domnívá, že predátoři budou útočit na Zemi, ale opak je pravdou. Predátoři totiž utíkají před daleko větší hrozbou, kterou sami nedokážou překonat. 

Alea, dívka moře: Volání z hlubin (Tanya Stewner) 

I když Alea miluje vodu, má z ní velký respekt, protože trpí velmi vzácnou nemocí. Nesmí přijít do kontaktu s ledovou vodou, jinak by mohla nastat smrt. Alespoň s takovou teorií přišla jednou na pláži žena, která Aleu dala do rukou její adoptivní matce a pak navždy zmizela. Aleina adoptivní matka teď vážně onemocněla a jediné, po čem dívka touží je, aby se jednoho dne setkala se svou skutečnou matkou, po které začíná pátrat. Začíná za pláži, nedaleko přístavu, kde se seznamuje s partičkou mladých lidí, kteří ji pozvou na jachtu. Plavba po moři je lákavá a Area ji neodmítne. Když ale během bouře spadne přímo do moře, pod hladinou zjistí, že všechno je jinak, než se zdálo. 

After: Tajemství (Anna Todd)

Tajemství je poslední knížkou v sérii After, která se proslavila hlavně díky kapele One Direction. Hlavním hrdinou je Hardin – Harry Styles, který se zamiluje do Tessy a ona zase do něj. Tajemství je závěrečnou knihou, která rozhodne, zda bude tahle dvojice spolu navzdory tomu, že se jim vedle sebe jen velmi těžko existuje. Tessa po několika letech potkává zase svého otce a hodlá si splnit sen. Chce se přestěhovat do Seattlu, kde by mohla být skutečně šťastná a chce, aby se Hardin přestěhoval s ní. Jeho reakce na stěhování je přehnaná a jeho následné chování ještě víc. Místo toho, aby si Tessu získal na svou stranu, svým chováním ji možná nadobro ztratí. 

Metro 2035 (Dmitry Glukhovsky)

Sci-fi kniha Metro 2035 je poslední knížkou z trilogie o třetí světové válce, která smazala velký kus lidstva z tváře naší Země. Přežít mohli jen ti, kdo bezprostředně po zaznění poplašných sirén zaběhli přímo do moskevského metra, kde se ukryli před radioaktivním zářením. V tunelech a na nástupištích jsou lidé v bezpečí a jejich snaha přežít konec světa je obrovská, ale pro některé i naprosto nemožná. Obrovská města byla obrácena v prach, planeta osiřela a nikdo z metra neví, jak to nahoře zatím vypadá. Všichni ale touží po jediném. Přečkat záření, dostat se opět domů a možná najít i nějaké přeživší

Naslouchač (Petra Stehlíková) 

Tentokrát je to česká fantasy knížka, která by měla přitáhnout tvou pozornost. Velká válka už dávno pominula a svět je teď rozdělen na dvě části. Jedna část světa je plně obyvatelná, ale ta druhá je zamořena jedovatými plyny, které jsou pro lidstvo katastrofální. Místo, kde se dva světy dělí, je naštěstí chráněno štítem, kterému se mezi lidmi říká sklenit, protože jen nedaleko od něj žije slavný národ sklenářů. Jako jediný národ dokáží ze sklenitu těžit, ale platí za to velmi vysokou daň. Pracovat v blízkosti sklenitu znamená různé nemoci a znetvoření, navíc zde není možné žít normální život. I děti se zde rodí znetvořené. Kromě Ilan, která se jako jediná dívka narodila bez deformity a tak se musí vydávat za chlapce, protože ti nosí masku, aby mohli co nejvíc pracovat u sklenitu. Ilan má navíc naprosto výjimečný dar, který nemá nikdo jiný a je vybrána do úzkého kruhu družiny bojovníků. 

Skleněný trůn: Dědička ohně (Sarah J. Maas)

Je docela pravděpodobné, že máš knižní sérii Skleněný trůn rozečtenou a Dědička ohně tak bude tvou další knihou ve sbírce. V předchozí knize, Půlnoční koruna, se Celaena musela vyrovnat s různými úkoly a dělat pro svého krále tu nejšpinavější práci. Teď se bude muset vyrovnávat sama se sebou, bude se muset vydat na dalekou cestu do úplně nové země, aby se jí dostalo temné pravdy. Pravda, která ji na konci cesty čeká, ovlivní zbytek jejího života a dá její budoucnost zcela nový rozměr a řád. A zatímco Celaena prahne jen po pravdě, za jejími zády se shromažďují temné síly, které chtějí zotročit zbytek světa. 

Škola dobra a zla: Poslední navěky (Soman Chainani) 

Agáta a Sofie byly nejlepší kamarádky, ale teď jsou to sokyně, jejichž cesty se rozešly. Agáta žije společně s Tedrosem v Gavaldonu a Sofie zase se Školníkem v jeho věži. Vzájemně se snaží ignorovat a na první pohled to dokonce vypadá, že obě dvě bývalé kamarádky našly štěstí tam, kde právě teď jsou. Ne každý jim však přeje takové štěstí a když se zlo zmocní Nekonečného lesa, všichni se hodlají pomstít. Škola dobra a zla je knižní trilogií, která se ve světě proslavila hlavně díky neuvěřitelnému příběhu dvou kamarádek, jejichž cesty se rozešly a třetí díl, Poslední navěky, čtenáři konečně slibuje závěr a odpovědi na otázky, zda se stanou obě dvě dívky zase kamarádkami. 

Sirotčinec slečny Peregrinové: Knihovna duší (Ransom Riggs)

Velmi podivuhodné dobrodružství pokračuje tam, kde ve druhé knížce ze série skočilo – v londýnské podzemce. Právě v podzemce jsou stvůry, které nahnaly do vlaku podivné děti a náhle vlak zmizel. Jediné, co by se mohlo stát vodítkem, je pachová stopa, kterou by měl zachytit podivný pes Addison, který se chytí Jacoba a Emmy. Právě Emma a Jacob na své cestě poznají snad všechno, od dobra a zla až po krutost a zradu těch nejmilovanějších. A na samotném konci navíc bude muset Jacob volit, který svět se stane jeho skutečným domovem. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 28. 04. 2016   |   Zobrazeno: 5632x

Témata článku:Knížky

Komentáře

maniki(ČTENÁŘKY)

Koupila jsem si všechny díly školy dobra a zla a trojku vřele doporučuju je dobře napsaná, zápletky a napětí se vyskytuje až do úplného konce a nádherně uzavírá příběhsmajlsmajlsmajl navíc má 500 stránek smajlsmajl

manikiTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.