Knižní novinky za květen 2015

Fascinující příběh pro starší 

Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem (Jane Hawking)

Stephen Hawking. Jeden z největších a nejuznávanějších vědců dnešní doby a jeho těžký životní příběh se v letošním roce dostal nejen na filmová plátna (Teorie všeho), ale i na papír. Autorkou knihy je první žena nejslavnějšího vědce, Jane Hawking, která se před lety rozhodla napsat strhující příběh, který posloužil jako předloha pro oscarový film. Jane upřímně líčí nejen jejich společný život a těžké začátky, kdy v jednadvaceti letech lékaři Stephenovi diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc s prognózou dvou let života. Fascinující příběh se opírá nejen o skutečnosti v jejich společném životě, který bohužel skončil rozpadem manželství, ale otevírá skryté kouty a nástrahy slávy, bohatství a úspěchu. 

Trocha magie

Železná zkouška (Holly Black, Judith Rumelt)

Holly Black a Judith Rumelt jsou považovány za jedny z nejlepších autorek fantasy dnešní doby. Od dob Harryho Pottera, slavného čarodějnického učně, nespatřila světlo světa kniha, která by se tomuto tématu věnovala natolik magicky, jako právě Železná zkouška. Kniha ti bude vyprávět příběh Calluma Hunta, který je přesvědčený o tom, že magie není to pravé pro něj. Call je ale jednoho dne pozván ke vstupním zkouškám do jedné z čarodějnických škol a i přes veškeré snažení ve zkouškách neuspět, se nakonec dostane na školu, o níž vlastně ani nestál. I když se mu nejdřív nápad na školu nastoupit ani zdaleka nezamlouvá, po nějaké době začíná zjišťovat, že umění magických schopností vlastně není tak špatné.

Strážkyně vlčí síly (Tamora Pierce)

Hlavní představitelkou této knihy je mladá dívka Diana, která má magické a naprosto jedinečné schopnosti. Nejenže nadevšechno miluje zvířecí bytosti, ale navíc je s nimi, jako asi jediný člověk v jejím okolí, schopna komunikovat telepaticky. Jednou se Diana dostala do velkých nesnází a osud tomu chtěl, že byla náhodou nedaleko vlčí smečka, která jí zachránila život. Teď ale potřebují Dianinu pomoc vlci, kteří se nachází v Dlouhém údolí. Když Diana konečně dorazí do údolí, s hrůzou spatří, co je ono nebezpečí pro vlky i další zvířata v okolí. Začíná boj o holý život zvířat, o jejich záchranu a Diana to rozhodně nebude mít jednoduché. Bude se totiž muset přiučit magickým schopnostem, kterými byla obdařena, ale nikdy se v nich nezdokonalovala.

Gaiin štít (Kevin Hearne)

Poslední z druidů, jehož věrným společníkem je pes Oberon, to v životě neměl jednoduché. A na svých cestách zrovna tak. Společně se museli potýkat nejen s neznámými magickými tvory, ale dokonce i s některými bohy, kteří na naší planetě neměli co dělat, protože patří mezi mýtické bytosti. Kniha obsahuje několik zajímavých a velmi poutavých příběhů, ve kterých obyčejný člověk musí čelit magii doposud pro něj neznámé. 

Tip pro tebe: Violetta – Pravá láska (Walt Disney) 

Vychovatelka Angie je Violettinou velkou oblíbenkyní a rozhodně by ji za nic na světě nevyměnila. Zvrat ale přichází ve chvíli, kdy se náhle Angie dostane do hádky s Germanem. Angie rázem bere nabídku na práci ve Francii, kde by měla pracovat jako skladatelka. Taková nabídka, zdá se, se rozhodně nedá odmítnout, ale Violetta má o budoucnosti své vychovatelky jasno. Rozhodně ji nehodlá nechat jen tak odjet a co bylo vlastně důvodem k takové hádce? Violetta navíc později zjišťuje, že její učitel hry na klavír, Jeremias, něco tají. Spory nakonec vypuknou i mezi Diegem a Leonem a vypadá to, že jen tak nenaberou konce.

Čarovná (Alex Flinn)

Dokážeš si představit, jaký by asi tak byl tvůj život, kdybys byla nesmrtelná? Tvůj život by nebral konce, mohla by ses zamilovávat pořád a pořád dokola nebo dělat některé věci, které tě baví, bez přestání? Hrdinka knihy Čarovná je mladá dívka, která zrovna nastupuje do nové školy. Není to ale proto, že by propadla. Je nesmrtelná a tak absolvuje stále dokola. A protože jí okolí nemůže nijak pomoci, rozhodla se, že bude ona pomáhat svému okolí. Tentokrát si na mušku vzala dívku Emmu, která potřebuje její pomoc jako sůl. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 21. 05. 2015   |   Zobrazeno: 6176x

Témata článku:Knížky

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.