Kdy a jak správně vycvičit psa

Každý, kdo uvažuje nad pořízením nového chlupatého člena domácnosti, sní i o tom, jak bude mít možnost chodit s pejskem na procházky, aniž by musel mít neustále v ruce vodítko nebo se obávat útěku psa neznámo kam. Pokud pes není vycvičen, z velké části je to vina právě jeho. Buď něco dělal špatně, postupoval nesprávně, nedržel se základních pravidel nebo, zcela výjimečně, je pejskem prostě nevycvičitelný a má svou hlavu. Svého pána prostě poslouchat nebude.

Kdy začít s výcvikem

S výcvikem, tím základním, je třeba začít už od samotného začátku. Hned, co si pejsek zvykne doma, můžeš začít s jeho výchovou. Samozřejmě s náročnými povely počkej až do jeho tří měsíců, ale základ, který si vštěpí a nezapomene, se může naučit okamžitě. Vycvičit štěně je navíc daleko jednodušší, než vycvičit dospělého psa, který má svou hlavu a je navyklí na svůj jiný režim. 

Mezi základní povely patří ke mně, sedni, k noze, zůstaň. Tyto základní čtyři povely můžeš s pejskem trénovat doma, na krátkých procházkách nebo kdekoli jinde, kde se dá a zrovna tě napadne. Každá chvíle strávená výcvikem se ti vrátí v budoucím výcviku a hlavně v situacích, kdy pes skutečně poslechne.

Je velmi důležité, aby si na pejska šla opatrně a hlavně, při výcviku se nesmí říkat několik povelů zároveň – příkladem je, když na psa voláš ke mně a hned na to mu řekneš k noze. Pes bude zmatený, nebude vědět, který povel co znamená a tak neposlechne. Takže pamatuj, vždy jen jeden povel. Ve chvíli, kdy máš pejska u nohy, on předchozí povel poslechl a byl odměněn, můžeš začít s dalším povelem, například lehni. 

 

Nejsi si úplně jistá, jak se správně o pejska starat, jaké krmivo pro něj vybrat nebo jak postupovat při jeho péči a venčení? Podívej se na jeden z předchozích článků Jak se starat o psa, kde se dozvíš vše, co dovede tvého zvířecího miláčka k absolutnímu štěstí.

Důslednost a laskavost je na prvním místě

Pokud pejsek neposlouchá, rozhodně není dobrým řešením na něj křičet, nadávat mu, zvyšovat hlas nebo ho dokonce uhodit. Tím při výcviku v žádném případě ničeho nedosáhneš. Během výcviku je třeba mít klidný, ale rozhodný tón v hlase a pamatuj si, že na uposlechnutí povelu musíš trvat. Pejsek po čase zjistí, co má dělat a bude-li odměněn, povel uposlechne, protože bude vědět, že přijde na řadu pochvala v podobě pamlsku nebo pohlazení. Nezapomeň psa chválit, je to velmi důležité.

Buď trpělivá. Pejsek ze začátku poslouchat nebude, ale za čas zjistí, co přesně po něm jeho pán vyžaduje a bude vědět, že povel musí poslechnout. Pokud pes neuposlechne povel několikrát po sobě, hlavně ho nesmíš trestat – pes se začne bát.

Dodržuj následující:

  • buď trpělivá, vytrvalá, důsledná a rázná
  • tón hlasu je velmi důležitý – na pejska je nutné volat příjemným hlasem, ve kterém neuslyší naštvanost nebo rozzlobenost
  • pochvala je nezbytná, ať už v podobě dobrého pamlsku, pohlazení nebo slovní pochvaly
  • povely je nutné učit postupně a nehrnout je na pejska všechny najednou – nebude vědět, co má právě udělat
  • pejska cvič při každém venčení třeba jen 10 minut – zvykne si na různá prostředí i vjemy okolo
  • pejska cvič jen tehdy, když máš sama dobrou náladu a chuť k tomu, aby se vážně něco naučil

Hurá na cvičiště 

Každé cvičiště funguje trošku jinak. Na některá mohou pejsci pouze v doprovodu svého pána, na jiná cvičiště zase mohou pejsci s pány v doprovodu placeného cvičitele. Záleží více méně jen na tobě, jakou variantu zvolíš nebo máš k dispozici, ale pokud si zvolíš k ruce odborného cvičitele, rozhodně tím nic nezkazíš. Odborník ti totiž dokáže správně poradit, jak s výcvikem naložit, jak ho vést, jaké povely pejska učit a v jakém časovém intervalu. Někteří psi vyžadují náročnější a delší výcvik, protože jsou nejen neposlušní, ale navíc se hůř učí – mají vlastní hlavu. U loveckých plemen je výcvik daleko náročnější a je potřeba pevnější ruku – nemyslí se tím trestání psa, ale naopak u plemen ovčáckých půjde výcvik jako na běžícím pásu, protože tahle plemena mají v sobě poslušnost zakořeněnou. 

Opakování je matka moudrosti

Povely, které už pejsek dokonale umí a poslechne vždy, když i jako pán řekneš, je potřeba opakovat. Nemusíš je s pejskem opakovat každý den, ale jednou za čas je to vhodné. Například lovecká plemena jsou šťastná, když mohou uposlechnout povel svého pána a dělá jim to vyloženě radost. Právě u loveckých plemen, kde je vysoké riziko útěku, je výcvik naprosto nezbytný.

Škola hrou

Výcvik, jeho četnost i pestrost závisí i na plemeni, které sis sama vybrala. Někteří psi vyžadují více pozornosti při výcviku, jiné zase méně. Pokud máš akčního psa, který vyžaduje neustálou pozornost, pořád něco dělá a chvíli neposedí, výcvik bude náročný a je dobré pro pejska vybrat nějakou hru, při které by se unavil. Ať už je to agility, házení talířem nebo jen házení míčků do otevřeného prostoru, tvůj pejsek bude šťastný a vděčný za to, co pro něj děláš a bude ti to po zbytek život dávat patřičně najevo. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 25. 10. 2015   |   Zobrazeno: 7729x

Témata článku:Zvířátka,Rady a tipy

Komentáře

ŠUŠU111(KONĚ A PONÍCI JSOU NEJ)

JÁ MÁM MOJÍ MIU MÁM JÍ MOC RÁDA V LÉTĚ KDIŠ SE SICE JEN DĚLALA ŽE SE TOPIM TAK MIA NEVÁHALA ANI VTEŘINU A HNED PROMĚ SKOČILA A RVALA MĚ NABŘEH ZA RUKU UMÍ SEDNI,LEHNI,DEJ PAC,POPROS,PROLES,PŘESKOČ.

MÁM JÍ RÁDAsmajl

ŠUŠU111To se mi líbí +4 To se mi nelíbí

kikinka 13VIP(Milovníci Sci-fi)

Já mám doma Angii, sice moc neposlouchá ale je docela chytrá,dokáže si třeba otevřít dveře aby se dostala k makrelám které máme na večer (makrely nakonec nebyli smajl)

kikinka 13To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Leada(Správňácký koňáci;))

škodovka: pokud je to Tvůj první pes tak se těš na problémy s výcvikem, border kolie jsou velice inteligentní a mohly by tě zaskočit. Pokud už jsi psa měla ta bys s ní neměla mít problémy.smajl

LeadaTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

kamča_tka(♥ We love DIY ♥)

my máme psa Berta (otec: venderský baset matka: paterdál teriér) jsou mu 2 roky a zatím umí, sedni, lehni, pac, popros, zůstaň, ale tím se nechci vychloubat naopak se zato stidím, protože s ním chci cvičit agility ale každý mi říká že je pozdě ale my sme předním měli Míšu (krátkosrstý jezevčík) a tomu se něco povedlo i ve 4 letech ale hodně záleží na tom jak k tomu přistoupíte a jakou budete mít trpělivostsmajlsmajlsmajl

kamča_tkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.