Kam o víkendu v Brně

I Brno je městem neomezených možností. Stačí jen vědět, kam jít. Ať už vyhledáváš zábavu, adrenalin nebo snad odpočinek v přírodě, určitě vybereš minimálně jedno místo v Brně, které ti tady doporučujeme. Které místo v Brně se stane pro tentokrát tvým favoritem číslo jedna?

Hvězdárna a planetárium Brno

Ať už se chceš vydat do vesmíru nebo se snad ponořit do své vlastní fantazie a poodhalit budoucnost, v Brně tu možnost skutečně máš. Program místní hvězdárny a planetária je totiž tak rozsáhlý, že si zajisté najdeš své oblíbené a zajímavé téma během každého měsíce v roce. Vše, co chceš vědět o astronomii nebo snad z oblasti neživé přírody je zde vyprávěno a podáváno zábavnou a interaktivní podobou, takže jsou veškeré informace velmi srozumitelné. Hvězdárna a planetárium, kromě pestrého programu, disponuje i několika různými expozicemi, například velkým digitálním sálem nebo exploratorium, kde je zase možné seznámit se okolím naší planety. Za zmínku v každém případě stojí i astronomická pozorovatelna, kde se můžeš podívat třeba na sluneční skvrny nebo tzv. Malé planetárium, kde se zase můžeš podívat na Měsíc. Výhodou planetária je, že ho můžeš navštívit i ve chvíli, kdy ti nebude přát počasí a i tak budeš obohacena o parádní zážitek.

Cesta do pravěku – pavilon Anthropos 

Pokud se chceš podívat, jak to vypadalo v nejstarších dějinách osídlení Moravy a vlastně i celého evropského kontinentu, zavítej do brněnského Anthroposu, kde je celoročně k dispozici expozice zachycující dějiny. Cesta do pravěku je nejen největší, ale i nejmodernější expozicí v Evropě a tvou pozornost určitě hned upoutá mamut v životní velikosti, který je doprovázen mládětem. Celá expozice je rozdělena na tři základní celky – Morava lovců a sběračů, Nejstarší umění Evropy a nakonec Paleolitické technologie. Na vytvoření jednotlivých expozic se podíleli nejlepší čeští vědci a tohle je výsledek jejich mnohaleté práce.

VIDA! Science centrum

VIDA! je zábavní vědecký park, který představuje několik desítek vědeckých objevů a fenoménů, které jsou zařazeny do čtyř základních oblastí – Planeta, Mikrosvět, Člověk a Civilizace. Expozice ale nejsou to jediné, na co se můžeš těšit. Připraven je i doprovodný program, který zahrnuje dokonce i různé vědecké pokusy nebo komentované části některých expozic, takže můžeš daleko lépe porozumět vědě a přírodě. Science centrum je výjimečné hned v několika ohledech, jedním z nich je naprostá unikátnost exponátů. Navíc je ale velkou výhodou, že se na všechny exponáty může sahat, přímo je to doporučováno. Některé exponáty si dokonce mohou návštěvníci sami vyzkoušet a z těch nejlepších by sis rozhodně neměla nechat uniknout zemětřesnou desku, rentgenové oči, kolo na laně, simulátor povodně nebo oceán v lahvi. To je ale jen zlomek toho nejlepšího z oblasti vědy, co ti VIDA! může nabídnout.

Army park Ořechov 

Největší military park se nachází právě v Ořechově u Brna a věř, že se na jeden den nemusíš stát jen vojákem, aby sis odnesla ten nejlepší adrenalinový zážitek. Army park je totiž rozdělený do několika základních oblastí a každá z nich nabízí něco jiného. Na své si přijdou dokonce i milovníci muzeí, protože se přímo v areálu nachází právě vojenské muzeum, které má mimo jiné k dispozici i staré vojenské hangáry nebo podzemní velitelské bunkry.

Kdybys přeci jen zatoužila po něčem akčnějším, nechybí klasický paintball, jízda na čtyřkolkách v náročném terénu, prohlídka vojenské techniky, hledání min, střelnice nebo opičí dráha, kde můžeš ukázat, jestli jsi v tak dobré fyzické kondici, jako skuteční vojáci.

Tip pro tebe: vstup do Army parku je zpoplatněný, ale ty můžeš výrazně ušetřit, pokud se podíváš po výhodných balíčcích. Balíčky jsou pojmenovány podle vojenských hodností a každý z nich obsahuje něco jiného. Některé střelbu ze zbraní a jízdu na čtyřkolkách, hledání min a vstup do muzea nebo jízdu vojenským transportérem. Záleží jen na tom, co by sis ráda vyzkoušela.

Jungle Park

Jungle Park je sportovně rekreační areál s lanovým centrem, který se nachází v lese okolo řeky Svratky. Jungle Park v sobě spojuje jak zábavu, tak i sportovní aktivity a stává se tak stále častěji vyhledávaným místem nejen u dětí, ale dokonce i u dospělých. Díky své velikosti a rozmanitosti dokáže pojmout i větší množství návštěvníků, takže se nemusíš obávat, že by ses těsnila na laně s několika dalšími lidmi. K lepšímu rozmístění osob přispívá i množství lezeckých tras – celkem se v lese nachází čtyři základní, které jsou poměrně dlouhé a ty si dle obtížnosti a délky můžeš vybrat tu, která ti nejvíc vyhovuje. Že je to velmi snadné a zrovna ne moc zábavné? Neboj se, všechny trasy totiž obsahují překážky, které budeš muset překonat, aby ses dostala co nejdál. A věř, že někdy to vážně nebude tak jednoduché, jak to možná na první pohled vypadá.

Ranč Ořešín

Už z názvu je jasné, kde se populární ranč nachází. Ranč sice není žádným westernovým městečkem, ale pokud máš ráda přírodu a zvířata, přijdeš si v Ořešíně na své. Hlavně pokud jde o koně. Ranč je oblíbený hlavně díky pravidelným projížďkám na koních, které jsou zde pořádány pro veřejnost. Že jsi na koni nikdy neseděla? To nevadí, protože tady se o tebe budou starat skuteční profesionálové a věř, že i z takové obyčejné projížďky na koni po lese si odneseš ten nejpříjemnější zážitek.

Tip pro tebe: přímo u ranče se nachází velký výběh s několika koňmi. Pokud se budeš na ranč chystat, nezapomeň přinést koním něco dobrého. Krmení koní suchým chlebem je vítáno.

Modelový svět

Modelový svět je vytvořen v malém měřítku a něco takového se opravdu nevidí každý den. I když právě tady něco takového můžeš každý den vidět, protože je otevřeno po celý rok. Chceš vidět, jak vypadá zmenšenina železničního kolejiště a vlaků zasazených do zmenšené krajiny? Modelový svět ti to nabídne a i když je tady všechno malé, nic to nemění na tom, že města jsou rušná a na dráze je provoz. Jak je to možné? Makety totiž zachycují běžný život, jaký všichni známe. Nejsou to ale jen města, která tady uvidíš. K dispozici je například i expozice elektráren, dinosaurů, vojenské techniky a nesmíme zapomenout na malé letní kino. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 16. 08. 2016   |   Zobrazeno: 6926x

Témata článku:Cestování

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.