Jak vytvořit úspěšný blog: psaní článků

Hodně jste si žádali tipy na to, jak vylepšit svůj blog, aby jej více lidí vidělo např. ve vyhledávači. Přinášíme vám tedy tentokrát několik rad, jak můžete svůj blog vylepšit. V této části se zaměříme na samotný obsah blogu, v příštím díle se pak podíváme na jeho propagaci.

Dej si práci s tvorbou názvu článku

Z názvu článku je často vytvářen jeho titulek, který se uživatelům zobrazuje ve výsledcích vyhledávání (viz titulek u článku „Jak si vybrat střední školu?“ na Google, který ukazuje obrázek). Titulek vyhledávače zohledňují při řazení výsledků vyhledávání – pokud obsahuje slovo, které uživatel zadá, zobrazí ho pravděpodobně výše ve vyhledávání. Ideální je tedy, aby titulek obsahoval ta nejdůležitější (klíčová) slova, která jsou relevantní pro tvůj článek.

Nejjednodušší cesta, jak zjistit, která klíčová slova jsou vhodná, je našeptávač. Na základě klíčových slov, které zde najdeš, pak sestavíš vhodný titulek. Ten by měl dávat smysl (nejde jen o výčet slov) a neměl by být příliš dlouhý (cca 55 znaků – více se nezobrazí). Nejdůležitější (tj. nejhledanější) slova by měla být na začátku titulku. Titulek musí odpovídat obsahu stránky, jinak ti ho vyhledávač nemusí u vašeho článku zobrazit.

Příklad:

Chcete napsat článek o online hrách se zvířaty.

1)      Do vyhledávacího pole zadej „hry se zvířaty

2)      Objeví se ti výpis dotazů (podobný jako na obrázku), který ti ukáže dotazy, kteří zadávají uživatelé, co hledají hry se zvířaty (nejvyhledávanější jsou nahoře)

 

 

3)      Když se podíváš na podobné dotazy, tak zjistíš, že vyhledávané jsou i hry s koňmi, hry s delfíny, farmářské hry a samotné hry pro dívky. Článek by tak mohlo být vhodné rozšířit na celou sérii.

4)      Na základě hledanosti pak sestavíš titulek pro svůj článek. Titulky by mohli vypadat např. Nejlepší online hry pro dívky – pečování o zvířata, Nejlepší online hry pro dívky s koňmi, Nejlepší farmářské hry online (Big Farm, My Free Farm) - podle toho o čem budeš doopravdy psát.

 

Tipy pro tvorbu titulků:

1)      Přidej, pokud se to hodí, do titulku číslice (10 nejlepších her …)

2)      Přidej, pokud se to hodí, výzvu, argumenty nebo otázky (Přečtěte si …, Nejlepší …, Nejnovější…, Nejnebezpečnější…, Věděla jsi, že...)

3)      Podívej se na synonyma hledaných slov

4)      Nesepisuj jen hledaná slova za sebe (Hry, zvířata, farma, koně, delfíni)

5)      Použij vyhledávané dotazy pro tvorbu osnovy a obsahu článku

6)      Vždy nemusíš mít tak rozvitý titulek jako v našem příkladu

7)      Klíčová slova klidně skloňuj, měň jednotné a množné číslo, jak se ti hodí

8)      Nikdy nepiš nepravdivé a nerelevantní titulky – když uživatel nenajde, co hledal, už se na stránky nevrátí

 

Nekopíruj texty

Kopírováním textů nemají rádi nejen uživatelé, ale i vyhledávače. Ti duplicitní obsah penalizují nebo ani nezobrazují ve výsledcích vyhledávání. Pokud někoho cituješ, tak vždy uveď odkaz na originál i jméno autora původního článku.

Piš delší články

Vyhledávače vyhledávají dotazy i v tvém článku. Z toho vyplývá, že větší šanci na umístění mají články, které obsahují více (relevantních) slov. Pokud o tématu nedokážeš napsat ani dva krátké odstavce zvaž, jestli ho vůbec publikovat a nenechat si ho spíš na Facebook. Neber to ale jako výzvu k tomu, abys články doplňovala o zbytečné slova a věty.

Dej si záležet na gramatice

Uživatelům se články plné chyb špatně čtou, proto je penalizují i vyhledávače. Článek si po sobě vždy přečti (ideálně když si ho přečte před publikací i někdo jiný). Dobré je také články psát ve Wordu a až po kontrole pravopisu je na blog zkopírovat.

Piš pokračování úspěšných článků

Pokud máš úspěšný článek, zkus napsat jeho pokračování. Třeba bude tvé uživatele zajímat. Na pokračování vždy z prvního článku odkaž (na konci článku). Stejně tak do pokračování (na začátek článku) přidej odkaz s informací, že už jsi na dané téma článek nebo články napsala. Pokud informací není tolik, abys vydala pokračování, tak klidně aktualizuj článek o nové informace.

Použij formátování

Články rozčleň do odstavců a případně i doplň o nadpisy (pokud je vhodné ucelené bloky oddělit). Zvýšíš tím srozumitelnost textu a vytvoříš tím pro uživatele záchytné body. Důležité části dej tučně.

Dávej do článků obrázky a videa

Obrázek nejen přitáhne pozornost tvých čtenářů, ale i usnadňuje pochopení článku (zejména při návodu). Obrázky dávej buď své vlastní, nebo ty, které jsou volně dostupné. Kopírováním obrázků totiž porušuješ autorský zákon, za což ti hrozí pokuta.

Umísti článek do vhodné kategorie

Články se vždy snaž zařadit do co nejrelevantnější kategorie. Usnadníš tím jeho nalezení. Pokud to umožňuje redakční systém, tak článek doplň i o vhodné štítky.

Kde hledat další informace?

Zajímají tě další podrobnosti a chtěla bys vědět víc? Neboj se vyhledat si další informace na internetu. Odpovídající informace najdeš například pod slovy copywriting nebo SEO.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 17. 02. 2016   |   Zobrazeno: 5343x

Témata článku:Rady a tipy

Komentáře

Snoopy Girl(Girl´s Dream)

Toto mně sere... děláte tady jako by bylo pravidlo pro každou blogerku či blogera. Přitom my tento článek příjde zbytečný... Blog je pro to, aby jsme se vyjádřily, ukázali svou kreativitu atd takže toto je fakt hloupí..

Snoopy GirlTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

lucy39(KOČKOMILCI)

jo,jeden blog s kámoškou se mi celkem povedl,ale holky, říkám vám,že za pár dní,týdnů,měsíců,roků,staletí.......možná skončíte(z jakýchkoli důvodů).

Jestli jste někdy slyšely o crazy blogerkách,tak to je můj případsmajl

Jinak,jestli potřebujete nějaké rady,tak mi klidně napištesmajl

lucy39To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Mandy0013(Dívčí poradna☼)

Nejhorší jsou takové ty články jako: název: BABY LIPS, obsah: dneska jsem si jeden koupila, jaké máte vy? Nebo: název: Alvin a chipmunkové, obsah: v sobotu na ně jdu do kinasmajl Prostě jedna věta která se nedá považovat za článek (a nejlépe je v ní milion pravopisných chyb) A TAKOVÝCH ČLÁNKŮ JSOU TU ASI TISÍCE!!!!!!!smajlsmajl

Mandy0013To se mi líbí +16 To se mi nelíbí

LIJA(Píšeme povídky a příběhy)

Další díl by mohl být o designu, ten je také velmi důležitý. Pokud by jste třeba zabloudily na blog, který by měl na pozadí několik křiklavých, kontrastujících barev, nějaký "cute" obrázek a velmi nepřehledné menu, nikdo se nebude zajímat o jeho obsah. Design dává první dojem, a je tedy možná ještě důležitější než články. smajl smajl

LIJATo se mi líbí +4 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.