Jak si vybrat střední školu?

Vstupem do deváté třídy najednou začne na povrch vyvstávat otázka, kam dál. Gymnázium? Střední škola? Učiliště? Správný výběr školy, kterou budeš navštěvovat ještě další čtyři roky, rozhodně není jednoduchá záležitost a v žádném případě si správně neodpovíš během jednoho dne. Už teď bys proto měla začít přemýšlet, co chceš vlastně v budoucnu dělat? Čím by ses jako dospělá chtěla živit? A bude tě to vůbec bavit?

Odpověz si na následující otázky naprosto pravdivě a možná dojdeš velmi brzy k závěru, že právě ta či ona střední škola bude pro tebe ta nejlepší. Dobré je taky předem zvážit finanční možnosti rodičů, protože pokud si vybereš soukromou střední školu, na kterou jen těžko rodiče budou mít peníze, nastane problém. A pamatuj, že je velmi důležité, aby tě obor, který si pro studium vybereš, bavil.

Jaké jsou tvé zájmy? 

Pokud tě už teď něco baví a tvé zájmy jsou vyhraněné prakticky pro jednu a tu samou činnost nebo zábavu, rozhodně se neboj a vybírej podle toho i střední školu. Pro bližší orientaci, pokud se ráda věnuješ kosmetice a baví tě vše okolo toho včetně lakování nehtů, můžeš zvolit střední školu, kde se budeš soustavně připravovat na práci kosmetičky. Naopak zajímáš-li se nejvíc o vlasy, pak je kadeřnice tím pravým místem pro tebe. Na druhou stranu ber v potaz i to, co je pro tebe perspektivní do budoucna. Pokud vlastní tvoji rodiče například reklamní agenturu, zaměř se právě na studium oboru reklamy. Na škodu to nebude tobě ani rodičům. V neposlední řadě se klidně může stát, že nemáš ani ponětí o tom, co by tě mohlo v budoucnu bavit nebo co bys mohla dělat. V takovém případě můžeš postupovat buď tak, že zpětně zmapuješ své známky z minulých let ve škole a vybereš si studium se zaměřením na předměty, z nichž máš ty nejlepší výsledky nebo půjdeš prostě na gymnázium.

Gymnázium není vůbec špatným řešením pro ty, kdo chtějí dál po střední škole studovat školu vysokou. Studenti z gymnázií jsou velmi dobře připraveni a během let si navíc mohou dobře promyslet, co dál studovat.

Nezapomeň dopředu zhodnotit, které předměty jsou u tebe absolutní tabu. Co tím myslíme? Pokud ti nejde matematika, jen velmi těžko si rozumíš s čísly a je pro tebe náročné spočítat i sebejednodušší matematickou rovnici, rozhodně se vyhni oboru a škole, která je se zaměřením na matematiku nebo chemii, která je taky o číslech. Vybírej z takových oborů, kde se matematika nebere tolik v potaz a to samé platí samozřejmě i o dalších předmětech, ve kterých nevynikáš.

Jaké jsou šance na přijetí?

Určitě bys měla dopředu zvážit i to, jak vysoká je šance, že budeš přijata. Důvod je ten, že některé školy, například s dobrým jménem a pověstí, dostávají až trojnásobné množství přihlášek. Na druhé straně jsou ale stejně kvalitní střední školy, které mají přihlášek až o polovinu méně a je mnohem jednodušší se na ně dostat a to už během prvního kola přijímacího řízení. Nezapomínej ani na to, že dle zákona je možné podat pouze dvě přihlášky do prvního kola, takže výběr je nutné opravdu dobře promyslet. Minimálně jedna přihláška ti prostě musí vyjít!

Jak dlouho budeš do školy cestovat? 

Cestování má rozhodně něco do sebe, ale jen v případě, že cestuješ za zábavou, nikoli do školní lavice. Vzdálenost bydliště a školy patří mezi jedno z hlavních kritérií, podle kterého je vhodné školu vybrat, pokud hodláš během studia bydlet doma u rodičů a nikoli na intru.

Dojíždění, třeba i hodinu, do vzdálené střední školy není vůbec snadné, protože nemusíš jet jen do školy, ale i ze školy. To už jsou dvě hodiny denně a věř, že ze začátku se ti možná chtít bude, později budeš z cestování pěkně otrávená. Pokud srovnatelně dobrou školu najdeš doslova za rohem, rozhodně je to lepší volba.

Jaká je kvalita tebou vybrané školy?

Kvalitu vybrané školy si lze ověřit poměrně snadno. I když se ti možná dny otevřených dveří ve školách jeví jako naprostá blbost, na škodu rozhodně nebude, když jeden z takových dnů navštívíš. Proč? Snadno lze zpozorovat, jaká je ve škole atmosféra, jak vypadají učitelé, jak se k sobě chovají a vůbec se můžeš dozvědět, co nejlepšího ti škola dokáže nabídnout. Nezapomeň po referencích zapátrat i na internetu nebo u svých kamarádů. Nezapomínej se mrknout ani na statistiku, která hovoří o vysoké pravděpodobnosti a úspěšnosti přijatých žáků na vysokou školu.

Nenechej se odradit od ostatních

Pokud tě spolužáci nebo dokonce kamarádky odsuzují za to, na jakou střední školu se chceš přihlásit, rozhodně vytrvej a stůj si pevně za svým. Tvé kamarádky ani zdaleka nemohou vědět, co je pro tebe nejlepší a pokud ses pro konkrétní školu rozhodla, jistě na sobě tvrdě pracuješ, aby ses na vysněnou školu také dostala. Stůj si proto za svým a uvidíš, že nakonec všem těm nedůvěřivcům vytřeš zrak.

Nepodceňuj přijímací zkoušky

Jestli sis podala přihlášku na školu, kterou považuješ za poměrně jednoduchou, a šance na přijetí jsou opravdu velké, tak jako tak bys rozhodně přijímačky neměla podcenit. Učit by ses na ně měla stejně důsledně, jako na závěrečný test ve škole. Důležité je, aby sis věřila, ale aby sis mohla věřit na 100%, musíš být taky na 100% připravena. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 15. 11. 2015   |   Zobrazeno: 12377x

Témata článku:Rady a tipy,Škola

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.