Jak se správně nalíčit

Většina holek je přesvědčena o tom, že se umí správně nalíčit. Správnost ale ještě nikomu nezaručuje, že konkrétní líčení bude slušet každému bez výjimky. Kosmetika dokáže dělat s obličejem doslova zázraky, ale vždy je dobré rozlišovat, pro jakou příležitost se jdeš právě líčit, protože pokud jde o líčení a zkrášlování obličeje, nikdy není dobré šlápnout vedle.

Vytvoř dobrý základ 

Dobrým základem je podkladová báze pod make-up, ale pokud na ni nejsi zvyklá nebo ji z nějakého důvodu nechceš používat, není chybou ji vynechat. Podkladová báze jen pomáhá tomu, aby make-up dlouho vydržel, nesmíval se a vypadal na obličeji stále svěže. V dnešní době přitom není nutné používat přímo make-upy. K dostání jsou skvělé CC nebo BB krémy, které jsou vhodné pro mladou pleť, neškodí a přitom poslouží stejně dobře, jako klasické make-up. BB a CC krémy mají přitom velké výhody – snadno se aplikují, příjemně voní, vypadají velmi přirozeně a nepřispívají k tvorbě akné – nemastí pleť. Pokud potřebuješ zakrýt kruhy pod očima, pak ještě před make-upem nanes korektor pod oči a můžeš se pustit do postupného zapracovávání make-upu na pleť.

Make-up je někdy dobré zafixovat sypkým pudrem, ale to záleží i na volbě make-upu, CC nebo BB krému. Některé krémy vůbec nepotřebují konečnou aplikaci sypkého pudru, protože působí matným dojmem prakticky během celého dne. Hlavně nezapomínej, že stěžejní je, abys měla vybraný vhodný odstín make-upu!

Určitě není dobré zapomínat ani na stav pleti, což je u holek často opomíjená skutečnost. Aby totiž make-up a celá zkrášlovací procedura byla co k čemu, kvalita pleti obličeje by měla být na jedničku. Pokud máš potíže s akné, které je opravdu nepříjemné a těžko se ho budeš zbavovat, zkus se inspirovat péčí v článku Jak se zbavit akné, kde najdeš nejen tipy, jak s akné zatočit, ale i různé vychytávky, které možná ještě neznáš.

Zaměř se na obočí

Bez krásně vytvarovaného, upraveného a vytrhaného obočí tvé líčení nikdy nebude vypadat dokonale. Některé dívky mají obrovskou výhodu v tom, že jejich obočí se přirozeně vytvarovalo tak šikovně, že jej stačí jen čas od času vytrhat a je po starostech. Ne každá má ale takový dar, takže si dej opravdu záležet na tom, aby bylo tvé obočí upravené a pamatuj přitom na jednu dobrou radu. Čím hustší obočí, tím lépe, protože tvé oči budou najednou daleko výraznější. Zapomeň proto na tenké linky, které jednak nejsou v módě, ale navíc díky nim nevypadá obočí přirozeně.

Pokud jsi zvyklá dokreslovat obočí, rovnou zahoď do koše klasickou tužku na oči, kterou se obočí často dokresluje – nejlevnější varianta. K dostání jsou totiž speciální pudry v hnědých odstínech a právě s jejich pomocí můžeš dosáhnout dokonalého zbarvení a zvýraznění obočí. 

Konečně oční stín 

Účelem očních stínů je, aby podpořily tvar a barvu tvých očí. I v tomto případě však platí, že nic se nemá přehánět a pokud na oční stíny nejsi zvyklá nebo se ti nelíbí, vůbec je používat nemusíš. Přirozený vzhled je totiž to nejlepší, co můžeš udělat a navíc se v posledních letech dost ujalo tzv. nahé líčení. Nahé líčení je decentní, nejvíc se hodí pro běžné nošení, například do školy. 

Během dne bys měla volit jemnější tóny barev, naopak vyhnout by ses měla třpytivým očním stínům, které se hodí hlavně pro večerní líčení a je i velmi odvážné.

Nejsi si jistá, jaké oční stíny budou pro tebe ty nejlepší a která barva je pro tebe ta pravá? Buď se můžeš poradit s kosmetičkou, nebo nenanášet na oči žádné oční stíny. Jak už bylo řečeno, nahé líčení je to nejlepší, co můžeš udělat, protože bude tvá krása přirozená. Nahé líčení obsahuje jen make-up, řasenku, lesk na rty nebo rtěnku v některé jemné barvě.

Řasenka je základ 

To není jen tak ledajaké tvrzení, řasenka je opravdu naprosto nezbytná. Proč? Protože právě díky řasence budou tvé oči výraznější a to bez ohledu na to, jak moc nebo málo jsou nalíčeny. Jde to poznat velmi snadno i v případě, že jsou tvé oči nalíčeny v tmavých barvách. Koneckonců něco takového si můžeš i doma vyzkoušet. Pěkně namaluj obě dvě oči do tmavších barev – u světlých to poznáš zrovna tak, a nanes řasenku jen na jedno oko. Hned uvidíš, jak je najednou jedno oko méně výrazné, druhé naopak krásně vynikne. Obecně je populární používat voděodolné řasenky, protože jsou daleko odolnější a nebudeš mít problém ani ve vlhkém prostředí nebo v dešti.

Které řasenky jsou ty nejlepší? Na značce tolik nezáleží, pozor by sis měla dát hlavně na kvalitu řasenky a její účel. Některé řasenky jsou hlavně prodlužovací, některé naopak zaručují maximální objem. Která je ta vhodná? Možná budeš překvapená, ale obě dvě jsou na místě. Důvodem je, že každá pracuje nějak jinak a každá by samozřejmě měla mít řasy dlouhé a ještě k tomu objemné. Pokud sáhneš po obou dvou variantách, nejdřív použiješ tu prodlužovací a potom tu na objem, tvé oči budou vypadat naprosto dokonale. Nemusíš přitom vždy líčit spodní řasy tak, aby byly úplně husté – ne každému se to podaří a spodní řasy jsou velmi jemné. Spodní řasy stačí jen lehce přetřít nebo je dokonce nelíčit vůbec – v takovém případě si dej záležet na pořádném protažení horních řas.

Tip pro tebe: při líčení horních řas zkus řasy táhnout směrem ven – ke spánkům. Dosáhneš tak optického zvýraznění a zvětšení očí. Řasy navíc pak budou krásně protažené a oči nebudou vypadat, jako u panenky.

Trvanlivost řasenky je 6 měsíců a po oplynutí této doby by se měla řasenka vyměnit. Právě půl roku je doba, kdy se v řasence nebudou držet žádné bakterie, které by ti mohly v očích zadělat na pořádný malér. Obecně platí, že řasenky se nepůjčují, nikdy. Aby ti řasenka vydržela, dbej na to, abys ji po každé aplikaci pořádně zavřela, nevystavuj ji vodě a ani příliš vysokým teplotám.

Lesk na rty nebo balzám

Lesky na rty jsou velmi populární a to samé platí i o obyčejných balzámech na rty, bez kterých některé holky nedají ani ránu. Není se čemu divit, protože balzám na rty dokáže dělat skutečné zázraky. Ať už zvolíš jednu či druhou variantu, rozhodně nemůžeš šlápnout vedle. A pokud bys přeci jen zatoužila po nějaké krásné barvičce na rty, nemusíš se bát ani lehkých odstínů rtěnky, která rty skvěle zvýrazní. Nezapomínej přitom na jedno pravidlo. Vždy by sis měla vybrat, která část obličeje bude výraznější. Buď to budou výraznější rty díky rtěnce, nebo to budou výrazné oči díky očním stínům. Ne každá si může dovolit kombinovat obojí dohromady, protože většina holek pak vypadá hodně přemalovaně, což nebudí dobrý dojem. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 26. 01. 2016   |   Zobrazeno: 13412x

Témata článku:Krása a móda

Komentáře

KayaCloudmill

Tak třeba mě je 11 a dávám si max. make-up na zakrytí akné a lesk na rty a toť všesmajl nevím co všichni furt řešíte smajl

KayaCloudmillTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Pink LadyVIP

Hej, nechte lidi malovat se kdy a jak chtěj, líčení by mělo (aspoň z mýho pohledu) bejt o umění a zábavě, ne o zakrývání ''nedokonalostí'' nebo věku. Když vás to baví nebo to vnímáte jako váš uměleckej projev, ličte se jak a kolik chcete. Jestli se líčíte jenom protože máte pocit že nejste bez makeupu dost hezký tak je to blbost a ničemu tim nepomůžete, naopak se budete mít rádi ještě míň. A buďte té lásky a nenadávejte lidem za to že se líčí z vašeho pohledu moc brzo nebo přehnaně, protože za a) vám do toho vůbec nic není a za b) je to jejich projev a jejich pohled na krásu a umění, že vy vnímáte krásu jinak je zase vaše věc.

Pink LadyTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

kouzelná holka

je mi 9 a líčím se :

světlé stíny ale ne každý den, třeba dneska je mám

korektor

pudr ( někdy )

tvářenka

řasenka

většinou opravdu výrazná rtěnka ale ne do školy jen tak do města

kouzelná holkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

ListrandaVIP

Ahoj
Je mi 12 let a moje líčení:
Řasenka
Občas BB cream a trochu rtěnky od catrice
A prosím žádné přiblblé narážky
Děkuji

ListrandaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Danse

Ahoj holky, řešíte akné?
Mně se akné dlouho drželo a trápilo mně, ale pak
se objevily zajímavé informace o akné a díky nim se mi akné hodně obrátilo k lepšímu, tak dávám i odkaz, aby vás už akné snad také netrápilo
jsou to "videa" jak na akné... tady: http://akneakne.cz

DanseTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

tukan678

Plet mam perfektni,ale obcas se trochu namaluju do skoly a hezky obleknu,ale jinak nic.jinak chodim nenalicena a normalne oblikla.(dziny a tricko s dlouhym rukavem)smajlsmajlsmajl

tukan678To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Adri CZ

Pleť mám úplně v pohodě když už se nalíčím tak si pečlivě ošetřím pleť protože v mém věku si myslím že je na to dost času (12) ale většinou se nalíčím když mám začervenalé místo na tváři nebo nějakou vyrážku smajl a co šmynky jsou pro holky je to přirozená věc je to sranda tak proč ty vážný komenty holky?? v 9 letech to dobré sice není ale pokud je to pro legraci a né pravidelně není se čemu divit smajl

Adri CZTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

sarča13

Ahoj je mi 14 a skoro vůbec se nemaluju jen když je nějaká
výjmečná akce tak na sebe napatlám řasenku a to je vše nic
víc nepotřebuju, kdyby mě moji rodiče v 9 až 12 letech vyděly
namalovanou tak by mě poslaly do koupelny si to ihned smítsmajlsmajlsmajl

sarča13To se mi líbí +4 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.