Jak se přes Vánoce udržet fit?

Vánoce jsou krásné svátky plné vánoční pohody a klidu. Lidé relaxují, odpočívají od práce či školy a tráví čas s blízkými. Je to také výborná příležitost obdarovat lidi kolem sebe a dělat dobré skutky. Co k vánocům ale  také patří, je kupa jídla, které si většina lidí jen tak přes rok nedá. A to může svádět k tomu, aby se člověk pořádně přejedl. Jenže to taky může znamenat pár kil navíc do nového roku. Pokud tomu chceš předejít, máme pro tebe návod, jak zůstat fit i přes Vánoce. Neříkáme, že to bude lehké, ale určitě to nebude nemožné.

 

Jíst jen do polosyta

A když už ne do polosyta, tak alespoň zdravě. Zdravé suroviny na přípravu lehkých jídel hledejte v akčním letáku Kaufland.

Tahle rada se traduje už pár generací a něco na ní je. Lidské tělo je totiž nastaveno tak, že hlad slouží jako indikátor toho, že bychom si měli začít shánět jídlo. Lidskému tělu se to hodilo hlavně kdysi, když ještě lidé neuměli jídlo skladovat a když měli hlad, tak museli nasbírat jídlo z keřů, případně si ulovit maso. Dnes však máme jídlo na dosah ruky a jíst můžeme většinou během pár minut.  A proto bychom měli vždy jíst opravdu jen do polosyta. V takové situaci totiž tělo nejlépe jídlo zpracuje. Zvlášť o Vánocích je toto však skoro nadliský úkol, když je člověk obklopen takovou spoustou láhudek a dobrot. Naštěstí jsou tady i další metody.

Vánoční kapr jinak

 

Cvičit, cvičit a cvičit...

Pokud to s jídlem přeženeme a ráno vstáváme s těžkým žaludkem, není nic lepšího, než si v průběhu dne nají půl hodinky nebo hodinu na cvičení. Nemusíme chodit do fitka ani si předplácet permanentku do posilovny. Bohatě bude stačit, když si najdeš karimatku a vytvoříš si "fitko" doma. U cvičení bude samozřejmě záležet na tom, co od cvičení vyžaduješ. Pokud už cvičíš pravidelně, pak akorát nezapomeň, že Vánoce jsou kritický čas, kdy máme chuť přestat se všemi návyky. Pokud to ovšem překonáš a budeš cvičit i nadále, tak by nemělo vadit, že si tu a tam naložíš trošku více, než bys měla. Vánoce jsou přece jen jednou ročně. 

Pokud ale nejsi zvyklá cvičit, Vánoce jsou ideální čas začít. Nejen, že cvičení pomáhá udržet tělo v kondici, také ti ale pomůže s psychikou. Bylo provedeno nespočet vědeckých výzkumů, které prokazují, že lidé, kteří každý den cvičí, bývají celkově šťastnější a spokojenější. A pokud se ptáš, jak začít cvičit, tak nejlepší je vybrat si 3-5 cviků (lehsedy, dřepy, kliky, desku,..) a zkusit si, kolikrát jednotlivé cvičení uděláš. Potom si nastavíš cvičebmí plán tak, aby seděl hlavně tobě. Dávej si ale pozor, abys to nepřehnala. Ideální je si nastavit plán tak, aby nikdy nebyl vyšší, než tvé maximum, které zvládneš a optimálně by ses měla držet kolem dvou třetin tvého maxima. Nebo můžeš zkusit dnes velmi populární yógu. Na internetu najdeč sposutu návodů a můžeš si vybrat přesně takový, jaký vyhovuje tobě.

Jóga

 

Procházka v přírodě

Cvičení může být hlavně pro začátečníky trošku náročné. Než se vytvoří návyk, tak můžou být Vánoce pryč a nám zůstane jen ten plný žaludek. Existuje ale způsob, jak se udržet v rámci možností fit i když cvičit nebudeš. Pokud jsi zkoušela cvičit, ale není to prostě nic pro tebe, potom možná oceníš procházky. Přes Vánoce máš ideální příležitost se jít projít do přírody. I když to letos vypadá na Vánoce bez sněhu, Vánoční atmosféra jde stejně ve vzduchu nějak cítit. A zvlášť pokud půjdeš do přírody. S sebou můžeš vzít krmivo pro lesní zvířata a nasypat ho do krmelce a uděláš tak něco dobrého nejen pro sebe, ale i pro zvířátka. Procházka může být na půl hoďky nebo kldině na půl dne. Záleží jen na tom, jak dlouho se ti bude chtít. A pokud se nechceš procházet sama, tak s sebou někoho vem a užijte si Vánoční atmosféru spolu.

Alej v zimě

 

Pomoz lidem kolem sebe

Ať už použiješ jakýkoliv tip, který sis dnes přečetla, máme pro tebe ještě jednu specialitu. Jak jsem již zmínil v úvodu, Vánoce jsou také čas dobrých skutků. A pokud chceš spojit příjemné s užitečným, můžeš někomu pomoct a u toho se trošku protáhnout. A pokud kolem sebe nemáš nikoho, kdo zrovna potřebuje pomoct, můžeš se zeptat třeba rodičů nebo babiček, jestli nepotřebují nakoupit. Nebo můžeš pomoct rodičům či kamarádce s úklidem po Vánocích. A pokud máš rodinu i na venkově, určitě se najde spousta věcí, se který mi bys mohla pomoct. Ty se budeš hýbat a ten komu pomůžeš bude jistě rád za pomoc. 

 

 

Na závěr bych tedy rád shrnul 4 možnosti, jak zůstat o Vánocích fit. Jez pouze do polosyta, každý den si zacvič nebo se běž projít a nakonec zkus pomoct lidem kolem sebe. Uvidíš, že se ti Vánoce budou trávit mnohem lépe. A kdo ví, třeba zažiješ i něco nového!

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 25. 12. 2018   |   Zobrazeno: 4656x

Témata článku:Rady a tipy,Vánoce

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.