Jak přemluvit rodiče ke koupi zvířátka

Ne, ne a ještě jednou ne! Jestli to jsou odpovědi, které neustále od svých rodičů slýcháváš, když se jen náhodou zmíníš o pořízení nového člena rodiny, je na čase promyslet strategii, která možná obměkčí i to nejtvrdší srdce každého rodiče. Nebo taky ne, ale s tím musíš počítat už na začátku. Takže, jak přemluvit rodiče k pořízení zvířátka?

Musíš vědět, že zvíře opravdu chceš

Vždy je nejdůležitější, aby sis byla sama jistá, že je to správné rozhodnutí. Kočka a pes jsou náročnější zvířata, než křeček nebo morče a i když si to možná nemyslíš, na výběru opravdu záleží. Křeček zvládne být doma sám i pět dní, když mu dáš jídlo a vodu, ale pes ani kočka rozhodně ne. Dobře si proto ujasni, zda zvládneš nejen jejich výchovu, péči, ale i zda jim v případě rodinné dovolené dokážeš zajistit adekvátní hlídání – nejspolehlivější je člen rodiny, který s tím bude předem souhlasit, protože to na rodiče platí nejvíc, například prarodiče. 

Zaměř se i na rodinu

Nezapomínej, že výběr zvířátka podléhá i ostatním rodinným příslušníkům. Pokud má mamka těžkou alergii na chlupy, těžko si můžeš dovolit psa nebo kočku. Pokud máš společný pokoj se svým sourozencem, který má alergii na seno, těžko pořídíš morče nebo křečka. Právě alergie a další nemoci spojené se zvířaty jsou velmi důležitým aspektem, který musíš zvážit, než na rodiče udeříš. Nezapomeň se zamyslet nad tím, co rodičům vadí a co je jim nepříjemné. Když táta nesnáší pavouky, rozhodně vyletí z kůže, když mu řekneš, že bys ráda měla doma sklípkana. 

Výběr zvířete

Výběr konkrétního zvířete není nic jednoduchého a v první řadě bys měla zvážit bydlení. Pokud bydlíš s rodiči v bytě, těžko ti povolí bernardýna, ale jestli žijete v domě se zahradou, můžeš se zkusit dívat i na větší plemena. Nezapomínej ani na celkovou náročnost zvířete – to platí hlavně, pokud jde o psy a kočky.

Malá a roztomilá koťátka a štěňátka jsou sice k zulíbání, ale roztrhaná sedačka, koberec a boty všech členů domácnosti už tak skvěle nepůsobí. Pokud už tuhle věc rodiče zmínili, rozhodně se vyhni náročným plemenům a hledej zvířátka, o kterých je známo, že mají klidnou povahu.

Řekni rodičům všechna pro a proti

Pokud sis vybrala konkrétní zvíře, rozhodně si velmi podrobně zjisti všechno o jeho povaze, chování, náročnosti pokud jde o výchovu i krmení. Dobře si zjisti, zda tohle konkrétní plemeno netrpí často nějakými chorobami a taky, kolik stojí zakoupení takového zvířátka. Drahé jsou hlavně kočky a psi. Roztomilý jezevčík může stát dva tisíce, ale vyšlechtěný ohař i deset tisíc. Podívej se do různých diskuzí na internetu, které se věnují tebou vybranému mazlíčkovi, a ujisti se, že takové zvíře skutečně zvládneš.

„Rodino, tohle je nový člen domácnosti!“

Tak tohle rozhodně nedělej. Pokud ti rodiče nechtějí dovolit zvíře i přes veškeré tvé snažení, rozhodně se nesnaž přinést zvíře domů s tím, že jsi jej našla čirou náhodou zrovna před domem. Takové náhody neexistují, rodiče tím zaženeš do kouta a dáš jim najevo, jak si nezodpovědná a příliš mladá na to, aby ses dokázala postarat o zvíře. Z domu poletíš i s mazlíčkem v ruce.

Mít doma zvířátko, které na tebe bude každý den čekat a nikdy tě nezklame, je krásné, ale věř, že v tomto případě musíš být trpělivá. Pokud rodiče přemlouváš už nějakou dobu, rozhodně vytrvej a třeba za nějaký čas oba dva povolí. Nikdy není na škodu rodičům něco slíbit – budeš se líp učit nebo budeš víc pomáhat v domácnosti. I na to rodiče často slyší. A pokud ti stále rodiče nechtějí zvířátko dovolit, zkus se na to podívat jejich očima. Možná zjistíš, že to opravdu zrovna v tuto chvíli není ten nejlepší nápad.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 19. 04. 2015   |   Zobrazeno: 12348x

Témata článku:Rady a tipy

Komentáře

MaxPes(Milujeme MORČÁTKA!!!)

A co treba jetek? To je zvire ktere skoro jen spi. Ja ho nemam, ale moje 3 kamaradky ho maji. Ma ho i jedna yt rikaly. Jen pozor musite mu davat cervy, kobylky a ruzny tuty veci. To je proti. Ale pro je: nini tak narocny, ma vas rad a ma rad i zeleninu a kdyz nekdo nesnasi mysi tak tu mate jezecka!smajlsmajl

MaxPesTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

veronika.jirova

já zkouším 2 roky přemluvit rodiče sgra mi v tom pomáhá nic segře v 6 letech koupili psa a vubec se oněj nestarala a já sem měla na hlídání už nemám smajl byl to jack russel bydlíme v bytě a umě ví že se o psa mstarám jezdím na koni babička my nechala 4 na starsot 2 koně ale jenom mě a 1 psa kterýmu se nemuzes kouknout do očí jinak po tobě vyjede ale ani to je nepřemluvilo už nevím co mám dělatsmajl

veronika.jirovaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

mojzisovanicola(ANIME!)

Co rybičky?smajl My dostaneme (možná) rybičky ale holky ze třídy říkají že je o to velká práce(a žádná z nich ryby nemají.....smajl A to říkala hlavně holka,co má křečka tak o křečka musí být větší práce .....) Kdyžtak mi napište jestli jo to vážně náročné ale i když je tak mě to nevadí udělám pro ryby cokoliv proto že jiné zvíře nám nedovolísmajlsmajlsmajlsmajl

mojzisovanicolaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Šárka the Dog(Pejsci jsou nej nej nej)

mojzisovanicola: my doma máme ryby stačí jenom několikrát nakrmit, jednou za čas vyčistit akvárko... jo ale musíš nakoupit potřebný věci (akvárko, vodní rostliny, krmení..) jinak z vlastní zkušenosti to není tak těžký. Doporučuju paví očka. Jsou to nenáročné ryby smajl

Šárka the DogTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.