Najdi nejlepší kešky!

Geocaching je sportovně-turistickou aktivitou, která se v České republice stala velmi rychle populární. Co to je geocaching, jaký je princip této aktivity a jak se do ní zapojit, to se dozvíš právě tady.

Co je to geocaching?

Geocaching je vlastně hra, ve které je hlavním principem najít tzv. cach (keš). Cache jsou ukryty na různých místech, nejčastěji v přírodě, ale i na různých památkových místech a v turisticky zajímavých prostorech. Cach je vlastně menší schránka, nejčastěji plastová, ve které je umístěn logbook. Logbook je speciální deník, do kterého, po nalezení konkrétního cache, se zapíše ten, kdo jej našel. Cach může obsahovat dokonce i nějaký předmět, který si dotyčný může vzít, ale vzápětí jej musí nahradit jiným.

A proč se stala hra tak atraktivní a oblíbenou? Jde totiž hlavně o spojení sportu a zábavy. Vzhledem k tomu, že se cache nacházejí na zajímavých, často dokonce historických, místech, tak ti, kdo je nalézají, se rázem dozvědí ještě něco zajímavého a poutavého o konkrétním místě, kde se cach nachází. Geocaching spočívá hlavně v použití GPS – turistická navigace, která pomáhá při nalezení skryté schránky. Schránky totiž nejsou lidem na očích, nejčastěji jsou částečně schovány v hlíně nebo skryty v křoví, aby je jen tak někdo nemohl najít a vyprázdnit nebo dokonce úplně zničit.

Když chceš s geocachingem začít

Pokud tě geocaching nadchnul nebo si to chceš jen vyzkoušet, je potřeba se zaregistrovat na internetu přímo na některém geocachingovém serveru. Pokud budeš mít vlastní přezdívku, budeš nakonec moct i zapisovat jméno do logbooku, který najdeš v cachy. Především na serverech najdeš přesné zeměpisné souřadnice různých cachů, které se v České republice nachází. Nezapomínej, že pokud se řádně nezaregistruješ, nebudou ti informace o umístění schránek zveřejněny a ty je tím pádem nemůžeš ani najít. 

Geocaching.com – nejznámější geocachingový server

Pokud ses rozhodla, že se pustíš do pořádného dobrodružství v přírodě a začneš s hledáním cachek, rozhodně se v prvé řadě zaregistruj na serveru Geocaching.com, který patří mezi nejznámější a poskytne ti veškeré informace pro správné najití cachky. Jak na to?

Zaregistruj se. Registraci provedeš několika snadnými kroky. Zadej emailovou adresu – dej si pozor, abys ji opravdu zadala správně, a zvol si uživatelské jméno a heslo. Mrkni do emailu, kde už na tebe čeká zpráva s potvrzením registrace. Hned, jak klikneš na odkaz v příchozím emailu, dostaneš se přímo do svého nového účtu na Geocaching.com. Zábava může začít!

Účet je pro každého rozhodující, protože se zde nachází nejen informace o pravidlech hry, ale především můžeš prostřednictvím serveru najít souřadnice pro nejbližší cach ve tvém okolí. Dokonce můžeš i nějakou cach sama založit, vložit souřadnice a dát tak ostatním hráčům příležitost poznat zase něco nového! 

5 důvodů, proč se registrovat

  • Můžeš sama vymyslet a pak vložit souřadnice pro tvou cachku
  • Dostaneš se k mapě, kde jsou zaznačeny všechny cachky
  • Server je mezinárodní, takže můžeš hledat dokonce i v zahraničí
  • Je ti k dispozici ukazatel, kolik už jsi našla cachek
  • Server bere v potaz informace tvé aktuální polohy a hned ti nabídne několik nejzajímavějších cachek 

Nemusí to být tak jednoduché, jak se zdá

Cache se totiž rozdělují na základě svého charakteru, a pokud nechceš nacházet jen informace o konkrétním místě a číst si zajímavosti týkající se některé památky nebo historické události, rozhodně musíš vyzkoušet tzv. multi cache a mystery cache. Jde totiž o daleko náročnější formu, se kterou je dobré začít až tehdy, když nasbíráš nějaké zkušenosti, pokud jde jen o samotného hledání skryté schránky podle GPS navigace – můžeš hledat i podle klasické papírové mapy, ale věř, že je to velmi náročné. K nalezení multi cache vede dlouhá cesta, protože k nalezení toho správného cache je třeba najít hlavně cach první, ve kterém je ukryta šifra nebo hádanka, na jejímž základě je možné zjistit souřadnice šifry následující. Naopak mystery cache jsou založeny na principu, že souřadnice, které jsou k dispozici, ukazují jen na blízké okolí, kde by se měl cach nacházet a k jeho úplnému nalezení je nutné prostudovat konkrétní informace.

Pojem „drsnokeš“

Drsnokeš je jedna z nejnáročnějších forem cache a rozhodně není vhodná pro každého – dokonce se vřele nedoporučuje. Drsnokeš znamená, že jsou cache umístěny na nedostupných nebo dokonce velmi těžko přístupných místech, například na skalách, v korunách stromů nebo v přírodním podzemí. Dostat se pro cach je náročné a není tajemstvím, že při drsnokeši již zemřelo několik lidí. Některá místa totiž na první pohled vypadají jako celkem snadno přístupná, ale bez zkušeností jsou velmi zrádná a neopatrnost vede ke zranění. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 11. 08. 2015   |   Zobrazeno: 6357x

Témata článku:Rady a tipy,Zajímavosti

Komentáře

KIKI 5VIP

Jednu našla moje sestřenka. Byla na zámku Hluboká a když jsme se tam vypravili abychom ji viděli, tak tam nebyla. Jediné co po ní zůstalo bylo víčko od krabice.smajlTaťka řekl, že někdo nepochopil způsob hry a proto ji vykradl.

KIKI 5To se mi líbí +1 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.