Facebook - co zveřejnit?

 

Dnes jsem na Facebooku náhodně narazila na profil 12-leté holky, která měla na profilovce fotku v plavkách a v osobních informacích měla vyplněné telefonní číslo i datum narození. Jako úplně cizí člověk jsem o ní během 5 minut věděla stejně věcí, jako její nejlepší kamarádka - koníčky, oblíbené jídlo, jak vypadají rodiče, kde bydlí atd. Určitě vám nemusím vysvětlovat, jak moc je to nebezpečné. Zhrozila jsem se a napadlo mě napsat článek, co by každý měl vědět o bezpečnosti na Facebooku. Jó chápu, nějaká bezpečnost je hrozná nuda.. Spíš jsem také tímto článkem chtěla dozvědět, co se vám stalo na facebooku, co bylo nebezpečné nebo nějak jinak podivné.. Piště do komentářů!


Také jsem si vzpomněla na kauzu z roku 2012, kdy slečna na fb zeď napsala dlouhý příspěvek o tom, jak ji její rodiče nutí doma pomáhat a že se jí to nelíbí. Ovšem netušila, že příspěvek uvidí její otec, i když ho před ním skryla, a na oplátku jí rozstřílí notebook a video zveřejní na její zdi. Podívejte se samy: 

 

 

Facebook je super místo, kde se můžeš spojit s kamarády a být v obraze, co se děje. Možná máte se třídou založenou společnou fb skupinu, kde si fotíte zápisy nebo třeba zadání k písemkám (my jsme to tedy dělali :D). Ovšem, stejně tak, jako ostatní sociální sítě, vystavují tě mnohým možným nebezpečím. Tady přinášíme pár rad, které bys měla mít na paměti při užívání facebooku. ;)

 

Většina teenagerů sdílí své osobní informace na Facebooku. Dokonce někteří dávají na facebook i takové informace, jako kde se pohybují nebo jaké mají plány na odpoledne. A to může být velmi nebezpečné, pro příklad: když veřejně řeknete, kdy budete na dovolené, můžete potenciální lupiče skvěle informovat o tom, kdy může vykrást váš dům.

Facebook má nastavena určitá pravidla, která by se měla dodržovat. Pro příklad, můžeš si založit profil, pouze pokud ti je více jak 13 let. Nelži o svém věku, za jakýchkoli okolností. Pokud ti je 14, neuváděj, že je ti 17. Facebook má filtr, který automaticky chrání mladší uživatele. Určitě také nedávejte na facebook sexuální nebo urážlivý obsah. Je to proti pravidlům a facebook ti může zablokovat profil. Zároveň ti to hodně zkazí pověst.

Měj na paměti, že Facebook je online platforma a vše, co na internet dáš už tam navždy zůstane – i když to smažeš. I pokud máš malý okruh přátel, je možné, že máš slabě zabezpečený profil a co na fb dáš, může vidět kdokoliv. Je důležité dávat speciální pozor na to, co konkrétně zveřejňuješ. Taková neopatrnost stála už hodně žáků vyloučení ze školy. Nikoho na Facebooku nepomlouvej, netušíš, jak jednoduše se to ten člověk může dozvědět.

Facebookový profil toho o tobě dokáže hodně prozradit. Když vyplňuješ své osobní informace, do políčka bydliště napiš maximálně město, rozhodně nepiš čtvrť nebo dokonce ulici! Poskytuj co nejmíň informací, co můžeš.

Nezveřejňuj fotky své rodiny, aniž by o tom věděli.

Zkrátka, nad vším, co chceš na Facebook dát se pořádně zamysli, pokud si nejsi jistá, radši tam nic nedávej.  

Co si o tom myslíte? Malujeme čerta na teď, nebo už se vám něco na facebooku stalo? Zapomněli jsme něco zmínit? Zajímá nás to, napište nám to do komentářů!

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 20. 10. 2017   |   Zobrazeno: 4398x

Témata článku:Rady a tipy

Komentáře

marileen(ANIME!)

Ano, stalo sa mi, že ma jedna holka obťažovala a fb, častokrát mi aj posielali žiadosť o priateľstvo neznámi ľudia. Myslím si, že najlepšie je facebook vôbec nemať. A ak ho už máte, tak hlavne nezverejňujte osobné informácie a nepridávajte si nikoho koho nepoznáte smajl

marileenTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

luke castellanVIP(Pár pařmenů)

Ano ano, malujete čerta na teď smajlsmajl
Mám fejzbůk a přidávám tam jen obrázky z anime, všechny údaje co tam mám jsou falešný a jméno mám v kanji... myslím, že je to bezpečný víc než dost...
Ale stejně... jednou mi psala jedna polka (v angličtině) a navrhovala mi ať natočím "sex tape" a zveřejním to na youtube (předpokládala, že jsem kluk). A tak jsem získala zkušenost s blokováním uživatele smajlsmajl byla to sranda ♥ xDD *ironie*

luke castellanTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Kiki 014VIP(Bonusy)

Nám jeden pan učitel říkal, že to co dáme na facebook nám může uškodit při hledání práce. Nevím jak se to povolání jmenuje, ale je to takhle: Když vás vybírají do povolání, mají v popisu práce hledání na internetu takže to cos na facebook dal před třemi lety a bylo to něco špatného, tak máš prostě smůlu. Aspoň něco takového nám říkal

Kiki 014To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

nati.horVIP(ANIME!)

Mě tady příde směšný že na HPD se nás ptají na bydliště a věk a v tom to článku nám říkají že nikam tyhle věci nemáme dávat.smajl

nati.horTo se mi líbí +16 To se mi nelíbí

aaanyVIP

Moc dobrý článek, fakticky se mi líbí! smajl Proti FB nic nemám, ale měli bychom si dávat pozor!

aaanyTo se mi líbí +4 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.