Atlas psích plemen (4. díl – malá plemena)

Co je malé, to je roztomilé. Bez výjimky tohle pravidlo platí i pro pejsky, ale pozor, ačkoliv následujících 5 plemen patří mezi nejoblíbenější rasy vůbec, nebudeš to s nimi mít možná tak jednoduché. Až na jednoho dobráka to jsou totiž pořádní rošťáci s velkým sebevědomým – klamou tělem! Každopádně jde ale o ideální společníky, kteří jsou v angličtině nazýváni jako „lap dogs“, tedy psi na klín, což můžeme potvrdit. Pro některá plemena do konce platí, že jsou „kabelková“ a ráda se nechávají nosit. Do jednoho jsou ale tihle pejsci nesmírně milující. Pro svého favorita můžeš hlasovat v anketě pod článkem a nezapomeň taky navštívit předchozí (a brzy i následující) díly našeho atlasu psích ras.

Minulý díl seriálu o oblíbených psích plemenech najdeš tady

Jezevčík

Jezevčík má prostě vše, aby si tě získal. Roztomilý kukuč, vtipný protáhlý čumák, spoustu lásky a malé skladné tělo, které nechce ani moc jídla, ani moc údržby. V jádru je to však lovec, takže pozor na to! Proto se nehodí k malým dětem. Mohl by se ohnat a kousnout. Jeho povaha je dosti tvrdohlavá, ale vycvičit se dá, když budeš mít dost trpělivosti a času.

Jestli si myslíš, že je podobný hot dogu, tak se mýlíš, protože je to přesně naopak! Hot dog vznikl zkrácením původního názvu Dachshund sausages (Párky jezevčík), takže už víš, odkud vítr fouká. Na jezevčících je nádherné, jak moc mají rádi svého pána, který si zase může vybrat hned ze dvou velikostí (standardní a mini) a tří typů srsti (krátkosrstý, dlouhosrstý a hrubosrstý). Všechny varianty ale potřebují jen minimální údržbu srsti, rozhodně se toho nemusíš bát.

  • Prostor – byt nebo dům, je jim to jedno
  • Zdraví – velmi zdravé a dlouho žijící plemeno, které mívá problémy se svou dlouhou páteří
  • Srst – velmi snadná údržba bez ohledu na zvolenou variantu
  • Trénink – jsou tvrdohlaví, takže výcvik jde pomalu
  • Rodina – občas kousnou, takže se nehodí k malým dětem

Yorkšírský teriér

Druhý nejpopulárnější pes na světě. Yorkšírové jsou vzorem pro ostatní malá plemena a chce je snad každý. A co ty? Původně šlo o pracovní psy, kteří měli za úkol lovit krysy v továrnách! Jsou stateční a velmi sebevědomí, nebojí se ani velkých zubatých psů a mají silné ochranářské sklony ke svému pánovi. Mají rádi aktivity a úkoly, skvěle se dají vycvičit. Jejich srst je v zásadě spíše podobná vlasům, než chlupům, takže jsou Yorkšírové vhodní i pro alergiky (ale i to je potřeba samozřejmě dopředu ozkoušet!).

  • Prostor – hodí se kamkoliv
  • Zdraví – mají své problémy a vyvarujte se vodítkům (volte raději postroj)
  • Srst – trochu údržby potřebuje, ale zase je vhodná i pro alergiky
  • Trénink – velmi soustředěný pes, který se dá skvěle cvičit
  • Rodina – vůbec se nehodí k malým dětem

Maltézský psík

Prastaré plemeno, které bylo uctíváno už ve starověkém Egyptě. Určitě o něm třeba nevíš, že za jeho bílou barvou stojí Římané, kteří jiné barvy nenechávali množit, aby měl tento vznešený pes jen a jen jejich oblíbenou bílou. Maltézský psík je malý, neuvěřitelně roztomilý a oddaný. Můžeš si vybrat, jestli mu necháš srst spadat až na zem, nebo jestli mu dopřeješ trochu modernější kratší sestřih – každopádně se ale kartáčování nevyhneš. Plemeno jako takové nemá žádné zásadní zdravotní problémy, obzvlášť když mu občas vyčistíš zuby. Pejsek se však nehodí k malým dětem, protože je hodně náchylný na zranění, respektive jeho tělesná schránka není tak odolná jako u většiny ostatních plemen.

  • Prostor – zvykne si všude
  • Zdraví – čistit zuby, jinak nemá problémy
  • Srst – čím delší ji chceš mít, tím častěji budeš muset kartáčovat
  • Trénink – na výcvik docela jednoduché plemeno, ale hlavně ho nerozmazluj a zvykej ho na pobyt o samotě, ať z něj není závislák
  • Rodina – pozor na malé děti, mohly by pejskovi ublížit

Čivava

Nejmenší plemeno na světě, které má spoustu dalších specialit. Je to typický velký pes v malém těle, prostě mu úplně chybí soudnost, takže s radostí půjde do bitky s rotvajlerem (kterou vyprovokuje), aniž by si uvědomoval, že pro jiné psy (ptáky, kočky, děti, morčata,…) je jen snadnou kořistí. Čivavu si většinou vybírají hlavně lidé, kteří chtějí mít svého pejska vždy u sebe – ať už doma, nebo na cestách, kde se vejdou do každé kabelky. Stejně jako ostatní malí pejsci, ani čivavy se nehodí k příliš malým dětem, protože jsou velmi „rozbitné“.

  • Prostor – velmi špatně snášejí zimu i velká vedra
  • Zdraví – velmi zdravé plemeno, ale pozor na obezitu
  • Srst – takřka bezúdržbová
  • Trénink – velmi snadný, ale je nutné začít hodně brzy
  • Rodina – ne k malým dětem, které mohou čivavě i omylem ublížit

Mops

Mopsíci jsou pro někoho oškliví, pro jiného zase naprosto k sežrání. Jsou to hodní a oddaní psi, kteří se ti ve všem přizpůsobí. Jsi lenoška, nebo naopak ráda vyrážíš ven? Tvůj pes zvládne všechno a ještě si to užije. Jen pozor na velká vedra, ty Mopsové nesnáší. Dej si pozor ještě na dvě věci – na jejich rozkošné vrásky na obličeji, jejichž záhyby je potřeba často a důkladně čistit, aby se tam nemnožily bakterie, a také na tahání za obojek, které by mohlo vyústit až v „vyskočení očí z důlků“.

  • Prostor – nemají rádi teplo, pozor na přehřátí, ale přizpůsobí se tvému životnímu stylu
  • Zdraví – velmi zdravé plemeno (nesmíte je ale moc tahat za obojek)
  • Srst – jednoduchá údržba, ale vrásky na obličeji se musejí čistit často a pořádně
  • Trénink – extrémně snadný
  • Rodina – ideální pes i pro rodinu s dětmi

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 28. 10. 2014   |   Zobrazeno: 14274x

Témata článku:Zvířátka

Komentáře

katy11111

JEZEVČÍK
1.Má TŘI velikosti :standart,trpasličí a králičí(králičí je velmi vzácný,proto se často setkáváme s inzeráty-jezevčík TRPASLIČÍ/KRÁLIČÍ)
2.Z vlastní zkušenosti vím,že k dětem je velmi přátelský(ale každý je jiný,je to kus od kusu(
Takže...než něco napíšete,tak si o tom zvířeti něco přečtětesmajlsmajlsmajl

katy11111To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

sophia cookieVIP(Milujeme Soy Lunu a její ...)

Čivava

Nejmenší plemeno na světě, které má spoustu dalších specialit. Je to typický velký pes v malém těle, prostě mu úplně chybí soudnost, takže s radostí půjde do bitky s rotvajlerem (kterou vyprovokuje), aniž by si uvědomoval, že pro jiné psy (ptáky, kočky, děti, morčata,…) je jen snadnou kořistí. Čivavu si většinou vybírají hlavně lidé, kteří chtějí mít svého pejska vždy u sebe – ať už doma, nebo na cestách, kde se vejdou do každé kabelky. Stejně jako ostatní malí pejsci, ani čivavy se nehodí k příliš malým dětem, protože jsou velmi „rozbitné“.

To o čivavě znám (jednu máme). ♥

sophia cookieTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.