Atlas psích plemen (2. díl – pro aktivní rodinu)

V dnešním článku ti představíme 5 ras psů, které rozhodně neuspokojí lenivý způsob života. Budou po tobě chtít spoustu aktivit, jinak tě donutí litovat momentu, kdy sis je vybrala. Jsou to hodní psi, ale pokud je nevyčerpáš, budou mít příliš mnoho energie, kterou použijí po svém – ke zlobení, ničení a někdy možná i k agresivnímu chování. Takový pejsek bude nejvěrnějším a nejšťastnějším společníkem každému, kdo ho dokáže pořádně „zapřáhnout“, ať už sportem, nebo prací.

Minulý díl seriálu o oblíbených psích plemenech najdeš tady

Další díl seriálu o oblíbených psích plemenech najdeš tady

Border Kolie

Jak ti řeknou v Animal Planet, Border Kolie je raketovým inženýrem mezi psy – je zdaleka nejchytřejším plemenem, které je navíc vybaveno dokonale ladným a vytrvalým tělem a některými schopnostmi, které z něj dělají nejlepší sportovce i pastevce. Border Kolie je také stále populárnější psí rasou, ovšem tady bychom tě chtěli dopředu varovat – nepořizuj si Border Kolii jako první pejska, nebo když nejsi dokonale přesvědčená, že ho vycvičíš a každý den mu věnuješ spoustu času a aktivity. Když se totiž Border Kolie začne nudit, může snadno nastat peklo (ne, agresivní nebude, je to hodný pes, ale udělá opravdový bordel a rozkouše, co uvidí).

Mluvili jsme o tělu „Bordelkolie“, to není tak velké jako u Německého ovčáka, ale má sílu i vytrvalost, rychlost i obratnost. Je to původně pes pastevecký a v péči o stádo žádné jiné plemeno tolik nevyniká. Kromě extrémní inteligence a schopnosti doslova se plížit ze strany na stranu a tím držet stádo v šachu a poslušné se Border Kolie proslavila svým upřeným pohledem, kdy s mírně pokrčenou hlavou dokáže svýma očima zastrašit jakýkoliv dobytek.

Border Kolie je také úžasným psem pro sport – díky své inteligenci se snadno naučí triky, na které bude každý jiný pes jen nevěřícně zírat. Ať už jde o spíše komické triky, nebo o náročné atletické výkony, Border Kolie je zvládá po krátkém tréninku. Ovšem trénovat tohohle psa není vůbec snadné – tedy, musíš vědět, jak na to. Na tyhle psy nefunguje přísnost, ani nucení, na to jsou příliš chytří. Border Kolie potřebuje zkušeného cvičitele, který umí psa správně a pozitivně motivovat.

  • Prostor – potřebují hodně (fakt hodně) prostoru a pohybu
  • Zdraví – velmi zdravá rasa
  • Srst – stačí pravidelně kartáčovat
  • Trénink – vyžadují propracovaný a pozitivní trénink, disponují extrémní inteligencí
  • Rodina – pokud splníte vše výše zmíněné, Border Kolie je skvělý pes do rodiny

Bernský salašnický pes

Jedny z nejroztomilejších štěňat má na svém kontě Bernský salašnický pes, neúnavný pracant, který potřebuje spoustu prostoru a aktivity, aby byl opravdu šťastný. Býval to horský pracovní pes, který tahal těžká břemena a i dnešní zástupci této krásné rasy zvládají táhnout břemena těžká až 500 kilogramů.

Velkým problémem u Bernských salašnických psů je zdraví. Nedožívají se moc vysokého věku a umírají hojně na rakovinu. Pokud si navíc vybíráš štěně, zkontroluj si, jestli je z dobrého chovu, který netrpí na nemoci kloubů.

  • Prostor – potřebuje hodně prostoru a práce
  • Zdraví – spousta zdravotních potíží, krátký život
  • Srst – hodně pouští chlupy, ale není potřeba ho často kartáčovat
  • Trénink – s dostatkem trpělivosti a pravidelnosti se vycvičit dá
  • Rodina – vynikající rodinný pes, který miluje i děti

Dalmatin

Pokud byla Bordelkolie ukázkou psa, který může být problémový, když nemá dostatek řízené aktivity, Dalmatin je ovšem o řád větší rošťák. Díky tomu, jak se dalmatini stali naráz neuvěřitelně populárním plemenem, došlo k jejich nevhodnému chovu a křížení. To znamená, že některé rody mají sklony k agresivitě. Pokud si ale vybereš pejska s kvalitními předky, neznamená to, že nebudeš mít problémy! Sice ne tak velké, ale dalmatin je pořád velmi náročným plemenem.

Dalmatin je ideální plemeno pro běžce – tito vytrvalí a aktivní psi běhání milují, a když si s ním každý den zaběháš, bude nejšťastnějším psem pod sluncem. Cvičit dalmatina je naprostá nutnost a to už velmi brzy. A i když si ho vycvičíš, občas si prostě postaví hlavu a bude dělat, že tě neslyší. Je to chytrý pes, který má tvrdou hlavu a věčně nějaké nekalé úmysly.

  • Prostor – potřebují hodně prostoru pro běhání
  • Zdraví – mají zdravotní obtíže a vyžadují speciální stravu
  • Srst – snadné kartáčování
  • Trénink – musíte začít brzy
  • Rodina – velmi dobrý mazlíček pro velmi aktivní rodinu

Jack Russell teriér

Malý ďábel v rouše anděla, tak bychom Jack Russell teriéra pojmenovali, kdyby už jedno dlouhé jméno neměl. Tenhle malý pejsek je opravdový divoch, který potřebuje spoustu aktivity a výcviku. Když mu to poskytneš, stane se věrným a zábavným společníkem na 15 let i více. Tihle psi jsou doslova hyperaktivní a milují běh i skákání. Někdy se stále používají i pro svůj původní účel, lov, a to na zemi i pod ní.

Se svou hyperaktivitou a vysokou inteligencí nad sebou potřebují zkušenou ruku, která je vycvičí a doslova zkrotí. Jinak budeš mít doma neřízenou střelu, která všechno zničí.

  • Prostor – nepotřebují mnoho prostoru k životu, ale zato pravidelné a dlouhé aktivity venku
  • Zdraví – odolné plemeno s velmi nadprůměrnou délkou života
  • Srst – stačí občasné kartáčování
  • Trénink – Jack Russell teriér vyžaduje trénink od zkušeného cvičitele
  • Rodina – není pro rodiny s malými dětmi (raději až od šesti let výše)

Výmarský ohař

Výmarský ohař býval vynikajícím loveckým psem a dnes je vynikajícím mazlíčkem. Stejně jako ostatní psi v našem dnešním článku i tenhle potřebuje hodně prostoru, běhání, aktivit a tréninku. Zároveň je velmi inteligentní až vychytralý. Když se otočíš od svého talíře, nediv se, že ti po něm psík vystartuje.

Pokud svého výmarského ohaře pořádně nevycvičíš a nezaměstnáš spoustou zábavných činností, najde si zábavu sám. Zábavu, která může být pořádně destruktivní. Nenech tedy svého ohaře zahálet, dobře ho vycvič a měj ho ráda – málokterý pes ti pak dá více lásky a štěstí. A to i proto že jde o velmi zdravou psí rasu, jejíž nádhernou srst nebudeš muset ani kartáčovat.

  • Prostor – potřebuje hodně prostoru pro běhání
  • Zdraví – zdravé plemeno
  • Srst – bezúdržbová
  • Trénink – trénink je snadný, ale musí se s ním začít velmi brzy
  • Rodina – dokonalí psi pro rodinu

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 23. 06. 2014   |   Zobrazeno: 14495x

Témata článku:Zvířátka

Komentáře

bublik

Borderu má každý...uz mi to prijde docela trapnesmajl každý: já chcu borderu, já chcu borderu!...bozeee

bublikTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

papipouVIP(Creepypasty)

my máme doma jack russela.smajlJackie a 25.dubna slavila 1 rok.dostaly sme jí od paní učitelky která byla moje třídní v 1. a v 2. třídě.smajlsmajlsmajl

papipouTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.