5 nejstrašidelnějších míst v České republice!

Hrad Houska

Tento malebný hrad byl postaven Přemyslem Otakarem II. V 1. polovině 13. století. Zajímavé je, že byl hrad vůbec postaven. Neleží na žádném strategickém místě, není hraniční, královský a ani blízko nějaké stezky. Navíc není nikde blízko dostupný zdroj vody. Již po cestě na hrad, můžete být učarování úzkou silničkou, která se vine lesem a skalami. Navíc je lemována roubenými domky s typickými prvky místní architektury.

Hrad má stavbu typickou jako ostatní, ovšem s tím rozdílem, není stavěný na obranu pře útočníky. Spíše jako by měl bránit něco uvnitř. K tomu se váže legenda, která vypráví příběh o tom, že hrad ve skutečnosti stojí na místě velké díry do země. Podle pověstí z této díry vylézají démonické bytosti a hrad má před nimi ochránit okolní svět. Nejdříve byl v místě díry žalář, ve kterém v té době byl jeden odsouzený. Tomu bylo nabídnuto, že jej propustí, pokud sleze do díry a zmapuje ji. Ten si to však v půlce cesty rozmyslel a vrátil se s tím, peklo, které se dole ukrývá, je horší, než doživotní žalář. Díra byla následně zacpána a utěsněna. Navíc byla nad ní postavena kaple.

K hradu je možné najít ještě jednu zajímavou historku. Na hradě přespal i Karel Hynek Mácha, který o své noci následně napsal dopis. V něm stálo, že se před ním měla zjevit slečna, která mu měla ukázat skřínku s pohyblivými obrázky. Když se ji Mácha zeptal, jaký je letopočet, odpověděla 2006. Mohlo se jednat třeba o digitální kameru? Dále Mácha popisuje, že spatřil davy lidí, hrnoucí se k zámku v šaškovském oblečení a přepravovali je příšery se svítícíma očima. Mohlo se jednat o turisty a vozidla?

Uvádí se, že v noci je možné slyšet zvuky podobné krokům. Pokud uděláte fotografii v zahradních prostorách, je pravděpodobné, že bude rozmazaná. Další zajímavostí jsou stěny místní kaple, které jsou vlhké i v létě, zatímco okolní stěny jsou suché. 

 

Bohnický hřbitov bláznů

Hřbitov byl založen v roce 1906, přesně tři roky po otevření bohnické léčebny. Fungoval necelých 60, do roku 1960 kdy byl uzavřen. Údajně je tam pohřbený vrah Otýlie Vranské, což byla prostitutka zavražděná v roce 1933 nebo atentátník Gavriel Princip. Princip spáchal v roce 1914 atentát na následníka trůnu Ferdinanda d’Este. Hlavně jsou tam však pohřbení pacienti nebo zaměstnanci léčebny. Uvádí se, že je tam pohřbeno více jak 4500 těl, která jsou mnohdy naskládány do tří vrstev.

Dnes je hřbitov spíše rozkradená ruina. Proto je zajímavé, že ač je tam pohřbeno tolik lidí, tyčí se do nebe jediný náhrobek a to 29 let starého muže jménem Mario Tuma. Je fakt, že ostatní náhrobky byly nejspíše rozkradeny.

V 80. letech tam pak probíhalo mnoho satanských rituálů, které byly spíše k smíchu než k nějakému účelu. To samozřejmě přispělo k dalšímu ničení hřbitova.

O hřbitově se tvrdí, že je to jedno z nejnegativnějších míst v naší republice. Lidem se může dělat nevolno nebo omdlévají. Vybíjejí se baterie mobilů nebo se ztrácí signál. Nejvíce se paranormální jevy a zvuky objevují v zadní části hřbitova směrem k řece. Jsou tam totiž pohřbeni nejhorší vrazi, beze jména. 

 

Hřbitov ve Velharticích

Tento hřbitov je slavný tím, že stál předlohou pro baladu Svatební košile od Karla Jaromíra Erbena. I on cítil na tomto místě negativní energii, která hřbitovem proplouvá. Kostel, který tu stál již za dob Velké Moravy je zasvěcen sv. Máří Magdaleně. Hřbitov byl pak vystaven v roce 1373.

Podle pověstí se na hřbitově pravidelně odehrávaly satanské rituály za účelem vzkříšení mrtvých nebožtíků. Možná proto bude na baladě i něco pravdy. Na zděném štítu kostela totiž prosvítá tajemná tvář. Někteří říkají, že to je tvář dívky, která byla unesena oživeným nebožtíkem, tak jako v Erbenově baladě.

Jiní zase tvrdí, že se jedná o hraní paní, která v blízkosti kostela tragicky zahynula. Může to však být také otisk uvolněné energie, která vzniká při vyvolávání mrtvých.

 

Zámek Lemberk

Tento zámek můžete najít 3 km severovýchodně od městečka Jablonné v Podještědí. Byl vybudován přestavbou hradu v 16. století. Známý je tím, že na něm pobývala svatořečená Zdislava z Lemberka.

Zámek však také provázejí pověsti o mnoha paranormálních jevech. Mnoho svědků mluví o dětském pláči, ale následně si uvědomí, že jsou v zámku sami. Hrůzostrašné zjištění. Toto místo je samozřejmě přitahováno i dobrodruhy, kteří svědčí o dunivých krocích v podkroví.

Samotná kastelánka zámku pravidelně slýchává dunivé a těžké kroky. Myslela si, že jde o žert a tak si na vtipálka počkala s baterkou. Když kroky došli až k ní a začala se hýbat klika na dveřích, otevřela a zjistila, že je chodba prázdná! Někteří tyto kroky přirovnávají ke krokům starého muže, který táhne něco těžkého.

 

Jeskyně Býčí skála

Tento nejdelší jeskynní systém leží v Moravském krasu, severně od města Brna. Dosahuje délky až 13 kilometrů! Před nějakou dobou se mohli návštěvníci podívat do jeskyně až k jezírku, které bylo 450 metrů od vstupu. Dnes je vstup do jeskyně zahrazen železnými dvířky.

V roce 1872 učinil archeolog Jindřich Wankel objev evropského významu. Našli se zbraně, šprky, zlato, bronzové sošky nebo hliněné nádoby. Také se zde však našli ostatky lidských nebo zvířecích kostí. Odhaduje se až 40 lidí. Tvrdí se, že jeskyně sloužila jako obětiště. Při obřadech tu byli obětování jak lidé, tak i zvířata. Umíralo se násilnou smrtí, pomocí hrotů šípů nebo jiných zbraní.

Mnoho svědků uvádí, že se z útrob jeskyně ozývají hlasy obětovaných lidí. Také je možné cítit negativní energii a dochází j nevolnostem a omdlévání. Možná proto, je vstup do jeskyně uzavřen.

Pokračovat budeme v dalším díle! :)

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 19. 10. 2016   |   Zobrazeno: 6806x

Témata článku:Cestování,Zajímavosti

Komentáře

Veva3

V těch Velharticích se prý i po rekonstrukci a přemalování kostela tvář objevila znovu...

Veva3To se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.