4 pověry o smůle a jejich původ

 

Tento týden nás opět po dlouhé době čeká pátek třináctého. Obávaný den přidělává lidem vrásky na tváři už po více než století. V ono datum se mnozí lidé obávají dělat cokoliv důležitého, mnozí odmítají konat svatbu nebo uzavírat obchody. Možná i ty máš z něj strach a budeš se celý den ohlížet, aby se ti něco nestalo. Můžeš být také jeden ze skeptiků nepřipouštějící si obavy a žijící jako každý normální den. Ať už v pátek třináctého věříš nebo ne, bude tě asi zajímat vznik této pověry. V následujícím článku se dočteš o jejím původu a vzniku jiných známých pověr o smůle.

 

Pátek třináctého

 

Teorií o původu vnímání pátku třináctého jako smolného dne je několik. První odkazuje na Nový zákon Bible. Při poslední večeři den před ukřižováním Ježíše Krista sedělo u stolu třináct postav, třináctou postavou byl Jidáš, který Krista zradil. Další teorie odkazuje k jednomu z historicky nešťastných pátků 13. října 1307, kdy došlo na příkaz francouzského krále Filip IV. k zrušení rytířského řádu templářů a zatčení jeho členů. Podle známého spisovatele Dana Browna došlo v pátek třináctého i k upálení velmistra řádu. I samotné číslo 13 má pověst nešťastného čísla, proto v mnoha výškových budovách západní Evropy i Ameriky nemají třinácté patro. Není bez zajímavosti, že v Číně má podobný význam číslo 4. Strach z pátku třináctého se jmenuje triskaidekafobie.

 

Černá kočka

 

Když ti přes cestu přejde černá kočka, znamená to, že budeš mít smůlu. Určitě už jsi to někdy slyšela, možná se ti to dokonce i stalo. Proč tomu lidé věří? Kořeny této pověry sahají až do středověku. Tehdy byli černé kočky vnímané pro svůj vzhled jako zlé stvoření, ztělesněný ďábel čekající na možnost pozřít lidskou duši, v lepších případech rarach nosící smůlu celé domácnosti. Ne všude jsou ale vnímané jako něco zlého. Pozitivně vnímané jsou třeba na Britských ostrovech. V Anglii, pokud se k člověku přibližuje černá kočka, měli by jej čekat šťastné a pohodové dny. Ve Skotsku černá kočka v domě znamená pevné zdraví a dostatek peněz. V Irsku je zase černá kočka vhodným darem pro svatbu, měla by znamenat desítky šťastných let pro novomanžele.

 

Průchod pod žebříkem

 

Projít pod žebříkem může přinést velkou smůlu. Pověra rozšířená především v Anglosaských zemích. Jak vzniklo takové přesvědčení? Odpověď vede až k dávné symbolice. Opřený žebřík vyjadřuje pyramidu nebo trojúhelník, symbol života. Projít pod žebříkem znamená znesvětit symbol, což přinese dotyčnému smůlu. Další teorie odkazuje k šibenicím. V minulosti byly podobné žebříkům, proto se věřilo, že pod žebříkem číhají zlý duchové, kteří budou člověku, který je vyruší škodit. Smůla může člověk zvrátit, když si něco rychle přeje, duch si pak vezme přání, ale smůlu nepřinese. Dále se doporučovalo zkřížit prsty na rukou, nebo bez otáčení projít pod žebříkem pozpátku a bezpečně jej pak obejít.

 

Rozbití zrcadla

 

Říká se, že rozbití zrcadla přináší 7 let smůly. Pověra vznikla z důvodu představy o zrcadle jako o odrazu duše. Prasknutí a rozbití způsobí problémy, ještě horší má být pozorovat se ve střepech ze zrcadla. Pro zažehnání nebezpečí se doporučuje ponechat střepy 7 hodin nedotčené a následně je zakopat hluboko do Země. K zrcadlu se váže i mnoho dalších pověr. Podle jedné z nich musí mít zrcadlo rám, aby k duši neměly přístup bytosti z jiných dimenzí. Lidé by také neměli spát v posteli naproti zrcadlu, může to způsobovat noční můry.

 

Pokud si chceš otestovat své znalosti ohledně těchto pověr, vyzkoušej si náš nový test ohledně esoteriky.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 13. 04. 2018   |   Zobrazeno: 3198x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.