4 Disneyho princezny převzaté z klasických pohádek

Studio Walt Disney produkuje a vyrábí své filmy už déle než 80 let. Mezi produkcemi všech možných seriálů, filmů a dalších pořadů pro celou rodinu zcela jednoznačně vyčnívá žánr animovaných muzikálů. Ať už v období klasické tvorby ve 30. letech, první Disneyovské renesanci v 90. letech, nebo tvorbou počítačově animovaných filmů v moderním období, stal se žánr muzikálu se studiem Disney neodmyslitelně spojený. Stejně tak k těmto muzikálům patří Disneyho princezny, dívky, které jsou statečné, výjimečné a odhodlané jít si za svým osudem. Kromě vlastní originální tvorby studio hledalo pro tvorbu svých filmů a postav inspiraci v různých zdrojích. Někdy v klasické literatuře (Zvoník u matky boží), v prastarých bájích (Herkules, Legenda o Mulan), nebo také v historických postavách (Pocahontas). Své princezny si často hledalo i v adaptacích klasických pohádek, může tě napadnout třeba Sněhurka a sedm trpaslíků nebo Šípková Růženka. V následujícím článku si můžeš přečíst o 4 postavách princezen, o kterých jsi možná nevěděla, že jsou převzaty z klasických pohádek.

 

Malá mořská víla

 

Ariel, mořská víla žijící v říši svého otce Neptuna, která se zamiluje do lidského prince a vydá se do světa za ním. Krásný příběh o lásce je adaptací pohádky Dánského spisovatele pohádek Hanse Christiana Andersena. Napsána byla už v roce 1836. Původní verze ale veselý muzikál příliš nepřipomíná, naopak je velmi smutná a místy chmurná.

 

Belle

 

Muzikál z roku 1991, znovu přetvořený minulý rok do hrané verze s Emmou Watson. Postava krásky, emancipované a obětavé dívky milující každou bytost je typickou představitelkou. Také její příběh vychází ze starší pohádky, starofrancouzského vyprávění o monstru a dívce měnící jej svou láskou. Původní příběh je však rovněž temnější a drsnější než animovaný film.

 

Locilka

 

Představitelka princezny z novější pohádky Na Vlásku s kouzelnými vlasy uvězněná zlou čarodějnicí ve věži. Její příběh se inspiruje pohádkou známých německých autorů a sběratelů Bratří Grimmů. Oproti předloze se však dají najít výrazné rozdíly v ději i postavách. Šťastný konec ale oba příběhy dobře spojuje.

 

Elza

 

Ve slavném snímku Ledové Království z roku 2012 má tato princezna problémy s vlastními magickými schopnostmi vytvářet led a zimu. Příběh je jenom velmi lehce inspirovaný další pohádkou Hanse Christiana Andersena, známou Ledovou královnou. V původní pohádce je velmi mnoho rozdílů i v samotné postavě kouzelnice tvořící zimu. Elza je člověkem bojujícím s velkou mocí v sobě, Sněhová královna je ledově klidným ztělesněním zimy samotné.  

 

Pokud si nyní chcete otestovat své znalosti o Disney pohádkách, zkuste náš nový test!

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 27. 04. 2018   |   Zobrazeno: 3802x

Témata článku:Disney Channel

Komentáře

BlondKnihomolka(I love books)

Téměř všechny disneyovky jsou založené na klasických pohádkách, takže nic nového. smajl Navíc jak již bylo zmíněno, je to docela ohrané téma, spíš pro děti, málokoho to tady zajímá. A s články se hpd začíná vážně horšit. Je lepší sledovat blogy uživatelek než váš magazín. smajl

BlondKnihomolkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

sevemimi

Omlouvám se,ale přijde mi,že s HPD to jde od desíti k pěti.Ačkoliv není možné vymyslet téma,které by se líbílo všem,myslíte si,že Disneyovky někoho zajímají?Není nám 5 (nebo v to u většiny doufám),a navíc si spoustu lidí do komentů stěžovalo...Nejde ani tak o "Locilku" a jiné překlepy,ale kvalita těch článků...?Jsou krátké,většinou nudné a nezáživné,často tam také chybí obrázky.Taky mi přijde zvláštní vydat článek na jedno téma,a o den později na to samé téma vydat test.Kéž by se vrátilo staré HPD...smajl

sevemimiTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

superleontynkaVIP(♡ Twilight Games ♡)

MrCannotPlay: Mě by osobně bavili nějaké knižní/filmové novinky - těch je podle mého dost. Také by byly super nějaké tipy na učení, popřípadě na zdobení pomůcek. A samozřejmě, nepohrdla bych nějakým zajímavým zpracováním cestování do cizích zemí.

superleontynkaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

PrinceznaFloraVIP(ANIME STALKERS)

Další zbytečný článek. Jako vážně? Koho zajímá, jaký pricezny byly převzatý od Disneyho? Je nám 6?????? O tom, že je jen pár slov z wikipedie a nejsou tam ani blbý obrázky ani nemluvím. Když už, tak aspoň ne tak známý. Panebože, Ariel aka Malá mořská víla zná fakt každý. Nemluvě o tom, že článek vydáváte článek jednou za měsíc. Co se s váma stalo, admini?

PrinceznaFloraTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.