10 největších záhad

Věříš na duchy, upíry nebo snad existenci Sněžného muže neboli Yettiho? Přinášíme ti deset největších záhad na světě, které se doposud nepodařilo objasnit a nad jejichž existencí se vedou zdlouhavé spory. A to nejen mezi vědci, ale i mezi laickou veřejností. Na co věříš ty?

Upíři

Ačkoli jsou upíři považováni za mytologické bytosti, jejich existence se rozhodně nevylučuje. Svědčí o tom hned několik desítek historických událostí a faktů, které vypovídají o skutečné existenci upírů. Jednou skutečností z mnoha je nejslavnější a nejmocnější upír Drákula, který souvisí se skutečnou osobností z historie. Drákulou byl údajně kníže Vlad III., nelze ale nezmínit i hraběnku Alžbětu Báthoryovou, přezdívanou Čachtická paní.

A co víc, v minulosti bylo zaznamenáno hned několik případů mrtvých, kteří byli nalezeni s podivnými dvěma dírkami na krku a případy mluví dokonce o vrazích, kteří ze svých obětí pili krev. Pachatelé byli při činech často dopadeni, a ačkoli je dnešní věda velmi vyspělá, záhadu existence upírů se stále nedaří dokázat a dokonce ani vyloučit.

Yetti

Existoval či neexistoval? Existuje stále či neexistuje a zcela vyhynul? To je další záhada. Yetti je označení naprosto neznámého druhu, který se měl údajně vyskytovat někde na pohoří Himalájí. Nebo se stále vyskytuje. Před dvěma lety spatřil jeden chlapec v Rusku obrovské stopy ve sněhu, které s kamerou sledoval. Podařilo se mu natočit stvoření, které ani zdaleka neodpovídalo běžnému člověku nebo jakémukoli zvířeti. Video je doposud prostředkem zkoumání a vědci bylo označeno za pravé. V minulosti bylo pořízeno několik odlitků stop obrovských rozměrů, o jejichž původu lze jen spekulovat. Jedno je ovšem jisté. Člověku nepatří, zvířeti také ne, takže jsou to buď skutečně stopy Yettiho, nebo doposud neobjeveného zvířete. Existence Yettiho tak bude ještě dlouho jednou z nejstarších záhad na světě.

Lochneská příšera

Ke Skotsku, konkrétně k jezeru Loch-Ness, se vztahuje jedna z největších záhad světa. V jezeře by údajně měla přežívat doposud nespecifikovatelná příšera, živočich. První záznamy o Lochnesce pocházejí už z roku 1934, kdy byl dokonce pořízen první snímek tohoto tvora, ale jak už tomu u záhad bývá, není jisté, že jde skutečně o Lochnesku. Jezero je hluboké 220 metrů a bylo několikrát prozkoumáno. Při zkoumání sice vědci nenarazili na příšeru, ale zjistili, že se pod jezerem nachází jeskyně a různé zatopené prostory, do kterých se není možné dostat. Je tedy možné, že Lochneska přežívá právě v některé z jeskyní a vynořuje se nad hladinu jen tehdy, když má právě náladu? Jak by takový neobjevený tvor dokázal přežít tolik let, aniž by byl skutečně objeven? A může být tvor jen jeden nebo je pravděpodobné, že jich pod hladinou Loch-Ness ve Skotsku žije daleko víc? To jsou otázky, na které zřejmě ještě dlouho nedostaneme žádné odpovědi.

Spontánní shoření (samovznícení)

I když je věda ve zkoumání lidského těla a organismů velmi daleko, tento jev, který spočívá v samovznícení lidského těla zevnitř, se doposud ani zdaleka nepodařilo objasnit. I když existuje hned několik různých teorií, žádnou z nich se nepodařilo prokázat a jedná se o tvrzení, která budeme poslouchat možná ještě mnoho let. Jeden z prvních případů samovznícení se stal už v roce 1613 a od té doby jich bylo zaznamenáno několik desítek dalších.

Vědci se tak rozhodli zkoumat alespoň ony oběti, aby zjistili, co měli společného nebo co mohlo samovznícení vyvolat. Oběti byli ve většině případů osoby, které se potýkali s psychickými problémy a depresemi, žádné další společné znaky však nevykazovaly.

Samovznícení je navíc doprovázeno tím, že téměř ve všech případech došlo k úplnému ohoření jen některé části těla – například horní polovina těla úplně shořela, ale nohy zůstaly naprosto bez známek nějakého ohně.

Atlantida

Bájný kontinent, který byl údajně nejvyspělejším kontinentem na celém světě a byl zničen přírodní katastrofou v letech 5000 před našim letopočtem. Existence Atlantidy nebyla doposud potvrzena a vedou se stále, už po mnoho stovek let, dohady mezi odborníky i laickou veřejností. Jedno je ovšem jisté. Byly dochovány Platónovy spisy, v nichž je celkem detailně popisována kultura i obyvatelstvo Atlantidy včetně toho, kde by se Atlantida měla nacházet. Záznamy hovoří o místě, kde se dnes nachází Gibraltarský průliv. Spekuluje se ale i o dalších místech, kde by se údajně měla bájná Atlantida nacházet a nevylučuje se dokonce ani oblast Bermundského trojúhelníku nedaleko Kuby, kde byly v roce 2012 na dně moře objeveny trosky nějakého, doposud nepopsaného a neobjeveného, města. Na místě se dokonce nachází sfingy, pyramidy, dlážděné ulice a nápisy na stojících zdech pod vodou. Existence Atlantidy ale potvrzena nebyla.

Ježíš

Křesťané mají samozřejmě jasno, ale běžný člověk ani zdaleka. Bible pochopitelně hovoří celkem detaile o Ježíšově životě, jeho narození a původu, ovšem najdou se v ní jisté mezery a obecně vzato ji málokdo považuje za průkaznou a nelze ji tak považovat za důkaz toho, že Ježíš skutečně žil. Údajně existuje několik různých spisů, které skutečně hovoří o Ježíšově existenci, ale zveřejněny nikdy nebyly. O existenci Ježíše se nemluvilo dlouho a byl to až spisovatel Dan Brown, který do světa vypustil myšlenky nejen o Ježíšově existenci, ale dokonce i o jeho rodinném životě nebo případných potomcích. Je tak otázkou, zda Ježíš Kristus skutečně existoval, byl ukřižován, vstal z mrtvých a dokázal uzdravovat nemocné.

Svatý grál

Svatý grál je jeden z posvátných předmětů, které se vztahují nejen k Ježíši Kristu, poslední Kristově večeři, ale i k již zmíněnému spisovateli Danu Brownovi, který se jako jeden z mála autorů, veřejně rozepsal o tom, co by skutečně Svatý grál mohl být. Nutno však zmínit, že ta či ona teorie existence Svatého grálu prokázána nebyla. Podle Bible je Svatý grál pohár, ze kterého pil Ježíš během poslední večeře s apoštoly. Víc než důkazy se objevují hlavně teorie o tom, kde by se mohl grál skutečně nacházet, jak by mohl vypadat nebo teorie o tom, že grál vůbec není pohár, ale zcela jiný předmět nebo dokonce osoba. Teorie se různí, k žádné z nich však nejsou důkazy, které by svědčily o tom, co nebo kde je Svatý grál. Případně, jestli vůbec existoval.

Duchové

Nikdo neví, co je po životě a co nastává pro člověka bezprostředně po smrti. Důkazy o existenci duchů nejsou, ale jsou doposud neobjasněné jevy na fotografiích, které byly naprosto náhodně pořízeny. A nejde jen o fotografie, ale i o videa nebo neobjasněné záhady, které jsou s duchy spojovány. Říká se, že duchové jsou duše zemřelých, které bloudí mezi námi, ale zjevují se jen občas a navíc jen za určitých okolností nebo z nějakého důvodu. Pokud je to pravda, možná i teď vedle tebe sedí duch, který si společně s tebou čte o své neobjasněné existenci.

Pyramidy

Otázka pyramid v Egyptě tkví mezi lidmi už velmi dlouho. Veřejnosti je nejčastěji předkládáno, že je postavili Egypťané, ale důkazy na to nejsou, i když je to velmi pravděpodobné. Aby ale mohla jakákoli civilizace postavit pyramidu, musela by vynikat naprosto neobyčejnou genialitou, která v doby jejich postavení, nebyla zrovna na místě. Navíc v době, kdy se údajně pyramidy stavěly, nebylo možné dosáhnout na takovém povrchu tak dokonale symetrických tvarů a navíc s bílou omítkou, která v té době neexistovala.

UFO

UFO rozhodně nemůže chybět mezi deseti největšími záhadami na světě. Ačkoli někteří o jeho existenci pochybují, několikrát bylo v minulosti údajně spatřeno. Jasno není, ani pokud jde o mimozemšťany z jiného světa. A v souvislosti s UFO nelze nezmínit Oblast 51, která je americkou vládnou a armádou přísně utajována, stejně jako v minulosti pád UFO v Americe. V Oblasti 51 se ale údajně neskrývají jen létající talíře nebo těla mimozemšťanů, podle posledních, ale nepotvrzených, informací jsou zde vyvíjeny léky proti zákeřným nemocem.

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 20. 12. 2015   |   Zobrazeno: 8803x

Témata článku:10 nej

Komentáře

katy11111

KDyž jsem byla malá tak jsem spala s mamkou u dedy a babicky a o plunoci jsem se vzbudila a u mamky byla nějáká divna bíla mlha a ta mlha se na mě podívala!Měla šedé oči

katy11111To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Sia23VIP(Teorie velkého třesku)

Nedali sem jednorožce smajlsmajlsmajl Četla jsem, že není jisté, že jednorožci žili nebo ne... Jedna žena prý viděla jednorožce když byla na zahradě smajlsmajl

Upírů se nebojím a chci být jeden z nich smajlsmajl
Na duchy moc nevěřím smajlsmajl

Sia23To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

youtubVIP(Bradavice)

Když jsem koukala na komenty možná vedle tebe sedí duch a čte si tak jsem se lekla a proč? protože já nečtu to nahoře jenom ty komenty xDD

youtubTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

youtubVIP(Bradavice)

Ehm Ehmm na Facebooku jsou teď ty facebook testy a tam je jeden kdo si byl v minulosti a.. no.. já jsem byla ET mimozemšťan smajl

youtubTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.