10 nejdražších filmů + 10 nejvýdělečnějších filmů

Dokážeš si představit, kolik stojí takový film nebo kolik ve skutečnosti vydělá? Připravili jsme pro tebe seznam deseti nejdražších a nejvýdělečnějších filmů natočených v historii světové kinematografie. Určitě budeš velmi překvapená, o jaké astronomické částky se jedná. 

Nejvýdělečnější filmy

Avatar

Sci-fi snímek, pod kterým je podepsán režisér James Cameron (Titanic) byl natočen převážně na kombinaci živých herců a speciálních efektů, které ve snímku převažují. Domorodci a pozemšťané na měsíci Pandora diváky tolik zaujali, že si Avatar vysloužil první místo v kategorii nejvýdělečnějších filmů posledních let. Statisticky je navíc Avatar nejúspěšnější film na světě celkově a to hlavně díky tomu, že jako jediný film překonal hranici dvou miliard dolarů. Celkem má Avatr na svém kontě tři proměněné ceny Oscar – výprava, kamera, vizuální efekty, a dva Zlaté glóby.

Titanic

I pod Titanicem je podepsán jako režisér právě James Cameron a Titanic do doby, kdy spatřil světlo světa právě Avatar, se držel na prvním stupínku nejvýdělečnějších filmů – v současné době je Titanic druhý. Titanic byl natočen v roce 1997 a během prvního roku, kdy byl uveden v kinech, si vysloužil celkem 11 Oscarů, 4 Zlaté glóby a získal dokonce i několik cen BAFTA.

Divácky nejúspěšnější film, který mimo jiné patří i mezi jeden z nejdražších filmů v historii, je často označován za nejromantičtější film na světě.

Avengers

Třetí nejvýdělečnější film v historii je právě příběh superhrdinů Avengers. I když v celosvětovém měřítku není na prvním místě, jedním prvenstvím se rozhodně pochlubit může. Jde o nejvýdělečnější film na světě, který byl natočen podle komiksu a vysloužil si velmi dobré hodnocení ze strany kritiků.

Film Avengers byl natočen v roce 2012 a fanoušci populárního komiksu se už teď mohou těšit na Avengers: Age of Ultron, který bude v kinech uveden v roce 2015.

Harry Potter a Relikvie smrti – část 2

V roce 2011 proběhla celosvětová premiéra závěrečného dílu filmové adaptace románu Harry Potter autorky J. K. Rowlingové. Putování Harryho, Rona a Hermiony je již skoro u konce, společnými silami dokázali najít a zničit viteály, ale Lord Voldemort zničen nebyl. Závěrečná bitva a konečné rozuzlení přilákalo obrovské množství diváků po celém světě a i když se snímek nedočkal příliš příznivého ohlasu ze strany kritiků, své místo na čtvrté pozici nejvýdělečnějších filmů si bezpochyby zaslouží.

Ledové království

Ledové království (Frozen) je snímek, který určitě velmi dobře znáš. A věděla jsi, že Ledové království se nese na páté příčce nejvýdělečnějších filmů všech dob? Kromě jiného má samozřejmě na svém kontě i celou řadu dalších ocenění – dva Oscary za nejlepší animovaný film a originální píseň Let It Go od Demi Lovato. Ledové království se zároveň řadí mezi nejvýdělečnější snímek filmového studia Walt Disney Pictures a jako jeden z prvních animovaných filmů obsahuje nejnovější 3D efekty, na které si diváci v roce 2013, kdy byl snímek uveden do kin, museli v souvislosti s dalšími animáky, ještě počkat. 

Iron Man 3

Tony Stark, coby Iron Man, se objevuje v seznamu deseti nejvýdělečnějších filmů již podruhé (Avengers). Celkem třetí pokračování ochranáře lidstva a kontroverzního podnikatele Tonyho Starka bylo v roce svého uvedení do kin dokonce označeno za nejvýdělečnější film roku 2013, druhým nejvýdělečnějším filmem natočeným podle komiksu a jen v českých kinech vydělal snímek přes 13 milionů korun. Proti Iron Manovi ve filmu vystupuje terorista Mandarin, který se snaží zničit nejen samotného Iron Mana, ale i jeho věrnou přítelkyni Pepper.

Transformers 3

Sedmým nejvýdělečnějším filmem v historii se stalo právě pokračování populárních Transformers a Transformers: Pomsta poražených. Transformers 3: Temná strana Měsíce. I když jde o jeden z nejvýdělečnějších filmů ve své sérii, s kritikou se Transformers setkali velmi tvrdě, zejména na konto režie. Ve fílmu je údajně použito hned několik scén, které jsou až příliš podobné těm, které se již v minulosti objevily v jiných filmech. Divácky se ale rozhodně Transformers setkali s úspěchem.

Pán Prstenů: Návrat krále

Osmá příčka nejvýdělečnějších filmů historie patří právě poslednímu dílu slavné trilogie Pán Prstenů. Kromě jiného má Návrat krále na svém kontě ještě mnohem víc úspěchů a mimo jiné přinesl slávu a nové příležitosti téměř všem hercům, kteří byli do posledního i předchozích dílů obsazeni.

Návrat krále byl v roce 2004 nominován na celkem 11 Oscarů, z nichž všechny proměnil, získal čtyři Zlaté glóby, pět cen BAFTA, dvě ceny Grammy, dvě ceny MTV Movie Awards a nakonec devět cen Saturn Awards. Zároveň jde o jediný film v historii, který získal Oscara za nejlepší fantasy film, během kterého bylo vyrobeno víc jak 40 000 různých kostýmů.

Skyfall

Počtem dvacátá třetí bondovka v čele s hercem Danielem Craigem se setkala s obrovským úspěchem nejen na poli diváckém, ale i ze strany kritiků. Deváté místo nejvýdělečnějších filmů historie si drží už téměř od doby, kdy byla uvedena v roce 2012 v kinech po celém světě. Seznam nominací na různé ceny je opravdu dlouhý, Skyfall jich proměnil hned několik, například získal dva Oscary, dvě ceny BAFTA a úspěch se rozhodně nevyhnul ani zpěvačce Adele, která nazpívala úvodní píseň k sedmé bondovce, ve které James Bond přichází o svou šéfku a kamarádku M. 

Transformers: Zánik

Čtvrtý a zatím poslední snímek k celé série Transformers se drží na poslední desáté příčce nejvýdělečnějších filmů historie. Zároveň jde o snímek ve zcela novém hereckém obsazení a do filmu se dokonce vrací někteří transformeři. Ačkoli jde o jeden z nejvýdělečnějších film, s pozitivními ohlasy se rozhodně nesetkal. Po svém uvedení do kin byl dokonce nominován na sedm cen Zlaté maliny – ocenění pro nejhorší filmy všech dob. 

Nejdražší filmy

Hobit

Třídílný projekt Hobit, který vznikal naráz, ušetřil tak nemalou částku a bylo tak možné jednotlivé díly posílat do kin postupně během tří let, je nejdražším projektem všech dob. Částka se původně odhadovala na 561 milionů dolarů, avšak později bylo uvedeno, že ani zdaleka není konečná a navíc do ní nejsou zahrnuty ani náklady na reklamu, které dosahují milionových částek. I když jde o filmy historicky nejdražší, ani zdaleka nejsou nejúspěšnější a svými tržbami i popularitou je dokonce předčila trilogie Pán Prstenů. 

Piráti z Karibiku: Na konci světa

Pirátská podívaná, v jejímž čele stojí kapitán Jack Sparrow v podání Johnnyho Deppa, se náklady na zhotovení zařadila na druhou příčku nejdražšího filmu v historii světové kinematografie. Vznik třetího pokračování stál více jak 300 milionů dolarů a proměnil dokonce dva Oscary za nejlepší make-up a vizuální efekty, kterých vzniklo několik set, a vytvářely se téměř půl roku. Je pozoruhodné, že byl film ve finále tak drahý, protože mnoho scén bylo natočeno a použito už z natáčení předchozího dílu.

Titanic

Titanic se drží na třetí příčce nejdražších filmů historie a zároveň je druhým nejvýdělečnějším filmem všech dob, hned po snímku Avatar. Rozpočet na Titanic je velmi diskutovaným tématem, protože před několika měsíci byl převeden do 3D a náklady na vytvoření se sčítaly.

Odhady expertů mluví o částce převyšující 280 milionů dolarů, avšak stále film není dražší než Piráti z Karibiku. Udává se dokonce, že natočení filmu bylo dražší, než původní stavba Titanicu v roce 1912, který na moři ztroskotal.

Na vlásku

Animovaný film Na vlásku si drží čtvrtou příčku nejdražšího filmu v historii a rozpočet na vytvoření film dosáhl na 270 milionů dolarů.

Výsledná částka, které snímek dosáhl, je často terčem kritiky a mnoha otázek. Na vlásku totiž neobsahuje příliš moc speciálních efektů, neobsahuje dokonce ani žádné náročné triky, které by vyžadovaly obrovské náklady. Údajně za vysoké náklady může hlavně čas, protože snímek, než byl zhotoven a uveden v kinech, vznikal dlouhých šest let.

Spider-Man 3

Peter Parker coby pavoučí muž se postaral o pátý nejdražší film v historii světové kinematografie. Cena filmu během let vystoupala na neuvěřitelných 258 milionů dolarů a důvodem k tak finančně nákladnému filmu byly hlavně speciální efekty, dvojnásobek to platí o průletech mezi různými domy, které byly vytvářeny trojrozměrně a byly vůbec nejdražší na celém filmu. I přes svou nákladnost se film nedočkal žádného ocenění a jde o první Spider-Manův film, který nebyl, jako jediný, nominován ani na Oscara.

Harry Potter a Princ dvojí krve

Mladý kouzelník Harry Potter a snímek Princ dvojí krve patří na šestou příčku nejdražších filmů v historii. Film natočený v roce 2009 stál 256 milionů dolarů a na rozdíl od předchozích dílů se setkal s velmi dobrými ohlasy nejen ze strany mladých i starších diváků, ale hlavně ze strany kritiků, kteří na tvůrcích ani hercích rozhodně nešetří. Princ dvojí krve je zároveň nejdražším filmem, který byl v rámci celé potterovské série natočen.

Vodní svět

Možná neuvěříš, ale snímek Vodní svět s Kevinem Costnerem v hlavní roli předstihl svou finanční nákladností i tak divácky úspěšný film, jako je Avatar. Vodní svět byl natočen v roce 1995 a vyšel na celkem 248 milionů dolarů. Než byl v roce 1997 natočen romantický film Titanic, byl Vodní svět považován za nejdražší film v historii, který se kvůli vysokému rozpočtu během natáčení dostal do velkých problémů a Kevin Costner musel sám investovat okolo 22 milionů dolarů, aby byl Vodní svět dokončen.

Avatar

Avatar si drží osmou příčku nejdražších filmů a samozřejmě první příčku nejvýdělečnějšího filmu všech dob. Náklady na vytvoření filmu nebyly ani zdaleka tak vysoké, jako byly právě výdělky a nutno říct, že Avatar se setkal s velmi příznivými ohlasy prakticky po celém světě.

Avatar vznikl v roce 2009 a už tehdy bylo odhadnuto, že vytvoření snímku stálo okolo 240 milionů dolarů. Avatar byl navíc vůbec první film, který na plátno přinesl trojrozměrné efekty vytvořené zcela virtuálně.

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže

245 milionů dolarů je částka, která musela být investována do druhého pokračování pirátské série o Jacku Sparrowovi. Truhla mrtvého muže dokonce vynesla Johnnu Deppovi ocenění Zlatých glóbů za nejlepšího herce, film dokonce proměnil i čtyři nominace na Oscara – výprava, vizuální efekty, mix zvuku a nakonec i střih zvuku.

John Carter: Mezi dvěma světy

John Carter: Mezi dvěma světy byl vytvořen za 238 milionů dolarů, nechybělo málo a mohl klidně předběhnout Avatara nebo Piráty z Karibiku. Ani zdaleka je ale nepředběhne v úspěchu a popularitě. John Carter se totiž stal filmovým propadákem roku 2012, film nezískal žádné ocenění a filmovými kritiky byl doslova ponížen a to nejen díky tématu, ale i velmi zvláštnímu scénáři, který místy nedával příliš smysl. 



zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 28. 04. 2015   |   Zobrazeno: 13891x

Témata článku:Seriály a filmy,10 nej

Komentáře

CanisVIP(Gaming)

Simka 333: Ano - onY jsou dva díly
A promiň že jsem to včera řekla takhle hnusně, měla jsem blbou náladu a byla hnusná na každého smajl
Je to tam dvakrát protože patří k nejdražším a nejvýdělečnějším filmů zároveň.

CanisTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.