Stopy zvířat

Němý rádce

Bazinga!

Zdravím všechny šameleony, které úpoutal tajemný název.

Dnešní článek je ... já ani nevm, CO to je. Není to povídka, není to názarovka, ale článek to je.

Teda myslím.

Vůbec nevím, jak bych tomu měla říkát. Vím pouze to, že je to próza.

A taky ještě musím říct, že chci věnovat svému miláčkovi. Ne, není to kluk, ikdyž je mužského pohlaví.

Je to můj kocour. Je to důležitý vědět, protože jsem ho v textu nikde nezmínila.

Takže to je asi článek s věnováním. Pro tebe, Maxi.


Když odcházím ráno do školy, čeká přede dveřmi na mě. Nevím proč, ale je tam. Možná chce jenom pohladit, možná mi chce zlepšit den, možná mě chce jen vidět nebo se možná bojí, že tentokrát odcházím navždy a tak se chce se mnou rozloučit. Námám tušení. Vždycky ho ráno alespoň pohladím, ikdyž je špinavý a v kožíšku má větvičky a trávu od pobíhání po venku. Vždy na mě roztomile, leč důstojně hledí. Vypadá, jako by znal všechnu moudrost světa. Ale to on nepotřebuje. On zná všechnu moudrost lidské duše. To bude asi ta příčina, proč tam bývá. Chce mi dodat sebevědomí, odhodlaní, chce mě ujistit, že je vždycky se mnou. Je to můj rádce, moje opora. Je vždycky se mnou, když ho potřebuju. Sice se mnou není tělesně a nedokáže mi fyzicky pomoct, když to potřebuju, nedokáže mi poradit, co mám dělat, nedokáže mě chránit, když jsem v ohrožení, ale kvůli tomu tu není. Je se mnou duševně. Nosím si kousek jeho já ve své duši, kamkoliv jdu.

Neumí poradit, pomoct, chránit, přesto je důležitý. Protože samotné přesvědčení, že na věc nejsem sama, mě vždycky uklidní, utěší, zaženou špatné myšlenky, stres, nervozitu, strach a já můžu v klidu myslet a vyřešit problém. Možná se vám to zdá málo, nepotřebné, k ničemu, ale pro mě je to jedno z nejdůležitějších, co v dané situaci potřebuji. Nepotřebuji pomoc, radu - všechno zvládnu sama, ale jak praví knížka Paladinovo poselství, kterou právě čtu:

Nejdůležitější je ukázněná mysl.

A on pocit, že nejsem sama, dodává, když to potřebuji.

Jsem klidná bytost, ale někdy se stres dostaví. A jak jsem již psala, nic víc než toto nepotřebuju.

Jsem daleko, k věci.

Vždy mě radostně vítá, když mě vidí. Vždycky ho můj dotek rozzáří. Je vděčný za každé pohlazení.

Ale to není vše. Jeho nejúžasnější schopnost je empatie. Dokonale vystihne moji náladu a vždy se podřídí. Když jsem šťastná, vesele se kolem mě producíruje a strká do mě. Když jsem smutná, přitulí se ke mně a utěšuje. Nevadímu slzy v kožíšku, nevadí mu nic - je tolerantní.

Strávila jsem mnoho času pozorováním jeho chování. Fascinuje mě na něm spousta věcí. Třeba jak se neustále neunávně ,,umývá" , přestože výsledek není zrovna fabuloso, jeho výše popsané schopnosti, jeho fyzické schopnosti - lezení po stromech, skákání na vysoké předměty, skákání z vysokých předmětů, zajímavé jsou jeho smysly - hmat, zrak a obzvlášť sluch, kterému nic neunikne. Úžasné jsou jeho reflexi, fascinuje mě jeho vynalézavost a inteligence. Zkoušela jsem na něm spoustu testů. Je velmi chytrý, ale líný. Jak mě tak napadá, jsme si víc podobní, než jsem si kdy myslela.

Je to ten nejlepší rádce, jakého si můžu přát. Vždy mě ujistí, že na to mám. Mám ho moc ráda.


Díky, že jste si to (ne)přečetli. Je to článek od srdce, takže prosím, nehatovat. Zakázat vám to nemůžu, ale je to to, co cítím. A je hodně ubohý někoho kritizovat za to, co má rád, co cítí.

Žijte naplno. Chilli

Komentáře

Nicy(Jsme trochu blázni.....al...)

Je to hrozně krásné že myslíš i na svá zvířata... Já když se potřebuji uklidit tak moje Mája . Grampy a můj pes Dasty mě vždy rozveselí.Jsem v klidu když jsem s nimi a máš pravdu jsou pro nás duševně a myslím si nebo v to alespoň věřím že nás chápou a že na nás vidí že je něco špatně.

NicyTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

ChilliVIP(ANIME!)

Nicy: Však já to ještě úplně neztratila. Sice pořád koukám na vymývače mozku, ale pořád to dokážu a zkouším to. smajl

ChilliTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.