Something interesting

Rozvrhni si prázdniny!



Ahoj :D,


    pro některé z nás konečně začaly zasloužené prázdniny. Studenti si mají odpočinout od školy, povinností, učení... ale přišla Sagka a vymyslela si, že zkazí studentíkům prázdniny hned od začátku a že je začne poučovat, jak si rozvrhnout učení na prázniny. Od té školy prostě nikdy nebudete mít pokoj!


    Ne každý bude po celé prázdniny doma, ale tento článek bude právě pro ty, co nebudou mít co o volnu dělat.






Jsem pryč


    Mnoho lidí, tak jako i já, jede na prázdniny někam pryč. Ať už na dovolenou, stanovat, s kamarády, s nějakou organizací... prostě se jedeme bavit mimo domov.


    Co z toho vyplývá je vám asi jasné. Nebudu doma → nebudou články. Nejsem si jistá, jestli na místě, kam jedu, bude internet. Pokud by nebyl, znamená to, že od čtvrtka cca 10 hodin dopoledne do neděle večer nebudu aktivní na HPD.cz. Samozřejmě, že budu vymýšlet téma na blog, to dělám ostatně každou vteřinu (bohužel zhruba 1x za 1 000 000 vteřin mě napadne něco reálného a to ještě neznamená, že ten nápad použiju). Pokud tam bude wifi, budu se snažit být tady tak 3x denně, ale budu pouze komentovat a odepisovat na zprávy. Články stejně nebudou, jelikož nebudu mít k dispozici počítač, ani čas a vlastně ani chuť. Proč bych psala články, když si chci od všeho odpočinout a bavit se?


    A vy byste to měli udělat taky, odpočinout si i od HPD a bavit s kamarády, něčím, co vás zajímá...


    Určitě si s sebou vezměte sešit, předmět, ze kterého píšete příští týden test, abyste se na to za tu dobu alespoň 2x podívali, lépe se vám to pak bude doma učit. Nejlepší je, když se látku naučíte perfektně už o prázdninách, ale kdo by se chtěl učit, když si může užívat mimo domov?









Jsem doma


    A teď ke článku: jste doma, celý týden se válíte v posteli, sledujete youtube, čtete knihu, hrajete hry... a najednou je neděle, osm hodin večer a vy nemáte udělané žádné úkoly a nejste naučení. Co teď? Nevím, ale poradím vám, jak to udělat, abyste se do takové situace nedostali.





1. Co musíš udělat


    Nejprve si sepište věci, které musíte udělat, které jsou na příští týden a je dobré je více neodkládat.


    Určitě si zjistěte všechny domácí úkoly, které máte předměty, ze kterých píšete test, nebo z nich vyučující zkouší...


    Také nezapomeňte na domácí práce, určitě potřebujete poklidit tvůj pokoj, vyluxovat, vytřít prach, zalít kytky, vyžehlit oblečení, uvařit...


    Na závěr si naplánujte věci, které je třeba udělat, ale nemusí to být hned, a které už dlouho čekají na tvůj čas. Potřebujete si srovnat sešity z minulých let? Udělejte to. Potřebujete roztřídit noty, různé papíry, výkresy, vaši sbírku čehokoli... také je na to nejlepší čas.








2. Rozvrhni si dny


    Určitě si alespoň v hlavě rozvrhněte, kdy chcete co dělat. Pokud to neumíte, nezvládnete se donutit se učit, donutit se něco dělat, klidně si činnosti napište.


    Je jedno, jak budete mít činnosti rozvržené, někomu vyhovuje učit se jeden předmět tři hodiny a pak ho umí, jiný se ho učí 6x po půl hodinách a mezitím musí mít pauzy, nebo to má proložené něčím jiným.


    Tady je takový rozvrh, který jsem vytvořila já, ale uvědomuji si, že není ideální, protože mám předměty hrozně moc roztroušené během dní a chybí mi tam domácí úkoly (asi proto, že žádné nemáme, jsem na ně zapomněla). Rozvrh si musíte vytvořit podle sebe tak, aby to vyhovovalo vám.


    V rozvrhu mi také chybí dny, kdy půjdete ven. Na to nezapomeňte, dokud je poměrně hezky, využijte toho a jděte na čerstvý vzduch. Prospěje vám. Sedět pořád doma není pro váš organismus zdravé.


    Po splnění činnosti si je odškrtávejte nebo barevně označte, abyste viděli, jak vám činností pěkně ubývá.










3. Každý den několikrát pročíst každý předmět


    Nejprve si přečtěte část z daného předmětu. Potom se toho snažte co nejvíce zapamatovat, logicky si to odvodit, spojit si to s něčím, co znáte. Pak předmět odložte a za nějakou dobu se k němu vraťte a zkuste si říct vše, co jste si zapamatovali. Nevadí, že ne všechno, danou látku si znovu pročtěte a zkuste se naučit i to, co jste teď nevěděli a část z další kapitoly. A takto postupujte každý den, dokud se předmět nenaučíte.


    V neděli byste už měli vše umět a jenom se z předmětu zkoušet. Zkusit si říct co nejvíce informací, které víte, poprosit někoho, aby vás vyzkoušel, napsat si otázky a odpovídat na ně...








4. Úkoly udělat co nejdříve


    Úkoly do školy – já tvrdím, že to je to nejjednodušší, co existuje. Pevně stanovené cvičení, pár příkladů nebo vymyslet a napsat pár vět, hotové to je do půl hodiny. Proto bych udělala úkoly hned první den, ať už od nich máte pokoj a máte víc času na učení a na zábavnější věci.








5. Připravit si referáty dopředu


    Všechny referáty na příští týden si udělejte o těchto prázdninách!


    Přesně znám takové to, teď to dělat nebudu, nechce se mi. A najednou je všední den, šest hodin večer a já nemám napsanou ani čárku na referátu na další den. Pak strávím tři hodiny sháněním informací z různých zdrojů a další dvě hodiny hledáním obrázků, ukládáním odkazů a vytvářením prezentace. Pak si ještě myju vlasy, hygiena, večeře... a spát jdu o půlnoci a další den jsem úplně hotová, že tu prezentaci pořádně ani neodprezentuji.


    Najděte si informace na všechny prezentace, o kterých víte, předem, teď, když máte volno. Pak už to stačí dát jenom do prezentace, to je ta lehčí část, ale hledání informací... já u toho vždycky strávím dlouhou dobu, podobně jako u psaní článků.


    Pokud vás baví psaní článků, o prázdninách máte čas psát a vydávat články (pokud nejste pryč). Klidně si napište víc článků, pak už je jenom budete další dny vydávat a nebudete se zdržovat psaním tak jako teď já.








6. Opravdu to plnit!


    Jestli už máte rozvrh, nebo vymezené věci, které chcete stihnout, určitě je dělejte, plňte to.


    Donuťte se do toho a doopravdy činnosti dělejte, neříkejte si, teď si dám pauzu a dodělám to později, protože později bude neděle a najednou už nebude čas. Prázdniny utíkají rychle.








7. Učení, pauza, učení...


    Když se učíte, je vhodné mít po nějaké době pauzy.


    Učte se třeba hodinu, pak si dejte na čtvrt hodiny pauzu. Pak další hodinu a pauzu na oběd. A takto pokračujte celý den.


    Určitě neseďte tři hodiny v kuse nad jedním sešitem, činnosti střídejte: práce, odpočinek.








8. Pomáhej


    Máte už hotové všechny povinnosti? Super! V tom případě můžete být aktivní a pomáhat kde se dá. Třeba pomozte mamce umít nádobí, uklidit, roztřiďte si staré věci, vyhoďte nepotřebné věci, udělejte takovou inventuru...


    Jistě se najde hromada věcí, které jste chtěli udělat už dávno, ale přes školní dny nebyl čas. Teď ten čas máte, tak ho řádně využijte.








9. Volný čas


    A pokud už jste všechno splnili, gratuluji, protože mně se to nestane. Znám se a vím, jak neumím nakládat s časem a všechno nechávám na poslední chvíli a pak nic nestíhám.


    Už máte zasloužené volno a můžete dělat, co chcete. Samozřejmě naložte s časem nějak užitečně, dělejte to, co vás baví. Pište články, čtěte, zpívejte, hrajte na nástroje, běhejte, choďte ven, stýkejte se s kamarády...









    A jsme na konci, děkuji za přečtení poněkud kratšího článku... (vůči některým je super extra dlouhý, ale já jsem zvyklá víc se rozepisovat, takže pro mě je to kratší článek) Jinak zítra už článek asi nevydám a další si myslím, že vyjde možná v neděli – ale spíš to nevidím – a jinak až ve středu??? Uvidím.

    Užijte si prázdniny a hlavně si odpočiňte! Neválejte se jenom, dělejte také něco užitečného! Přeji hezké prázdniny :D

Sagka

Komentáře

TwilightSparkle(ZVÍŘECÍ LÁSKA)

My na Slovensku máme prázdniny až tento pátek. Ale prijde mi sestrenici a bude u nás spát. Takže se tešíím smajl ale nevím jestli zústane celé prázdniny. Pokud ne a já se budu nudit, udelám neco co jsi napsala. Takže dekuji za rady. A užij jsi prázdniny. smajl

TwilightSparkleTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

TwilightSparkle: Také přeji pěkné prázdniny. Škole a učení se určitě nevěnuj po celé prázdniny, ale podívat se na to dřív než v neděli večer se hodí. smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.