Something interesting

První dojem aneb 11 rad pro vás!

Ahoj :D,

    po delší době jsem si opět našla čas na psaní článku. Ty podzimní prázdniny jsou opravdu super, protože nám učitelé nedávají tolik testů a tím pádem bych se mohla v pondělí a možná i ve středu dostat na počítač a vydat další článek... no uvidíme, ale šance je vysoká.



    Téma tohoto článku vlastně vymyslel náš učitel na angličtinu. Ten vymýšlí mnoho skvělých věcí a dost z nich se dá použít pro můj článek. Na včerejší hodině angličtiny jsme se zabývali prvním dojmem – jaké věty použít na začátku konverzace a na konci, aby to bylo zdvořilé, jak se chovat, jak se ptát, jak mluvit...



    A tak mě napadlo, že o tom napíši článek. Pojala jsem to úplně jinak, není to tak, že bych sem jenom přepsala to, co jsme si říkali na hodině. Doufám, že si článek užijete.








1. První dojem je jenom jeden


    S každým člověkem, s nímž se dáte do řeči, každého takového potkáte poprvé jenom jednou. Neexistuje žádné vracení času: tohle se mi nepovedlo, tak to prostě smažu. Ten člověk si o vás udělá obrázek podle toho, jak se chováte, jak vypadáte při prvním setkání. Reputaci můžete napravit třeba při příštím setkání, ale příští setkání už nemusí být.


    Snažte se udělat dobrý dojem hned na poprvé.









2. Šaty dělají člověka


    Je to tak, pokud budete pozvaní na svatbu a vy tam přijdete v džínách a mikině, asi už vás příště nepozvou. Nebyli jste vhodně oblečení.


    Na pracovní pohovor si vezmete něco jiného než na první rande. Na sportovní akci si oblečete jiný typ ošacení než do divadla.


    Záleží na tom, na jakou akci jdete, co tam budete dělat, jak chcete vypadat... Měli byste se obléknout vhodně vzhledem k místu a aktivitě, kam jdete.


    Ano, měli byste být správně oblečení, ale pamatujte si: Přirozenost je nejlepší. Vybírejte oblečení, které se vám líbí, je pohodlné, cítíte se v něm dobře a také odpovídá tomu, kam jdete, s kým a na jakém místě se máte setkat.









3. Zdvořilost


    To platí vždy. Co si budete myslet o člověku, který k vám přijde, nepozdraví a vybafne na vás: „Půjč mi bura!“ Pokusíte se od něho co nejrychleji zdrhnout a příště se mu vyhnete. Tak pozor, aby se něco podobného nestalo i vám.


    Pozdrav, zdvořilostní otázky, zájem, poprosení, poděkování a rozhloučení – to by nemělo v žádném dialogu chybět. Ať už se jdete ucházet o práci, podívat se na školu, koupit si něco v obchodě anebo potkáte nějakého člověka na hudební akci. Toto je základ, který byste měli používat.


    Samozřejmě, že rozhovor bude pokaždé trošku jiný, jinak to vypadá, když se bavíte se svým vrstevníkem, i když se vidíte poprvé anebo s dospělým vysoce postaveným člověkem. Ovšem pozdravit, poprosit a poděkovat by měl obsahovat každý rozhovor.









4. Úsměv a optimismus


    Bez toho by to snad ani nešlo. Jestliže se chcete s daným člověkem bavit, určitě se na něho usmívejte, navodí to příjemnou atmosféru.


    Také buďte optimističtí, i když vidíte, že ne všechno jde podle vašich představ. Třeba se vám něco v tomto dni nepovedlo, teď na to zapomeňte a chovejte se přirozeně a mile.









5. Jméno


    „Ehm, jak že ses to jmenoval?“


    Velmi důležité je, zapamatovat si jméno druhého. Předejdete tak nepříjemným situacím, které mohou nastat. Je vhodné a řekla bych, že i nezbytné.


    Měli byste znát jméno člověka, s ním mluvíte.









6. Připravená mluva


    Vždy je dobré mít připravenou řeč na dané téma. Jestli se jdete podívat na novou školu, popřemýšlejte předem nad tím, co byste chtěli ve škole, abyste se potom měli na co ptát, o čem se bavit. Když jdete na pracovní pohovor (tedy, až půjdete), zjistěte si předem něco o tom oboru a připravte si nějaký text, něco, co o sobě řeknete předem ústně.


    Připravte si otázky, na co se chcete zeptat, něco o tom oboru, případně co můžete nabídnout.


    Ale nemůžete spoléhat jenom na toto, pak se vás ten člověk zeptá na něco, o čem jste nepřemýšleli a nemáte to připravené a vy musíte umět okamžitě zareagovat a improvizovat tak, abyste nevypadali jako blbci.











7. Projev zájem


    To je velice důležité. Druhý člověk ví, že se opravdu zajímáte o daný obor, věc, činnost... a že ho posloucháte.


    Třeba otázky jsou skvělý způsob, jak projevit zájem. Druhý člověk něco řekne a vy se zeptáte doplňující otázkou na to, co právě pronesl. Toho člověka moc potěší, že ho vnímáte a ještě vás téma zajímá.


    Pokud vás téma toho člověka nebaví, změňte ho, nemá smysl předstírat zájem. Stejně se časem zjistí, že vás daná věc vůbec nezajímá.









8. Žádná nervozita


    Třesou se vám ruce, podlamují kolena, koktáte... to není dobré.


    Zapomeňte na nervozitu, vždyť o nic nejde. Buď uděláte dobrý dojem, nebo ne. Je to jenom rozhovor, nic, za co by se zabíjelo.


    Takže schovejte nervozitu do skříně a uvidíte, že se vám bude komunikovat mnohem lépe.










9. Nemluvit o sobě, nevytahovat se


    „Ahoj. Já jsem Sagka a na HPD.cz mám ten nejlepší blog na světě, jmenuje se Something Interesting. Víš, co to znamená? To nevadí, že nevíš. Taky hraju mnoho let na kytaru, dokonce jsem byla v okresním kole první. A na německé olympiádě jsem loni byla v okresním kole třetí. Já vím, že to není nic moc, ale ty ceny byly super...“


    To není dobrý způsob, jak na druhého zapůsobit. V mluvení se střídejte, chvíli on, chvíli vy. Při prvním setkání není dobré mluvit jenom o sobě a vytahovat se, co všechno jste udělali skvěle a co všechno se vám povedlo. Klidně řekněte, co se vám nepovedlo, ten druhý alespoň uvidí, že jste taky jenom člověk.









10. Vypnout telefon

    Dost nevhodně vypadá, když se s někým bavíte, rozumíte si a najednou vám zazvoní telefon. A nepřestane zvonit, dokud ho nevypnete. Co si o vás ten druhý pomyslí?!










11. Přirozenost


    Co je úplně nejdůležitější? Být přirozený.


    Ten druhý by dříve či později zjistil, kdybyste nebyli upřímní a něco na něho hráli. Takže buďte přirození, říkejte to, co byste normálně řekli (v normální míře), chovejte se přirozeně...








    Já doufám, že vám článek pomohl a že budete hodnotit.


    Nikdy bych netušila, kolik práce dá úprava jedné pitomé fotky (ta úplně na začátku). Teď zjišťuji, že kvůli psaní jednoho článku jsem za celé odpoledne nic neudělala a na zítra si budu muset napsat tahák.


    No nic, hodnoťte a pište komentáře :D


Sagka

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.