Something interesting

Prvák: Škola Dříve & Teď

Ahoj :D,

    jako jedna z mála jsem šla do školy až v pondělí, ale ten týden mě tak unavil, že už se mi nechce vůbec nic dělat. A to si musím přepsat sešity, učit se, dělat úkoly a připravovat se na hodiny.

    Být v prváku je děs! Vůbec vám to nepřeji. O prázdninách jsem si říkala: „Jsem na gymplu, je to jen další třída, bude to v pohodě!“ Ale i když jsem zůstala na stejné škole, jenom jsem o ročník výš, je to strašný skok a zlom. V dnešním článku vám popíši moje dosavadní pocity a hlavně rozdíly, kterých jsem si mezi základkou (na gymplu) a prvákem všimla.






1. První hodina ve školním roce


Dříve

    Pohodička.


    Učitelé většinou celou hodinu četli podmínky klasifikace a říkali nám, co bude náplň letošního učiva. Když zbyl čas, hráli jsme na začátek nějakou hru.


Teď


    Psaní a učení.


    Sice jsme také dělali takové ty administrativní věci, ale hned poté jsme se začali učit, v cizích jazycích mluvit a v ostatních předmětech si psát zápisky. Občas to byl jen úvod do učiva, ale třeba v dějepise jsme pokračovali v loňské látce, kterou jsem nestihal, a za první hodinu jsem popsala čtyři A4!







2. Testy


Dříve

    První týden nic.


    Žádné testy, z čeho bychom také psali.


Teď


    Třetí hodina matematiky a my píšeme test. Sice byl předem ohlášený, ale učitel nám řekl jenom to, že to bude z matematiky. Z celé matematiky, kterou jsme měli devět let ve škole! Žádný podrobnější popis, prostě se naučte všechno, co máte umět. To znamená zlomky, dělitelnost, goniometrické funkce, vzorečky na úplně všechno, usměrňování zlomků, počítání s mocninami a odmocninami, počítání s „písmenky“, procenta...


    Jinak písemka dopadla celkem katastrofálně, vyčerpali jsme celou stupnici a z dvaceti sedmi lidí mělo jedničku jenom pět. Mimochodem já byla mezi těmi, co měli jedničku :-D







3. Zápis o hodinách


Dříve

    Téměř nic.


    Když jsem náhodou za hodinu popsala víc než jednu A4, děsně jsem nadávala, co všechno se musím naučit a že mě bolí ruka.


Teď

    Fuj!


    Teď jsem ráda, když popíši méně než dvě A4, říkám tomu odpočinková hodina. Jestli jste nebo jste byli v prváku, tak to znáte, ten šok z toho, že se tohle všechno budete muset naučit. A to byl zápis jenom z jedné hodiny, co přijde potom!






4. Příprava na hodiny


Dříve


    Skoro žádná.


    Většinu věcí jsem si pamatovala z hodiny, stačilo mi doma jenom jednou otevřít sešit a podívat se na to. Učila jsem se jenom před zkoušením a testy.


Teď


    Velmi vysoká.


    Snad na každou hodinu se musím doma připravovat. Pakliže si nepřečtu zápis ze školy, potom absolutně netuším, o čem další hodinu učitelka mluví. A to začnou zkoušet od příštího týdne a to bude teprve peklo!





5. Domácí úkoly


Dříve

    Pořád.


    Z většiny předmětů nám dávali úkoly, abychom se doma procvičili a aby nás učitelé donutili otevřít sešit.


Teď

    Skoro žádné.


    Asi jsem šáhlá, ale je to docela na nic, když nám málokterý učitel dává úkoly. A když už nějaký máme, většinou si na něj nevzpomenu, protože úkoly jsou nepravidelné, a pak ho nemám. A navíc se nemáme na čem procvičit, máme jenom výklad a občas učebnice. Na všechny předměty nemáme učebnice, takže když něco nepochytíme, jsme v....


    Já chci pravidelné domácí úkoly :-(






A další věci, které se změnily:




Žákovské knížky


    My už nemáme papírové žákovské knížky, měli jsme je pouze na nižším stupni, teď máme elektronické žákovské knížky. Na zapisování známek máme program, do něhož nám je učitelé píší a my máme přihlašovací jméno a heslo a můžeme si tam ty známky zobrazit.


    Sice jsou více přehledné, ale musíte si je hlídat sami, učitelé se občas spletou a napíší vám tam známku někoho jiného. Mně většinou přihorší a to není v mém zájmu.


    Kéž bychom měli zase papírové žákovské knížky! Vy co je máte, važte si jich!






Kupování učebnic


    Na většině středních si musíte učebnice kupovat sami za vaše peníze. Pak je zase můžete prodat, ale samozřejmě už za nižší cenu. Většinou vám učitelé řeknou, co požadují. Pár učebnic je povinných, musí je mít všichni, ale většina jich je dobrovolných. Já doporučuji si koupit i ty dobrovolné, učebnice se vždycky hodí.


    Je blbé, že si je musíme sami odkupovat od starších studentů, nebo si koupit za plnou cenu nové, což je nevýhodné z hlediska vysoké ceny. A myslet na to, zařizovat to...







Moje rady:


    Pokud nejste typičtí šprti, rozlučte se s tím, že budete mít na střední (na gymplu) samé jedničky. Toho učiva je tolik, že nemáte šanci, všechno to nacpat do hlavy. Tady už si každý vybírá to, co ho baví a tomu se věnuje na plno a ostatními předměty spíš jenom tak prochází.


    Pokud chcete mít dobré známky, každý den choďte domů včas a celé odpoledne nedělejte nic jiného, než že se budete učit a učit a učit. Trochu na zbláznění, nemyslíte?


    A proto radím, učte se tak, jak umíte, hlavně to nepřehánějte. Život je jenom jeden, tak si ho užijte i jinak než s učebnicí na klíně :-)





    Rozhodně se ale střední školy nebojte, pokud nepůjdete na gympl, ale třeba na učňák, učivo bude jednodušší, ale zase budou učitelé více lpět na praktických věcech. Nechci vás strašit, myslím si, že kvinta (=prvák) nebude zase tak hrozná, ale takhle to na mě působí po prvním týdni stráveným ve škole a snad se to vylepší a já najdu cestu, jak tímto ročníkem projít.

    A vy nezapomeňte hodnotit článek, každé hodnocení (pozitivní či negativní) mi udělá menší či větší radost :D

Sagka

Komentáře

TwilightSparkle(ZVÍŘECÍ LÁSKA)

Já chodím do 9 trídy. Takže taky s učivem musíme dosti zabrat. Učitelka matiky nám rekla že nekteré písemky budou neohlášené. A žákovské máme i papírové ale i elektronické. A co se týče ostatných predmetú. Tak vetšina z nich už nebude taková jako kdysi. Ale jinak vím že to tam zvládneš. A držím ti palce. No a plus dám zítra. Dnes mi došli smajl

TwilightSparkleTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Ninix(☆♫✔Crazy Girls✔♫☆)

Ahoj, pěkný článek.
Taky jsem na gymplu, zatím na nižším, ale hodně věcí mame stejně.
Zatím jsme se neučili (byli jsme na turysťákusmajl).
žákovskou máme taky elektronickou (už od primy) a s těmi testy už dva roky po sobě jsme psali první hodinu biologie opakovaní smajlsmajl .

NinixTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Já jsem v osmičce, na základce a učím se od druhého dne ve škole. Před první hodinou matiky nám učitelka řekla, že budeme psát test na všechno. Naštěstí to nakonec nebylo na známky. Nevím, jak to bylo na tvé staré škole, ale to jak popisuješ gympl, tak to sedí i na mojí školu. Akorát, že my jedeme takovým tempem už od 6. třídy. Tenkrát to byl skok, ale teď nám to všem připadá v pohodě. Zvykneš si, nebojsmajl Vím, že nelze srovnávat ZŠ a gympl, ale i tak ti to po půl roce už nepřijde tak hrozné...

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Sagka: Vím, že určitě pocítím rozdíl. A docela se toho bojím, i když učitelé říkali, že teď, poslední dva roky, se nás budou snažit připravit na střední ještě víc. Dokonce prý budeme mít půlroční náskok před gymplem. No nevím, jestli to bude pravda. Každopádně už teď jsme museli přibližně říct, kam budeme dávat přihlášky...

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

Butterfly340: Já vím, vždycky jsem na školu tak trochu kašlala a spoléhala se na to, co si pamatuju z hodin a na mou inteligenci a proto mi to asi připadá jako skok, i když docela je. Také vím, že na některých základkách je to snad ještě těžší než na víceletém gymplu, ale určitě i ty pocítíš rozdíl až přejdeš na střední. smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.