Natalka d

Sv.Barbora a Mikuláš

                                                  Sv. Barbora

Takže byl svátek sv. Barbory včera 4.prosince. V tento den se dává třešňová větvičky do vázy s vodou a pokud do Štědrého dne vykvete budete mít štěstí. Pokud nevykvete nic se neděje.

 

                                     Svatý Mikuláš 

 Tak to je dnes 5. Prosince.  Ale svátek slaví až 6. prosince. Je to tak, protože lidé kdysi už západ Slunce považovali za příchod nového dne. Kdo by neznal Mikulášskou tradice, že k dětem chodí domů čert, Mikuláš a anděl a že děti musí jim říct básničku nebo zazpívat písničku a oni je odmění, dále, že dětem čert hrozí, že když zlobily, že je odnese do pekla. Kdo by to neznal? Ale už málo lidí ví, že Mikuláš byl kdysi ve středověku biskup a že chudé lidi obdarovával tajně, když ho nikdo neviděl a taky konal dobré skutky. Prý kdysi u nás naši předci dostávali dárky jen na Mikuláše, na Vánoce nic nedostali. U nás je Mikuláš běžnou součástí adventního času, ale v jiných zemích třeba ne, například v Rusku nebo ve Velké Británii. Kdybychom jsme srovnali čerta českého a rakouského dalo by se říct, že český čert je dobrák a není ani tolik zlý. Ale rakouský čert je za prvé škaredý a strašidelný a za druhé zlý. Jednou se stalo, že rakouský čert odnesl zlobivé děti k sobě domů a nutil je tam pracovat a vrátil následující rok na Mikuláše. A pokud tenhle článek čtou menší děti, kterým je tak 8 nebo 7 či méně, tak vám teď něco řeknu: ,, Děti nebojte se čerta, jen nemůžete zlobit, jsou to převlečení lidé. Lidé si tyto postavy vymysleli, aby děti postrašili a děti je poslouchaly."   Mikuláš pocházel z Turecka. A jinak čerta a anděla si lidé vymysleli ti neexistovali.

 

 

A ještě pro vás děti jestli to čtete sem vám dám básničky, které můžete říct Mikuláši a možná vám odpustí, že jste zlobily, ale musíte se jednu naučit nazpaměť.  A nebo zazpívejte nějakou Vánoční písničku.

 

Já jsem třeba, když jsem ten svátek slavila (už neslavím, protože je pro děti jen dostávám se sestrou nadílku)  pár let měla ráda, ale většinou jsem ten svátek nesnášela, protože ti čerti, které jsem viděla byli strašidelní, měli hrozný masky, neměli žádný hezký, aby se děti nemuseli bát, když třeba byly hodné. Akorát straší děti. Ale jinak jako jsem ten svátek měla ráda. Tak to je všechno, mějte se a ahoj!!!  Tenhle článek byl spíše pro menší děti.


Komentáře

Cácorka(Panic! At The Disco)

Zrovna dneska moje třída chodila mo škole a dělali jsme Mikuláše, čerty a andělysmajl
Měli jsme jednoho Mikuláše (nečekaněsmajl), dva anděly (mě a mojí kamarádku) a dva čerty. Naše třída je totiž malá, je nás 9, ale 4 lidí nemohli nebo nechtěli.

Myslím, že se nám to povedlo, akorát k prvňákům jsme nesměli, aby neměli strach
Ona je to taková tradice na naší škole, vždycky chodí deváťáci nebo osmácismajl

CácorkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.