Natalka d

Advent

 Advent začíná tuto neděli 1. Prosince.

Advent je doba čekání na Vánoce. Má čtyři neděle: Železnou, Bronzovou, Stříbrnou a Zlatou. Každou neděli se a adventním věnci zapalují svíčky a postupem času přibývají hořící svíčky až do poslední adventní neděle. Ještě kromě adventního věnce mají děti adventní kalendář, i když někteří dospělí ho mají taky. Vždycky si otevřou jedno okýnko v adventním kalendáři a sní čokoládu či jinou sladkost nebo prostě každý den se nějak zabaví prostě adventní kalendář. Já třeba mívám s úkoly. Vím, že je to dětské, ale mně se to líbí. Potom už se dělá Vánoční výzdoba v době adventu. Dále se slaví v době adventu nějaké svátky:

 

Sv. Barbora 4. Prosince

V tento den se dává třešňová větvička do vázy. Když vykvete budeme mít štěstí, když nevykvete nic se neděje. Zase kvůli tomu, že vyznávala křesťanství, tak ji nějak zabili.

 

Sv. Mikuláš 5.Prosince

V tento den večer chodí Čert, Mikuláš a Anděl k dětem a kontrolují jestli byly hodné, potom děti musí říct básničku nebo zazpívat písničku a oni jim dají nadílku podle toho jak se chovali. Popřípadě je čert odnese do pekla, ale jenom se to říká. Hned ty děcka vrátí, protože čerti neexistují.

 

 

Sv. Lucie 13. Prosince 

V tenhle den musí být všude uklizeno, nesmí se šít a příst. Kdysi chodily Lucky po vesnicích a kontrovaly jestli jsou uklizené domácností a jestli švadleny nešijí a zda všichni drží půst. A jak to bylo s Lucií? Ta se nechtěla vdát za ženicha, kterého ji její otec domluvil a tak jí její budoucí ženich údajně vypíchl oči, protože si ho nechtěla vzít.

A ještě další svátky, ale to až budou. 

 

 

Tak to je vše a čau.

 

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.