It's a blog. Who cares.

Hollow Knight|Jediná hra, kde je hmyz cool|Part 1

Zdravíčko

Je to již dávno, dávno, co jsem napsala poslední článek a třebaže nemám náladu na něco dalšího, s potěšením vám oznamuji, že jsem zpět s Hollow Knight. Dále se můžete těšit na Bendyho, taneční, výměnný pobyt, Pán Prstenů, Wofenstein a Middle Earth: Shadow of War. (Hell yea)

Vezmeme to zhurta. Že jste nikdy o Hollow Knight neslyšeli? No, nebojte, než jsem koukla na zimní Steam slevy, tak já taky ne. Nicméně mám za sebou Undertale a tak další plošinovka by byla fajn, říkala jsem si. Yep, Undertale hraje na emoce. Stejně ale nechápu komentáře na youtube "doslova jsem brečel, bylo mi mizerně, ty monstrum" a bla bla bla. Je to hra, sakra. Proto jsem necítila moc výčitek ani při Genocide, nebylo mi po Pacifist líto Flowey/SPOILER Asriela (fajn, trochu jo). Spíš jsem se při Pacifist usmívala a měla dobrý pocit, zatímco při Genocidě jsem upadala do hysterického smíchu a poté trudomyslnosti. Málem jsem rozflákala zeď. A to mě zastavili trochu jenom Undying, komediant a králíček. Ale po čase to šlo.

Důvod, proč jste o Hollow Knight pravděpodobně nikdy neslyšeli je ten, že když byla vydaná, byly vydány i dvě mega hry: Zelda:BotW a Horizon. Mezi dvěma mega se takováhle hra snadno ztratí. Navíc myslím, že ji nehráli ani giganti jako Markiplier a další. Jacksepticeye to na kanále nemá, ale je to dohledatelné, ale co vím, tak jenom čtyři hodiny, což je u téhle hry sakra málo, pokud nejste speedrunner. Nutno podotknout, že já budu psát jak jsem to JÁ prošla, protože vím, že spousta lidí šla nejdříve do lokací, do kterých já jsem šla až po delší době. Zkrátka, můžete to hrát s kamarádem a uvidíte, že budete mít úplně jiný postup. Jo a taky je doporučený ovladač, ale já používám klávesnici a přenastavila jsem si klávesy.

Tak, let's jump into it!

Promiňte, trapný pokus o angličtinu. Taky budou trapné memes. But ya' know what? Screw it!

Higher Beings, These Words Are For You Alone: SPOILERY!

Hra tedy začne úvodním tutoriálem, kde se naučíte základní mechanismy, které jsou podobné jako v jiných hrách. Pokud vám to nevyhovuje, tak si to prostě přenastavte.


A dostanete se do města Dirtmouth. Obecně, v téhle hře jsou samá zajímavá jména jak lokací, tak nepřátel.


Najdete Elderbug který s vámi, více než ochotně, začne mluvit a něco vám povypráví. Dál najdete obchůdek, kde si můžete něco koupit, nicméně pochybuji, že máte tolik Geo. Geo je měna, kterou získáváte zabíjením a když dostanete housenku do hnízdě, tak vám její tatík taky něco dá.


Studnou se potom dostanete do další lokace-Forgotten Crossroads. Je to vlastně lokace, ze které se dostanete do další lokace, díky který se dostanete do další lokace a z těhle tří lokací se už dostanete kamkoliv. Mimochodem, jsme v království Hollownest. Crossroads je velká, ale není tam moc druhů enemáků. Asi bych vám doporučila sehnat si mapu. V každé lokaci si musíte pořídit novou mapu, výjimku tvoří Queen's Station, která je ale součástí Fungal Wastes.


Hlavní boss je False Knight, kterého musíte porazit. Blokuje totiž cestu do další lokace.


V další sub-lokaci-Ancestral Mound, ve kterém je šaman a dávám útočnou vlastnost Vengeful Spirit. Samozřejmě, něco za něco.


S touhle schopností jsem šla do té místnosti s houpačkami a šla k Elder Baldur, porazila ho a našla novou oblasti jménem Greenpath. Tahle oblast, a ještě jedna, je ještě moje nejoblíbenější.


Není ponurá, je zelená, krásná a z nějakého důvodu trochu nemocná. Spoustu monster tam má nějaké oranžové bodáky na těle a vybuchují. Tahle oblast je hodně rozsáhlá, opět není problém získat mapu.


Má sub-lokaci Lake o Unn, ke kterému se asi váží Law of Unn. Máte tady ale spoustu enemáků a to i v podobně kyselé (jakože smrtící) vody. A docela dost trochu bossů a jednoho, pardon, jednu boss šéfku.


Má to ještě horní patro, přechod mezi Crossroads a Greenpath, kde najdete dalšího Vessel jménem Zote. Zote the Mighty. Nechala jsem ho bohužel zemřít.


Poté už se můžete dostat k šéfce, kterou jste mohli vidět i předtím, ale vždy utekla.


Jmenuje se Hornet. Nutno podotknout, že Hornet není enemák v pravém slova smyslu. Ano, budete s ní bojovat, ano, dostanete za její defeat schopnost a ano, je sakra hodně těžká. False Knight v porovnání s ní byl nic. (Ano, mám jí hodně ráda. Měla jsem jí ráda ještě než jsem tu hru zapnula. Kartičky na Steamu...) Ale nezabijete jí. Ona uteče. Já nevím, kdy byste se s ní měli setkat znovu, já jí znovu viděla v City of Tears, ale možná je to tím, že jsem neměla Crystal Peak a a to druhé...


Ale jak jsem říkala, získáte schopnost - dash. Ne, nevím jak to přeložit a překladač se mi nechce zapínat. Každopádně, můžete se jakoby odrazit a letět chvíli vzduchem. Díky tomu můžete do spoustu míst, kam jste nemohli předtím a můžete do nové lokace. A to buď z Greenpath do Fog Canyon, nebo přes Crossroads do Fungal Wastes.


Já to vzala nejdřív přes Fungal Wastes a z Fungal Wastes do její sub-lokace Queen's Station a přes to do Fog Canyonu. Tam nemám mapu. Z Fog-Canyonu můžete do Queen's Garden, tam vám ale moc jít nedoporučuji, někdy u konce jo, ale teď ne. Takže Fungal Wastes.


Fungal Wastes. Nesnáším tu lokaci! Už podle názvu víte že tam budou houby. Pokud se nepletu, tak houby jsou Fungi. Jakože jen tak mimochodem. Je tam hodně monster, který vydechují, nebo vybuchují oranžový plyn. Taky tam máte tu kyselou vodu. Jo a taky fialový houbičky. Fialový houbičky, na kterých můžete skákat tak, že zmáčknete šipku dolů a máchnete mečem. Nemáte zač. Já sama se musela podívat na internet.


Má sub-lokaci-Mantis Village. Tam jsou těžcí enemáci, sice jenom dva druhy, ale jsou tam. Ale nachází se tam cenná schopnost, nevím, jak se jmenuje, ale umožňuje vám lézt po stěnách. S touhle schopností se můžete vydat do City of Tears. Taky tam jsou Mantis Lords, myslím, ale ty si raději nechte na potom.


Možná vás teď zajímá, proč teda ostatní šli nejdřív do Crystal Peak a spol. Já vám řeknu proč. Musíte mít lampu za 1800 Geo a když jste takovej dement jako já a jste schopni umřít, než si znovu vezmete váš otisk, zanechaný po vaší smrti a ztratíte všechny Geo, tak se nedivte.

V City of Tears je jedna vada. Musíte splnit několik podmínek, abyste se tam dostali. Zaprvé, musíte si vzít City Crest po poražení False Knight, potom musíte umět lézt po stěnách a nakonec nesmíte být úplní antitalenti na parkour. City Crest dáte po parkouru, ve kterém musíte umět lézt po stěnách, do sochy, ta vám otevře bránu, ale hned, jak projdete, jí zavře.


City of Tears je moje, spolu s Greenpath, nejoblíbenější oblast. Je do modra, hodně nekyselé vody, ve které můžete normálně plavat. Celkem dobří enemáci, jdou dát bez hitu, když se naučíte mechanismy.


Máte tam taky Nailsmitha, u kterého si nechte vylepšit mečík. Taky tu máte prodavače mapy, Stag Station (Já se nezmínila? Můžete po celém království cestovat broučím metrem, ale v každé lokaci to musíte otevřít.), výtah do Crossroads a sochu Hollow Knight.


A tady vás asi dojde, že vy Hollow Knight fakt nejste. Ta, kterou u té sochy potkáte, je samozřejmě Hornet.


City of Tears má dvě sub-lokace. Soul Sanctum,


které tak nesnáším a Royal Waterways.


Tam můžete najít bosse Dung Defender a jeho poražením získáte přístup k Isma's Tear. Ještě ale musíte mít Crystal Heart z Crystal Peak, který vám umožňuje létat vzduchem rychlostí světla tak dlouho, než narazíte čumákem do zdi. 


Díky téhle schopnosti potom můžete jít do Isma's Grave a tam získat Isma's Tear. A díky téhle schopnosti můžete plavat i v kyselé vodě. Héj!


Nutno podotknout, že v City of Tears se Geo získávají snadno.

Jinak není v City of Tears nic moc co dělat. Od Soul Mastera můžete získat Desolate Dive, který se hodí zvlášť v Resting Grounds. Takže půjdeme výtahem zpátky na Crossroads a jdeme získat Crystal Heart v Crystal Peak.

Pamatujete, jak jsem říkala, že nemám ráda Fungal Wastes?

Dovolte abych vám představila Crystal Peak, totální shithole.


Po zvyknutí už vám to ani nepřijde těžké, ale o to nejde. Crystal Peak je důl na, nečekaně, krystaly s nějakou energií. A než jste tam přišli, nebyla tam žádná přístupová cesta. V Greenpath to nevadí, tam je poměrně hodně zeleně a světla, City of Tears má vodu, Fungal Wastes houby... Ale v tomhle ohledu je Crystal Peak hodně jiný. Jen krystaly a brouci, kteří byli zavaleni a nemají žádnou přístupovou cestu tam, ani zpět a jen nekonečně dělají svou práci.


Peklo laserů a běžících pásu, které vydávají neustálý rachot... To už snad jenom Deepnest je horší.Ani Elderbug o krystaly nestojí...


Po překážkové dráze najdete Crystal Heart a můžete to dashnout skrz krystalová pole.


Nahoře od téhle oblasti jsou Howling Cliffs, nalevo jsou dvě přístupové cesty z Crossroads a jedna přímo z Dirtmouthu.


A pod ní je ještě jedno krystalové pole, zahaleno tmou. Tam jsem se vydala, protože jiná cesta už nebyla. Tam, po parkouru, půjdete k propasti, která se nezdá že by měla dno. Takže co uděláme? Skočili jsme do ní.


A najednou, hlasy. Tři hlasy která nás uvězní mezi snem a realitou. Jak se dostat pryč? 


Jděte za tajemnou zářící osobou a následujte jí, ona vám dá Dream Nail a po pár skocích se probudíte na podlaze u osoby jménem Seer, který vám Dream Nail dal.


Ty tři osoby, které s vámi mluvili byli Dreamers - Monomon the Teacher, Lurien the Watcher a Herrah the Beast.


Z nějakého důvodu se nás ale snažili zapudit, takže je jasný, co bude následovat. Na mapě najdete místa jejich odpočinku.


Ale vraťme se k Seerovi. Musíme pro něj nasbírat Essence, aby nám mohl Dream Nail opravit.


A vítejte v Resting Grounds. Ještě vám nedošlo, co je tohle místo zač? Je to hřbitov a místo, kde se živí kdysi modlili za mrtvé a prováděli rituály.


V Resting Ground se dozvíte že ti, kteří zradí krále, jsou prokleti.


A vzápětí najdete Xera, sen, duch, který zradil krále a zůstaly tady jeho výčitky. Pro Essenci s ním musíte bojovat.

Tady jsem trochu zařadila zpátečku, protože pro objevení celých Resting Grounds potřebujete Desolate Dive, který získáte v City of Tears v sub-lokaci Soul Sanctum od Soul Mastera. Takže s objevování jsem se přesunula na bojování. A v mém hledáčku byli:Soul Master - kvůli Desolate Dive, Mantis Lords - kvůli přístupu do lokace Deepnest, Dung Defender - kvůli Isma's Tear a toho krystalové bastarda kvůli, a teď si nejsem jistá, Soul Fragment.

Takže začneme Soul Masterem. Soul Sanctum je velká sub-lokace a se spoustou enemáků. Vlastně cesta k Soul Masterovi je těžší, než boss samotný. A to kvůli tomu, že i když si odemknete zkratky, Soul Master je pořád tak zatraceně daleko. Nemluvě o jeho zmenšených kopií, které, i když máte osm životů, vás zastaví a min ty dva životy navíc vezmou.


Každopádně, Soul Mastera "porazíte", chcete si vzít Desolate Dive a kdopak to tu předstíral svou smrt? No přece velký zlý strýček Soul Master! Takže fáze 2! Je lehčí a kratší, jen nezačněte pobíhat kolem stylem "what, what, what???!!!" a zachovejte klid. 

Použitím Dream Nailu taky odemknete jeho Dream verzi jménem Soul Tyrant, který je totalně pain in the ass. Takže takhle brzy nope.


Když už mluvím o Dream Nail, když ho použijete na normální osoby, i enemáky, odhalí vám svoje sny/myšlenky.


S touhle schopností odemknete spodní patro Restring Grounds a můžete na východní stranu City of Tears, odkud vede cesta do Ancient Basin.


No a hádejte, co Anko udělala. Abyste rozuměli, do Ancient Basin vede dlouhá jáma a je to jediná cesta tam i zpět. (Metro se nepočítá, protože potřebujete Monarch Wings, které tady shodou okolností získáte). Abyste se tou propastí dostali nahoru, chce to extreme parkour dovednosti, která já nemám. To znamená, že jediná cesta, jak se odtud dostat, je dojít až na konec Anicent Basin a tam porazit Broken Vessel. Za odměnu získáte Monarch Wings a potom už můžeme vlastně všude.


Já si tu dovolím menší pokec. Ancient Basin má sub-lokaci/samostatnou lokaci, nejsem si jistá, jménem The Abbys. Abyste se tam dostali, musíte do White Palace, na které ale potřebujete Monarch Wings. Tam uvidíte, že králem Hollownest je Pale Knight.


Pamatujte teď na Hornet? Pale Knight je její tatík. Její maminka je jedna z Dreamers - Herrah the Beast. K tomu se dostaneme později. Každopádně, The Abbys je nejdřív neodemknutelná, musíte mít věcičku z Kingdom's Edge.

S Monarch Wings se dostaneme ven, buď přes tu propast a nebo metrem a teď už konečně jdeme na Dung Defender. Teprve potom půjdeme na Mantis Lords.  Kdyby vás to zajímalo, během co to píšu, hraji stále svůj první run, takže já tady fakt netuším, co se bude dít. 


Takže, Dung Defender.


Víte, Soul Mastera jsem dala na tři pokusy. Na tři. Dung Defender mi jich zabral kolem dvaceti určitě. A i přesto jsem se prostě nemohla naštvat. Do Royal Waterways vám doporučuji Desolate Dive (Anebo, já už měla Descending Dark - najdete v Crystalised Mound, za propastí do Resting Grounds.


),abyste si odemkli lavičku a je to užitečné i při boji.


Dung Defender je... zapomínám česká slovíčka, takže joyful, cheerful and happy. A na někoho takového se prostě zlobit nemůžete. Až ho porazíte, získáte Defenders Crest, což by bylo užitečný při boji s Broken Vessel a bude se to hodit při boji s Lost Kin. Odemknete si místnost, otočíte páčku, lokace do Isma' Grove se otevře a můžete jít. Na té cestě jsem kvůli menšímu bossfightu zemřela čtyřikrát. Naposledy už jsem bla tak triggernutá, že jsem šla prostě yolo a nasázela tam několik Descending Dark a bylo. To byli poslední enemáci. A teď už Isma's Grove, kde najdete Isma's Tear.


Odteď můžete plavat v kyselině.


Potom jsem ješta šla za Dungem, který se vám omluví, protože si vás spletl s nějakou potvorou a řekně vám, že takový fight už dlouho nezažil. Tak je rád, že vám Isma dal/a svoje požehnání a vypráví o historii pěti rytířů Hollownest.


Tak a teď jsem já de*il šla do King's Station v City of Tears a našla vstup do Kingdom's Edge. Bez Monarch Wings tam ani nezkoušejte jít.


Přivítejte mojí další oblíbenou oblast. Našla jsem Cornifera s mapou a hned potom jsem zjistila, co za sr*če tam je. Víte, jak v Crossroads jsou ty oranžový létající mouchy? Přivítejte jejich upgrade verzi. Takže místo devíti životů tři a našla jsem lavičku. Heck yea! No a potom jsem se znovu střetla s Hornet.


Hornet nám řekne, abychom dokázali, že jsme schopni nést historii i budoucnost Hollownest. Tím, že s ní budeme bojovat. Takže, první fight - smrt - See ya later, Hornet! Hornet je rychlejší, silnější a má dva nové útoky.


Řekněme, že jsem se jí pro teď rozhodla šetřit a z Kingdom's Edge jsem odešla. Cestou mě málem zabilo padající tělo nějakého brouka ve zbroji.


Nešla jsem ani k Mantis Lords, protože víte co, dva fighty, co vás budou bavit, se jen tak nevidí. Šla jsem do Overgrowt Mound pro Howling's Wraiths.


To je schopnost, která útočí nahoru. Naopak od Descending Dark. A když už jsem tam byla, tak jsem zašla kousek níž a hle,, Queen's Gardens.


Tak velké NOPE to ještě nebylo. Místo toho jsem šla do jiné oblasti - Ancient Basin, hodila 3000 Geo do fontány a získala Soul fragment.


Potom jsem šla do King's Pass a do Howling Cliffs. To je hranice Hollownest.


Za ním nic není. Nejdřív samozřejmě Cornifer a potom Nailmaster, který mi dal schopnost na meč.


Potom Jiji a potom...


Grimm Troupe.


A já jsem odhodlaná ho porazit.

Jo a btw, z Crossroads se mezitím vším stala Infected Crossroads. Je to spuštěné buď poražením Broken Vessel a nebo zničením 1. ze 3. Dreamers.

Tady to ukončím, protože HPD má limit 16 000 znaků a já bych tipla, že ještě nejsem ani v polovině. Takže se těšte na part 2! Budu ráda za každý komentář:

Takže, Čauko!


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.