Harry Potter a jak ho poznat

Harry Potter - Zajímavosti

Ahoj lidi, vítám vás u dalšího článku. Tentokrát to budou fakty z Harry Pottera.

1. Nejen díky famrpálu a třeba viteálům (v originále quidditch a horcrux) byl Harry Potter překladatelským oříškem, jelikož pro většinu čarodějnických pojmů si Rowlingová vymyslela. Český překlad Pavla Medka patří i podle Rowlingové k těm vůbec nejlepším.

2.Čeští a slovenští fanoušci Harryho Pottera si při rozhovorech příliš nerozumí. Zatímco u nás se koleje školy čar a kouzel v Bradavicích jmenují Nebelvír, Havraspár, Mrzimor a Zmijozel, na Slovensku mají Chrabromil, Bystrohlav, Biflomor a Slizolin, přičemž celá škola se jmenuje Rokfort.

3.O tom, že herci, kteří ve filmech ztvárnili Harryho, Rona a Hermionu, byli povahově blízcí svým postavám, svědčí i to, že když je režisér Alfonso Cuarón nechal vypracovat esej o své postavě, Emma Watson ji napsala na 12 stránek, Daniel Radcliffe popsal jednu stránku a Ruppert Grint neodevzdal ani řádek.

4. Když se Rowlingová rozhodovala, který ze sourozenců Weasleyových bude během bitvy o Bradavice zabit, původně chtěla nechat zemřít pedantského Percyho, kterého neměla ráda. Pak si ale uvědomila, že čtenáři ho také nemusí a tak by je jeho smrt nijak nezasáhla. Proto zemřelo jedno z oblíbených dvojčat Fred Weasley a jedno fanouškovské oko nezůstalo suché. Dokonce i samotné Rowlingové bylo během psaní do breku. (Já jí zabiju!)

5.Rowlingová je první autorkou, která získala miliardu dolarů jen za psaní knih.

6. Bradavický vlak, kterým se studenti dopravují z Londýna do školy, vyjíždí z nástupiště „devět a tři čtvrtě“ na King's Cross Station. Rowlingová zde vyšla z britské legendy, podle které je pod 10. nástupištěm pochováno tělo jednoho z keltských válečníků, a také proto, že se na 'King's Cross Station' seznámili její rodiče. 

7.Kromě Flamela je jedinou skutečnou postavou v knihách Natalie McDonaldová, studentka zařazená do Nebelvírské koleje. Tato Harryho fanynka poslala autorce e-mail, ta však stihla odepsat až den poté, co dívka zemřela na rakovinu. Po její smrti udržovala Rowlingová kontakt s její matkou a rozhodla se zařadit ji do čtvrtého dílu. 

8.PRODEJNOST: Harry Potter a kámen mudrců -Pevná vazba: 6,1 milionů -Paperback: 10,9 milionů.

9. Když se Daniel Radcliffe dozvěděl, že bude hrát Harryho Pottera, rodiče ho nechali vzhůru o celých 30 minut déle, než byla jeho pravidelná večerka.

10.Tom Felton (Draco Malfoy) mlsal tak rád, že mu štáb musel zašít kapsy u hábitu, aby během natáčení nejedl.

11.Maggie Smith (prof. McGonagallová) během natáčení posledního dílu Harryho Pottera bojovala s rakovinou. Přesto se rozhodla ve své roli pokračovat, aby nezklamala fanoušky.

12.Původně byl pro roli Harryho vybrán Liam Aiken. Pak ale vyšlo najevo, že není Brit (režisér chtěl pouze britské herce) a byl vyhozen.

13.Po dobu natáčení Harryho Pottera použil Daniel Radcliffe cca 160 párů brýlí.

14. Scéna ze zápasu famfrpálu, která trvala 9 minut, se natáčela 6 měsíců.

15.Wesleyova dvojčata trefila Voldemorta do obličeje sněhovou koulí(Quirrella)

16.Náměsíčník (Remus Lupin), Červíček (Peter Pettigrew), Tichošlápek (Sirius Black) a Dvanácterák (James Potter) zemřeli v přesně opačném pořadí, než v jakém jsou uvedeni na Pobertově plánku.

17.Učitelka jasnovidectví je v Bradavicích většinu času k smíchu a její rádoby předpovídání budoucnosti má jen opravdu zřídkakdy světlé momenty (např. Voldemortův návrat ve Vězni z Azkabanu).
Její největší věštba se však postupně naplňuje v průběhu celé série…
Právě ve třetím díle pověrčivě prohlásí, že si rozhodně nesedne ke stolu, kde už sedí 12 lidí. Že prý kdo první vstane od stolu 13 lidí, zemře.
O 2 roky později v sídle Fénixova řádu sedí při večeři u stolu 13 lidí a Sirius vstane, aby pronesl přípitek. Na konci dílu umírá.
Aby toho nebylo málo, tak v posledním díle se do Doupěte po střetu se Smrtijedy vrací jenom 13 lidí. Lupin je vzápětí první, kdo tuto skupinu opouští, a v závěrečném boji o Bradavice je prvním z hrdinů, který padne.
Kdo by to byl do ní řekl…

Doufám že se vám článek líbil tak dejte plus a mám dotaz a Čus!

Komentáře

CoolEvčaVIP(Bradavice)

Pane bože, Harry Potter. :33333333333333
Hodně faktů jsem věděla, ale taky tam byly fakty o kterých jsem neměla ani páru. smajl)) Moc hezký článek. smajl smajl

CoolEvčaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

Mohla zabiť Percyho, oslavovali by sme. smajl

Mimochodom, Rowlingová dokopy zabila viacej ľudí ako Voldemort, nie? smajl

OMŽ ja jem takú super pizzu... LUCY, NEODBOČUJ OD TÉMY!
Veď dobre, dobre...

JN prečo má Trelawneyová sakra čeče pravdu? Sirius by žil... Remus by žil. A všetci by sme boli šťastní!

Lucy LupinováTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

AENK223Love1D(Bradavice)

Super článek! S tou 4. s tebou souhlasím, kde se sejdeme abychom se mohly vydat za ní a zabít ji? smajl No nic, ty fakta jsou úžasná! Udělej další díl, prosím! Ale, je škoda, že jsem o všech věděla. (Chudák Fred... =()smajl

AENK223Love1DTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Natule VrtuleVIP(Potterheadi sem!)

Super článek tyhle informace jsem nevěděla věděla jsem jenom 2,3, 7, 11 a 13

Edit 13:52: Jo a znám ještě další fakty kdybys chtěla udělat druhý díl tak ti můžu nějaké informace poslat do zprávsmajl

Natule VrtuleTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.