Draconitčin šupinatý bloček

II. Zkuste si je umořit

Kvetha!
V minulým článku jsem se věnovala naprostým základům v pěstování rostlinek. Jeho cílem bylo navnadit vás, abyste to alespoň ještě jednou zkusili. V pár případech se mi to snad i povedlo - životní úspěch!

Teď je jaro, všechno pučí, roste a má chuť žít.(Dobře, vy možná ne. Ale za vaše deprese a mindráky nemůžu.) Vnímají to tak i rostlinky, co jsou celý život mezi čtyřmi zdmi - prodlužuje se den, mají víc světla... Holky nám tak samy od sebe chtějí růst do krásy. Musíte uznat - s tímto článkem mám načasování úžasný.

Představím vám teda ty kvítka, o kterejch si myslím, že by vám svými nároky mohly sednout. Buď jsou totiž tak nenáročný, že se k nim můžete chovat skoro jako k dekoraci - nebo naopak uvítají vaši přehnanou péči.
A protože ty naše instagramy neskutečně zkreslujou realitu, pokud daný kvítko máme doma, fotky jsou mý vlastní. Abyste viděly, jak to s nima vypadá po nějaký době pěstování, když už nejsou čerstvě načančaný z květinářství. Taková odlíčená modelka v pyžamu.
Těšíte se? Já teda jo. Tak jdem na to.

1. Maličký kaktusy a sukulenty
Víte, jaký je rozdíl mezi kaktusem a sukulentem? Kaktus má trny, sukulent ne! A všichni víte, jak se tyhle dužnatý kytky prodávaj. Maličký (květináč má v průměru tak čtyři centimetry), roztomilý, k poňuchání. Pokud vám umřely, měly jste je buď moc ve stínu, nebo jste je přelily a ony shnily. Takhle teda ne. Přirozeně žijou na poušti nebo v savaně, proto se je nebojte dát na místo, kam u vás v pokoji praží slunko nejvíc a nejdýl, ideálně úplně na okenní parapet. A zalívat maličko - já si na ty svý vzpomenu tak jednou za dva, tři týdny a chrstnu k nim jenom trochu.


   


2. Pilea peperomides
Instagramová královna, který se říká taky chinese money plant nebo pancake plant pro její rozkošný kulatý listy na dlouhatánský stopce. Hodně lidem chcípne, protože se o ni staraj moc! Dejte ji na nějaký hezký světlý místo (ale ať na ni nepraží přímý sluneční světlo, mohlo by ji spálit) a zalijte ji do podmisky - to je ten 'talířek' pod květináčem - jednou týdně, určitě ne víc. Jinak nic, jenom se kochat.



3. Tlustice
Název jí moc nelichotí, ale koukejte na ty listy, podle kterých má jméno! Jsou plný vody, proto ji zalívejte podobně jako pileu (2.). Dobře si zvyká i na přímý slunce, má ráda hodně světla, taková pozitivní holka. Pozor, hlavně starší je hodně křehká, těžká a a snadno se poláme. A když už se jí ulomí větvička nebo lístek, nebrečte, klidně je zapíchněte do hlíny. Za pár týdnů zakoření a máte je najednou dvě.


4. Voděnky a poděnky

Strašně vděčný plazivky - červený, zelený, fialový, růžový, pruhovaný, určitě je máte ve škole. Zvládnou všechno možný světlo kromě moc velkého stínu, jen je teda musíte zalívat víc - klidně jednou za tři dny (čím víc světla, tím víc zalívám a naopak - to platí vždycky). A rostou fakt rychle, za chvíli jich máte plnou poličku.



5. Řasokoule
Netradiční kvítko, který je rádo v akvárku. Jsou to heboučký zelený kuličky, můžete se mazlit, co hrdlo ráčí. Žijí na dně japonských jezer, takže se jim bude líbit ve stínu (na slunku hnědnou) v převařený vodě - tu jim měňte jednou do týdne. Pokud je aspoň při čištění nádoby jemňoučce poválíte v dlaních, udrží si kulatý tvar a nebudou šišatět. Rostou ale pómálů.



6. Ledviník a další kapradiny
Tady už si na svý přichází ti, co jsou naopak do pěstování nadšení moc a pořád mají potřebu se o kvítko starat! Kapradiny jsou totiž hrozný frfly. Mají rády spíše tmavší místa, ale ne úplně stín (prostě tak akorát), milujou vlhký vzduch a rosení. Jestli máte zvlhčovač vzduchu, občas jim ho pusťte. A nebojte se jim dolívat podmisku každej den, tyhle vám neuhnijou. Naopak, zvadnou.



7. Eukalyptus

... nám chcíp, protože nám ho nikdo nezalíval, když jsme byli na týden pryč. Rád se čabrá, přemokřená půda mu vůbec nevadí - naopak, zalívejte každý den! Když je zdravý, má modrozelený lístky a nádherně vooníí. Spokojený bude na světlém místě, kam nepraží slunce, třeba na poličce metr od okna. Hlavně aby nepřeschnul a nebyl v průvanu, jinak je katastrofa na světě. A vlhkým vzduchem teda jako taky nepohrdne.

      


Tak. Víte, nenáročných kytek je fakt moc. Nejmenovala jsem ani Costa Coffee kytku zamiokulkas, ani nesmrtelný tchýnin jazyk, ani krásně kvetoucí africké fialky... a hromadu dalších. Toto jsou jen nějaké tipy, co se mi osvědčily. Pokud se však nebudete bát oslovit obsluhu v květinářství či zřízence, co se loudá v sekci pokojovek, určitě vám poradí, co a jak a najdete nějakou zelenou princeznu přesně pro vás.))

Držím palce, děkuju za přečtení a nezapomeňte do komentářů napsat, co teda máte! Třeba ze sebe dostanu nějakou praktickou radu.A pokud vám z toho jde hlava kolem, nebojte se mě zeptat na cokoliv.))

Mějte se krásně a recyklujte plast,
Vaše Artuš.



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.