DIY :)

17 vzácných zvířecích kříženců, MUSÍTE VYDĚT!

1. Ligr



Ligr je kříženec mezi samcem lva a samicí tygra, který dosahuje značných rozměrů – jeho tělo může být dlouhé přes tři metry s hmotností přes 400 kg. Jedná se tak o největší známou kočkovitou šelmu světa. V přírodě ji však nenaleznete.

2. Tigon



Tigon je opakem ligra, je to tedy kříženec tygřího samce a lvice. Tigon nedosahuje takových rozměrů jako ligr, málokdy je větší než lvice a často váží kolem 180 kilogramů. Zajímavostí je, že může vykazovat znaky obou rodičů, může mít skvrny po matce (lvíčata se rodí skvrnitá) a pruhy po otci.



3. Zebroid



Zebroid je křížencem zebry a koně či osla. Většinou jsou to samci s pruhy a řehtáním jako zebra, ale v ostatním jsou spíše podobní koním či oslům, ať už vzhledem nebo chováním. Zebroid je unikátní kříženec, ale ve svých textech o něm psal už i Darwin.

4. Kojovlk



Kojovlk (anglicky coywolf, zatím není ustálený český ekvivalent) je hybrid rozšířený v Severní Americe, který zde má už stoletou historii. V této oblasti se kvůli kácení a obsazování území kolonisty z Evropy začaly zhoršovat podmínky pro místní šelmy, a tak se mezi sebou začaly křížit. Kojovlk bývá větší než kojot a jeho vytí začíná jako vlčí, ale končí jako kojotí.

5. Medvěd pizzly



Medvěd pizzly je vzácný kříženec grizzlyho a polárního medvěda, jehož má na svědomí nejspíše globální oteplování. Pizzly mívá hustou srst ledního medvěda s hnědými skvrnami a hrbem a dlouhé drápy, typické pro grizzlyho.

6. Savanová kočka



Savanová kočka vznikla křížením servala stepního, kočkovité šelmy z Afriky, a domácí kočky. Dosahují úctyhodných rozměrů s hmotností mezi 6 až 11 kilogramy a svým chováním připomínají spíše psy. Oproti kočkám jim také vůbec nevadí voda, ba naopak.

7. Wholphin



Wholphin je velmi vzácným křížencem delfína skákavého a kosatky černé. Jeho jméno vzniklo spojením anglických slov whale (velryba) a dolphin (delfín). Kosatka však velrybou není, a tak už je i název zavádějící. Wholphini byli spatření ve volné přírodě, jeden exemplář žije ve vodním parku na Havaji.

8. Beefalo


Beefalo je kříženec bizona a skotu. Jméno opět vzniklo spojením slov beef (hovězí) a buffalo (bizon). První kříženci se objevili už v roce 1749, záměrně se však začali křížit až v průběhu 19. století. Beefala je prý snazší podojit a vyznačuje se tmavější a hustější srstí.

9. Mezek



Mezek je asi nejznámějším křížencem z tohoto seznamu. Vznikl zkřížením samce koně a samice osla. Mezkové bývají velmi silní a odolní, ale kvůli rozdílu v počtu chromozómů bývají neplodní.

10. Narluga



Narluga je potomkem jediných dvou živočichů v čeledi narvalovitých – narvala a běluhy. Narlugové jsou velmi vzácní, ovšem více se začali objevovat na severu Atlantského oceánu, což podle vědců může být znamením klimatických změn.

11. Cama



Cama, kříženec velblouda a lamy, se poprvé objevila v Dubaji, kde byla zkřížena přes umělé oplodnění. Cílem bylo vytvořit živočicha s lepší vlnou než má lama a s velikostí a silou dromedára.

12. Dzo


Dzo je kříženec skotu a jaka divokého. Najdete je především v Tibetu a Mongolsku, kde jsou ceněni pro své množství masa a mléka. Jsou také větší a silnější než druhy obou jejich rodičů, a tak je využíván i jako tažné zvíře.

13. Leopon



Leopon je výsledkem křížení mezi samcem leoparda a lvicí. Tento druh, který můžete vidět jen v zajetí, je zajímavý především kombinací těla leoparda s hřívou lva.

14. Geep



Ovce a kozy jsou si možná podobné, ale patří do jiných rodů. To však neznamená, že nemohou vzniknout hybridi. Těm se pak přezdívá geep a jsou velice vzácní, jelikož se jich spousta narodí již mrtvých.

15. Jaglion



Jaglion je potomkem samce jaguára a lvice. Dva exempláře na fotce jsou Jahzara a Tsunami, kteří se narodili v přírodní rezervaci v kanadském Ontariu. Jejich rodiče, černý jaguár Diablo a lvice Lola, byli spolu od mala vychováváni a k početí došlo neplánovaně.

16. Mulard


Mulard je hybridem americké pekingské kachny a pižmovky velké. Původně byly člověkem kříženy ve Francii pro jejich velikost a tím pádem větší masitost. Dorůstají až do hmotnosti 5,5 kilogramů.

17. Zubroň



Zubroň je křížencem zubra a skotu, který má kořeny v Polsku. Právě zde na farmě Leopolda Walického v roce 1847 se narodil první exemplář. Zubroni jsou větší a silnější než jejich předci, samci dosahují až 1200 kilogramů živé váhy. V současnosti je možno vidět dva exempláře v zooparku u Bělověže.





OK TAK TO JE VŠE SNAD SE VÁM ČLÁNEK LÍBYL ,JESTLI JO TAK DEJTE + A KOMENTÍK



VESELÉ VÁNOCE

zdroj: VIRALITY

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.