•California Crazy Blog•

Jak začít s příběhy na Wattpadu

Ahoj

Dnes bych vám chtěla povědět něco o tom, jak napsat kvalitní knihu na Wattpad. Nechci říkat, že mé knihy/fanfikce patří k nějakým dokonalým, to vůbec ne, ale myslím, že bych za ty cca 2-3 roky mohla předat nějaké zkušenosti lidem, kteří začínají a trošku vám třeba i pomoci. Nebudu to dál okecávat a jdeme na to♥



Jméno a příběh

Když již máte účet na Wattpadu, a rozhodli jste se nebýt jen čtenáři, ale napsat i nějakou svou knihu, je důležité vybrat název i příběh. Já osobně občas čtu knihy známějších spisovatelů na Wattpadu /nevím, jak těmto lidem mám říkat, takže to prosím omluvte/

Zde se inspiruji a potom mi jde i příběh vymyslet snáze, ale mějte na paměti: VYMÝŠLEJTE SVÉ PŘÍBĚHY!NEKOPÍRUJTE! 

Věřím, že plno z vás bude mít skvělé nápady. Mně se třeba dobře vymýšlí příběh když třeba uklízím a nebo ve škole, když jsem měla nějakou nudnou hodinu /neberte si tento příklad, vážně bychom se všichni měli věnovat studiu a ne jako já příběhům xd/

Rozhodně příběh nevymyslíte ze dne na den, většinou. Chce to čas a trpělivost, jako skoro všechno v dnešní době. Hlavně si dejte opravdu záležet na tom, aby nic nebylo uspěchané a hodně věcí popisujte.

např.: S Jonathane jsme přisli do velké místnosti. Ta byla vyzdobená velkými obrazy. Uprostřed místnosti je stůl s šesti židlemi. Ze stropu visí velký lustr, který osvicuje celou tuhle našedivělou a postarší místnost. Nemohla jsem uvěřit, že jsem vážně u něho doma a že konečně potkám jeho rodiče. 


Je pouze na vás, jaký žánr příběhu si vyberete. Ať už fantasy, fanfikci a nebo horror. 

Dost důležitou věcí je i jméno příběhu. V tomto také buďte originální. 

Určitě se ptáte co máte napsat do popisku příběhu. 

Já osobně v mém posledním příběhu, který stále píši, mám konverzaci. Ale vy klidně můžete napsat něco ve stylu :

Oblíbenost není na naší škole novinkou. Denně na chodbách potkávám tyhle populární lidi. Ale jednou přijde kluk, který mě svou nepopularitou a obyčejností naprosto uchvátí. Jeho černé vlasy nagelované dozadu a ten piercing v uchu,  cítím z něho nechuť k lidem. Když okolo něho denno denně procházím cítím z něho vůni kolínské a cigarety. Kdo to vlastně je?


Prostě stačí zapojit fantasii. 

Další věc, která si myslím, že by měla patřit sem, jsou reálná místa.

Jsem v tomhle asi divná, ale když píšu nějaký příběh, hledám si jaké jsou tam střední školy, pokud se příběh odehrává na střední.

Nedávno jsem si hledala jak to mají s prázdninami v Californii jen pro příběh. Není od věci si některé věci najít a dát do toho příběhu vážně všechno a věnovat tomu čas. /samozřejmě pokud chcete dělat kvalitní tvorbu/

Obálka

Každá kniha potřebuje svojí obálku. Doporučuji podívat se na obrázky třeba z pinterestu. Potom stačí vlastnit nějaký cool upravovač, třeba PicsArt a můžete se pustit do úpravy.

Na obálce by mělo být jméno příběhu. Klidně jako fotku na tuto obálku můžete přidat fotku vaší vymyšlené  "postavy". 


Pravopis

Teď bych chtěla mluvit o nějakém tom psaní. Důležité je správně používat y/i, aby se to dobře četlo. Další samozřejmě jsou čárky ve větách a části, kde se mluví. Je důležité abyste tyto věci dodržovali, jelikož jak má vzniknout dobrý příběh, když jsou v něm chyby?

Nejlepší je napsat si příběh třeba do poznámek v telefonu a nebo do notebooku, 2x-3x si to přečíst a třeba i poupravit některé části, které se vám nezdají. Opravdu na těhle věcech záleží, věřte mi. 


Ostatní

Tak a pokud již máte první část příběhu vydanou, můžete kdykoliv psát další. Také bych chtěla zmínit jak často příběhy vydávat. Je to vlastně na vás, jestli to bude jednou v měsíci, nebo jednou za týden. Můžete si klidně vyhradit určité dny, kdy části budete vydávat.  Hlavně za každou cenu nepište další díl, pokud nevíte co tam psát. 

Chtěla bych vás ještě upozornit, že by příběhy měli být dlouhé tak 800 - 1000 slov. Důvod je takový, aby příběh nebyl zbytečně krátký nebo dlouhý. Ale je pouze na vás, pokud ho chcete dělat delší. Upřímně, mě by nebavilo číst příběhy dlouhé třeba 2000 slov. 


Taky bych chtěla zmínit komentáře. 

Pokud vám někdo do komentářů napíše abyste třeba něco poupravili nebo tak, většinou to nemyslí zle /pokud to není nějaký děcko, co si ve vašich komentářích pod příběhem dělá reklamu.. Tohle se mi stalo nedávno./

Takže je opravdu fajn číst si komentáře a se čtenáři komunikovat. 


Co se týče vote a přečtění.

Pokud váš příběh nemá ihned po zveřejnění odezvu, nevěšte hlavu. Časem to přijde a vážně, když si počkáte, bude vám dělat radost každý vote a každý komentář pod příběhem. 

Také jsem se naučila, že nemusím přidávat obrázky do příběhů. Není důležité z toho příběhu udělat nějaký časák, fakt že ne. 

Podle mého názoru je lepší věci popsat.  Třeba že ta slečna na sobě má červené úzké volánkové šaty bez ramínek.

Fotku opravdu hledat nemusíte. 



No, tohle by bylo k dnešnímu článku všechno, užívejte si zbytek prázdnin a zatím ahoj♥

Komentáře

Lucy Lupinová(Bradavice)

Ja som tiež mala hrozné stresy na začiatku, začala som písať fanfikciu na HP, a absolútne žiaden ohlas, tak som začala písať iné a iné knihy, lebo som si uvedomila, že tie predchádzajúce teraz nemajú význam, aj tak to nikto nečíta, vrátim sa k tomu neskôr, keď dokončím knihu čo ľudí viac zaujíma... a potom sa čudujem, ako je možné, že mám na profile 37 kníh. xDD A občas sa zľaknem, lebo zrazu mi niekto zaspamuje starú knihu s votes, takú, ktorú som presne ako som už spomínala, nechala tak, a ja potom neviem, čo s ňou. xd Ale netreba sa vzdávať, jeden môj príbeh mal dlho tak do 500 videní, no po takom roku tam mám... moment...

2.4K pozretí, 181 votes, a pozretia stále rastú, aj keď votes nie, ale teda aspoň vidím, že sa k tej knihe niekto stále vracia, a to ma na tom najviac teší. ♥ Pretože mám blok a dlho nič nevyšlo, tak tie votes ani neporastú. xD

Lucy LupinováTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

vokataVěrka(►Mysterious◄)

Lucy Lupinová: Tak to přeju hodně štěstí do budoucna. Určitě píšeš moc dobré knihy.
Jak už jsem zmiňovala i v článku, chce to trpělivost a hlavně si nějak na té knize zamakat.
Ale když to toho člověka baví, není problém.
Takže opravdu přeju hodně štěstí do budoucnosti tobě, i tvým knihám smajl

vokataVěrkaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.